קלינטון: ערפאת היה צריך לחתום (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

התובעת בצרפת קבעה כי יש לסגור את התיק בעניין חקירת מותו של יו"ר הרשות הפלסטינית לשעבר יאסר ערפאת, שחוקרים שוויצרים, צרפתים ורוסים קבעו כי הורעל למוות. כך דיווחה היום (שלישי) סוכנות הידיעות הצרפתית AFP.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התובעת קתרין דניס אמרה כבר בחודש אפריל כי מומחים נוספים שחקרו את הדגימות שנלקחו מגופתו של הראיס קבעו כי ריכוז החומר הרדיואקטיבי שגרם למותו היה "ממקורות טבעיים". עורכי דינה של אלמנתו של ערפאת, סוהא, האשימו את השופטים בסגירת התיק מהר מדי וקראו לתשאולם של מומחים נוספים.

בסוף שנת 2012, שמונה שנים לאחר שמת בנסיבות מסתוריות, פתחו ברשות הפלסטינית את קברו של הראיס במוקטעה ברמאללה כדי לבצע נתיחה בגופתו. זאת לאחר שנשמעו טענות כי יש חשד שערפאת הורעל למוות. השיירים הוצאו מהקבר ודגימות נלקחו מהגופה.

רמות גבוהות של פולוניום

הצעד הזה נעשה לבקשת אלמנתו סוהא, ונועד לקבוע אם מותו של המנהיג הפלסטיני נגרם מהרעלה מכוונת באמצעות חומר רדיואקטיבי, כפי שטענו גורמים ברשות הפלסטינית וכן בתחקיר של רשת אל גז'ירה בנושא.

באוגוסט של אותה שנה נמצאו רמות גבוהות של החומר הרעיל פולוניום על בגדיו של ערפאת, שנמסרו למכון פתולוגי בשווייץ על ידי סוהא ערפאת. עקב כך, הוחלט לפתוח בחקירה כדי לבדוק האם המנהיג הפלסטיני הנערץ מת כתוצאה מהרעלה או ממחלה.

הנתנקש בערפאת - ישראלי (צילום: רויטרס)
ערפאת בימיו האחרונים | צילום: רויטרס

המדענים קבעו בחודש יולי 2013 כי הדוגמיות שנלקחו מעידות שערפאת אכן הורעל למוות באמצעות פולוניום, חומר רדיואקטיבי שמתחיל לפעול רק אחרי חודש. "אין שום אפשרות שהפולוניום חדר לגופו של ערפאת בטעות, מישהו היה חייב להחדיר אותו", אמרו אז המדענים.

לאחר שמת בבית חולים בפריז בנובמבר 2004, התקשו הרופאים המקומיים לקבוע את נסיבות מותו ולא בוצעה נתיחה שלאחר המוות. הראיות שנמצאו מאוחר יותר, בנוסף להאשמות ברחוב הפלסטיני כלפי ישראל באחריות למותו, הביאו לצעד החריג של הוצאת גופתו מהקבר על מנת לקבוע בוודאות מהי סיבת מותו של ערפאת. ישראל מצדה, הכחישה כל מעורבות במותו של ערפאת, וקראה לרשות לפרסם את התיק הרפואי של הראיס שמעולם לא נודע בציבור.