"אין עדיין הודעה רשמית, אני לא יכולה להיות אופטימית": אן פולארד, אישתו לשעבר של המרגל היהודי ג'ונתן (יונתן) פולארד, הגיבה אתמול (שבת) לדיווח על שחרורו הקרוב מהכלא. בריאיון ל"חדשות סוף השבוע" טענה פולארד - שריצתה בעצמה חמש שנות מאסר בכלא בארצות הברית - כי על ישראל "לנצל את הרגע" ולפעול משפטית בכל הכוח לשחרורו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"למרות הדיווח, אין שום הודעה רשמית על כך שהוא ישוחרר – הוא עדיין מרצה מאסר עולם. לפי החוק שם, הוא אמור להישאר בתא עד שימות", הדגישה אן. "הוא רשאי לבקש חנינה אחרי 30 שנה, אבל זה לא מבטיח כלום".

פולארד הוסיפה כי היא "רוצה שראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון יעלון יקצו תקציב ליונתן, כדי שישכור עורך דין מהשורה הראשונה לצורך המאבק". לדבריה, בעלה לשעבר "עשה כל מה שביקשו ממנו, כולל התנהגות טובה, והוא מאוד חולה". פולארד בן ה-60 עשוי להשתחרר בסוף נובמבר, כאשר יחלפו 30 שנה מתחילת מאסרו.

הטיח ביקורת. פולארד (צילום: רויטרס)
"אין קשר בין המהלך להסכם הגרעין" | צילום: רויטרס

"רוצה שיעלו אותו על המטוס הראשון לישראל"

"מההתחלה התייחסו לזה כתיק פוליטי, אבל אחרי 29 שנים צריך להסתכל על זה אחרת. עכשיו מגיע לו להשתחרר - או דרך חנינה או על ידי הנשיא", ציינה אן - שסייעה לבעלה דאז להעביר מידע לישראל. את הדיווחים לפיהם היחסים העכורים בין נתניהו לאובמה ימנעו את השחרור היא כינתה "שטויות".

"אני בטוחה ב-100% שהוא רוצה לחזור לישראל, אחרת כל זה לא הגיוני עבורו – למה שהוא יהרוס את כל החיים שלו אם לא בשביל לגור בארצו?", סיכמה אן הנרגשת - שכבר שמעה פעמים רבות דיווחים על שחרורו והתאכזבה. "אני רוצה שישחררו אותו ויעלו אותו על המטוס הראשון לכאן - אני לא יכולה לשאת בזה יותר, זה פשע כלפיו".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה בתגובה לדיונים: "פולארד אמור להשתחרר לאחר ריצוי עונשו – 30 שנה בכלא האמריקני. אין כאן שום מעורבות פוליטית או מדינית, מדובר בהליך משפטי אמריקני. ועדת השחרורים צריכה לאשר את שחרורו מהכלא לאחר 30 שנה".

יונתן פולארד (צילום: רויטרס)
הפגנה לשחרור פולארד, ארכיון | צילום: רויטרס

בארה"ב טוענים: השחרור לא קשור להסכם הגרעין

שלשום דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני כי פולארד ישתחרר והממשל אף נערך לכך - מתוך תקווה כי הדבר יוביל להפשרה ביחסים בין ישראל וארצות הברית על רקע הסכם הגרעין. בבית הלבן הכחישו את הדיווח, אך גורמים אחרים בממשל העריכו ש"הוא יהיה אדם חופשי עד סוף השנה".

על פי הדיווח, בכירים בממשל אובמה לוחצים לשחרורו בשבועות הקרובים, אם כי ייתכן שהשחרור יתבצע לבסוף רק בחודש נובמבר. גורמים אחרים הכחישו קשר בין השחרור המתקרב לבין ההסכם עם אירן והסבירו כי מדובר בהחלטה פנימית של ועדת השחרורים.

גורם נוסף העריך כי "סיכוייו של פולארד לחופש יותר טובים עכשיו משהיו אי פעם" - וזאת למרות ההתנגדות הרבה של קהילת המודיעין ובראשה ה-CIA להקלה בעונשו. כאשר נשאלו בדוברות הבית הלבן על המידע הדרמטי, הפנו את השואלים למשרד המשפטים האמריקני - שסירב להתייחס לדיווח. בשנה שעברה הצהיר אובמה כי "אין לו כוונה" לפעול לשחרורו של פולארד.

ביולי אשתקד התקיים שימוע ובו התברר כי פולארד אכן עומד בקריטריונים לשחרור מבחינת משך הזמן הארוך שריצה בכלא ובשל התנהגותו כאסיר למופת, אולם הממשל החליט להתנגד בחריפות לשחרור ומנע אותו בטענה כי שחרורו כעת "יהווה זלזול בחומרת העבירה ויקדם חוסר כבוד כלפי החוק".

פולארד בימים שקדמו למעצרו (צילום: רויטרס)
פולארד לפני מעצרו | צילום: רויטרס

לא הוכנס לשגרירות: כך נעצר פולארד

במסגרת עבודתו במודיעין של הצי האמריקני נחשף פולארד למידע מסווג שהיה קשור לישראל. פולארד גילה כי המידע הוסתר בידי גורמים אמריקנים, למרות שבין ישראל לארה"ב קיים מסמך הבנות בנוגע למידע מודיעיני. פולארד פנה לאל"ם אביאם סלע, ובמשך שנתיים העביר דרכו מאות אלפי מסמכים לידי מחלקת ביון מיוחדת בלשכה לקשרי מדע (לק"ם) של משרד הביטחון, שבראשה עמד רפי איתן.

המידע שהעביר פולארד שימש את ישראל במהלך השנים להיערכות מפני נשק להשמדה המונית של ארצות ערב, ואף סייע לפעילות התקפית - בהן הפצצת מפקדות אש"ף בתוניס במבצע "רגל עץ" באוקטובר 1985. במקביל, החלו מעסיקיו של פולארד לחשוד במעשיו, לאחר שנמצאו במשרדו מסמכים שהיו מחוץ לתחום עבודתו.

ה-FBI פתח בחקירה, וב-21 בנובמבר 1985 פשטו סוכני FBI על ביתם של ג'ונתן ואן פולארד. השניים נמלטו לשגרירות הישראלית בוושינגטון, בתקווה למצוא מקלט, אך נמנעה כניסתם לשגרירות. המפעיל אביאם סלע הורשה להיכנס לשגרירות וכך נמלט מרשויות המשפט האמריקניות.

פולארד הועמד לדין בפני בית משפט אמריקאי שהרשיע אותו בריגול עבור מדינה ידידותית וגזר עליו מאסר עולם, למרות שישראל החזירה את המסמכים ואף סייעה בגיבוש עסקת טיעון - שנדחתה על ידי בית המשפט. גם אשתו אן הורשעה וריצתה כחמש שנות מאסר, בסיומם התגרשו. במהלך שנותיו הרבות בכלא חזר פולארד בתשובה, ומאוחר יותר התחתן עם אסתר, שפעלה במשך עשורים רבים לשחרורו.

קיבל אזרחות ישראלית ב-1996

בשל רגישות היחסים של ישראל עם ארה"ב, נמנעה ישראל במשך כעשור מהכרה בפולארד כסוכן מטעמה. אך במשך השנים הפגינו רבים, בהם גם חברי כנסת ושרים, ועם התגברות הלחץ הציבורי השתנתה העמדה הישראלית: פולארד קיבל אזרחות ישראלית ב-1996 ולאחר מכן ממשלת ישראל הכירה רשמית בפעולתו עבורה.

במשך עשורים רבים נמשכו המגעים עם הממשל האמריקני לשחרורו, ומנהיגים רבים - בהם נתניהו ופרס - ביקשו באופן רשמי מנשיאי ארה"ב לחנון את פולארד. בשנת 2014 דווח כי פולארד עשוי להשתחרר במסגרת הסכם ביניים בין ישראל לרשות הפלסטינית ובשל מצבו הרפואי, אך היוזמה לא יצאה אל הפועל.