שעות ספורות לאחר שנציגי שש המעצמות ואירן הגיעו בווינה להסכם היסטורי בנוגע לתכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית, מצהיר נשיא ארצות הברית ברק אובמה כי מדובר בחלופה הטובה יותר שקיימת, מתחייב להמשיך לשמור על ביטחונה של ישראל וגם מותיר את האופציה הצבאית על השולחן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"השגנו את מה שעשורים רבים של איבה ועוינות לא הצליחו, ההסכם יוביל לעולם בטוח יותר", אמר הנשיא האמריקני בהצהרה מיוחדת לתקשורת. "בזכות המשא ומתן שניהלנו מנקודת כוח ועיקרון, הצלחנו לעצור את הסכנה של ההתפשטות הנשק הגרעיני והבטחנו שלאירן לא יהיה נשק מסוג זה". לדבריו, ההסכם עונה על כל הדרישות האמריקניות וחוסם בפועל את דרכה של אירן לנשק האסור.

מעמד חתימת הסכם הגרעין, יולי 2015 (צילום: רויטרס)
נציגי המעצמות ואירן, היום | צילום: רויטרס

אובמה פירט את הנקודות העיקריות של ההסכם, אך שב והבהיר כי אם אירן תפר את התחייבויותיה - היא תשלם על כך מחיר יקר. "תורגש הקלה בסנקציות על אירן, אך עליה להמשיך בצעדים מרכזיים לפני שעיצומים נוספים יוסרו", הדגיש הנשיא האמריקני. "עליה לציית לשורה של סעיפים מתוך ההסכם, שאם תפר אותם - כל הסנקציות ישובו למקומן באופן מיידי".

"אני מתפקד כנשיא למעלה מ-6 שנים. בפעמים רבות החלטתי להשתמש בכוח צבאי ולא אהסס לעשות זאת שוב למען ביטחוננו", אמר אובמה ורמז בכך שהאופציה הצבאית לא ירדה מהשולחן. "בלי פתרון דיפלומטי היינו דנים באפשרות להשתמש בצבאנו כדי לעצור את אירן. אם לא הייתה עסקה הסיכוי למלחמה נוספת במזרח התיכון היה גובר. עלינו לבחון האם ניתן למצוא פתרון בדרכי שלום".

אובמה הדגיש כי העסקה לא תפתור את כל המחלוקת עם אירן וחזר על הדאגה לה שותפה ארה"ב עם בנות בריתה במזרח התיכון באלמנטים הקשורים לתמיכתה של הרפובליקה האסלאמית בטרור. "הסנקציות הקשורות לטרור יימשכו", אמר. הוא שב וחזר על כך שארצו מחויבת לביטחונה של ישראל ותמשיך לדאוג לאינטרסים שלה באזור. לטענתו - ההסכם ימנע שפיכות דמים נוספת במזרח התיכון.

אחרי הודעת טראמפ: באירן מכחישים (צילום: רויטרס, חדשות)
באירן מרוצים, זריף | צילום: רויטרס, חדשות

במקביל לנשיא האמריקני בוושינגטון, גם מקבילו האירני חסן רוחאני נשא דברים בטהרן: "במשך 12 שנים הייתה השתוללות של מעצמות המערב - אנחנו מתחילים תקופה חדשה", אמר רוחאני. הוא טען שהסנקציות השפיעו על העם האירני והביע 'אושר' על כך שהמשא ומתן שנמשך קרוב לשנתיים הסתיים בהצלחה יתר מבחינת עמו. "הצלחנו לפתוח בפרק חדש".

"אנו ביומו הראשון של תהליך ארוך. העם האירני התפלל למען העסקה הזו", הוסיף רוחאני בדברים שנשא לאומה האירנית, הוא הדגיש כי הדבר ייטיב עם כלכלת ארצו, שספגה מכה קשה ונפלה לאינפלציה בעקבות העיצומים. הוא הפציר בפני המדינות השכנות לאירן להתעלם מ"התעמולה הישראלית" אודות הגרעין האירני. "לארצנו יש עניין משותף בשמירת היציבות באזור".

על פי מקורות דיפלומטיים מערביים, שניים מהנושאים המרכזיים שעמדו במחלוקת במהלך השיחות - אמברגו הנשק והאפשרות להשבת הסנקציות במקרה של הפרה - נפתרו במהלך השעות שקדמו להודעה על השגת ההסכם. במסגרת ההסכם יימשך האמברגו על מכירת הנשק לאירן למשך חמש שנים נוספות, דבר שסין ורוסיה התנגדו לו נחרצות. האמברגו על מכירת חלקים הקשורים לטילים בליסטיים יישמר ל-8 שנים. כמו כן יוכלו המעצמות לחזור למדיניות הסנקציות בתוך 65 ימים, זאת אם יתברר שאירן לא עמדה בהתחייבויותיה.

זריף ואמאנו חותמים, היום (צילום: טוויטר)
זריף ואמאנו חותמים, היום | צילום: טוויטר

נושא נוסף שנחשב לסלע מחלוקת עיקרי בשיחות היה הגישה של פקחי האו"ם לאתרים אירניים, כולל בסיסים צבאיים. מקורות דיפלומטיים מסרו כי בטרם פיקוח יידרשו נציגי האו"ם להציג לאירן בקשה לביקור וזו תוכל לדחות את מועדו ואף לערער על נחיצותו. במקביל חתם היום יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יוקיה אמאנו על הסכם נפרד המתייחס לאתר בפרצ'ין. לפי ההסכם, יוכלו הפקחים לבקר באתרים האירניים הצבאיים בהתראה של 24 ימים.