שיחות הגרעין (צילום: רויטרס)
הסכם היסטורי בווינה | צילום: רויטרס

"זהו יום היסטורי, הסכם הגרעין יהפוך את העולם למקום בטוח יותר" - שעות ספורות לאחר החתימה על ההסכם בין אירן לבין שש המעצמות, נשאו שר החוץ האירני מוחמד זריף ושרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני הצהרה משותפת לרגל ההסכם שהושג בתום חודשים ארוכים של משא ומתן אינטנסיבי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"באומץ, בכבוד הדדי ובמנהיגות הבאנו את מה שהעולם קיווה לו - מחויבות משותפת לשלום", אמרה מוגריני. "זהו יום היסטורי וזה לא היה קל. החלטות היסטוריות אף פעם אינן קלות, אך הייתה לנו אחריות כלפי הדור הזה, כלפי הדורות הבאים. ההסכם מבטיח שתכנית הגרעין האירנית תיושם למטרות שלום בלבד ובמסגרתו מתחייבת אירן שלעולם לא תחתור להשגת נשק גרעיני".

אחרי הודעת טראמפ: באירן מכחישים (צילום: רויטרס, חדשות)
שביעות רצון, זריף | צילום: רויטרס, חדשות

"לא מדובר רק בעסקה, מדובר בעסקה טובה - לכל הצדדים ולקהילה הבינלאומית כולה", הוסיפה מוגריני. "ההסכם פותח הזדמנויות חדשות לסיום משבר שנמשך כבר יותר מעשור ואנו קוראים לקהילה הבינלאומית כולה לתמוך ביישום ההסכם ההיסטורי הזה". שר החוץ האירני זריף שעמד לצידה חזר על הדברים בפרסית.

"עכשיו כשהמשבר הבלתי נחוץ הזה נפתר, אופק חדש נפתח עבורנו", צייץ נשיא אירן רוחאני בטוויטר. בטהרן נערכים לחגיגות בעקבות ההסכם שצפוי להקל באופן משמעותי על חייהם של התושבים עם הסרת הסנקציות הכלכליות המוטלות על המדינה. מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו הדגיש הבוקר בפני כלי התקשורת הזרים כי מדובר בטעות "בקנה מידה היסטורי".

רוחאני (ארכיון) (צילום: רויטרס)
בטהרן נערכים לחגיגות, רוחאני | צילום: רויטרס

אמברגו הנשק יוסר בהדרגה

על פי מקורות דיפלומטיים מערביים, שניים מהנושאים המרכזיים שעמדו במחלוקת במהלך השיחות - אמברגו הנשק והאפשרות להשבת הסנקציות במקרה של הפרה - נפתרו במהלך השעות שקדמו להודעה על השגת ההסכם. במסגרת ההסכם יימשך האמברגו על מכירת הנשק לאירן למשך חמש שנים נוספות, דבר שסין ורוסיה התנגדו לו נחרצות. האמברגו על מכירת חלקים הקשורים לטילים בליסטיים יישמר ל-8 שנים. כמו כן יוכלו המעצמות לחזור למדיניות הסנקציות בתוך 65 ימים, זאת אם יתברר שאירן לא עמדה בהתחייבויותיה.

צפו בסיפורים המעניינים של 31.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
אתר גרעין באירן, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

נושא נוסף שנחשב לסלע מחלוקת עיקרי בשיחות היה הגישה של פקחי האו"ם לאתרים אירניים, כולל בסיסים צבאיים. מקורות דיפלומטיים מסרו כי בטרם פיקוח יידרשו נציגי האו"ם להציג לאירן בקשה לביקור וזו תוכל לדחות את מועדו ואף לערער על נחיצותו.

במקביל חתם היום יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יוקיה אמאנו על הסכם נפרד המתייחס לאתר בפרצ'ין. לפי ההסכם, יוכלו הפקחים לבקר באתרים האירניים בהתראה של 24 ימים. על פי ההערכות במערב, התנאים הללו ייושמו כבר במחצית הראשונה של שנת 2016, ורק לאחר שכל חששות המערב בנוגע לתכנית הגרעין האירנית יוסרו.

אמאנו וזריף, ארכיון (צילום: טוויטר, חדשות)
חתימה על מזכר הבנות עם סבא"א | צילום: טוויטר, חדשות

בעקבות ההסכם אמר היום ראש הממשלה נתניהו כי "כשמוכנים לעשות הסכם בכל מחיר - זאת התוצאה. מהדיווחים הראשונים שמגיעים אפשר לקבוע כבר עכשיו שההסכם הזה הוא טעות היסטורית לעולם. בכל התחומים שהיו אמורים למנוע מאירן את היכולת להתחמש בנשק גרעיני נעשו ויתורים מפליגים".

"בנוסף, אירן תקבל מאות מיליארדי דולרים שבאמצעותם היא תוכל לתדלק את מכונת הטרור, ההתפשטות והתוקפנות שלה במזרח התיכון ובעולם כולו", הדגיש ראש הממשלה. "ידענו היטב שהרצון לחתום על ההסכם חזק יותר מכל דבר ולכן לא התחייבנו למנוע הסכם. כן התחייבנו למנוע מאירן להתחמש בנשק גרעיני - וההתחייבות הזאת בעינה עומדת".