עימותים בהונג קונג (צילום: AP)
המחאה בהונג קונג, השבוע | צילום: AP

גם היום אחד הרחובות החשובים ביותר באסיה חסום, בשל המשך המחאה של תושבי הונג קונג הדורשים יותר אוטונומיה מהממשל המרכזי בבייג'ינג. אלפי מפגינים העבירו את הלילה ברחוב שבין תחנת סנטרל לכיכר אדמירליטי, בלב האי הונג קונג, ומנעו את התנועה בציר התנועה הראשי של האי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הונג קונג היא המרכז הפיננסי השני בחשיבותו באסיה, אחרי טוקיו. הטריטוריה הזעירה, שמונה שבעה מיליון תושבים, נשלטה בידי בריטניה במשך עשורים רבים, ובהסכם שנחתם בין דנג קסיופינג למרגרט תאצ'ר, מנהיגי סין ובריטניה ב-1984, הוחלט כי הטריטוריה תעבור לידי סין העממית ב-1997 אך בייג'ינג תשמור על הונג קונג כעיר עם ממשל עצמי מלא, שיכול בין השאר לבחור את מנהיגיו.

בניגוד להתחייבותה לכונן בהונג קונג ממשל עצמאי, מאז שעברה העיר שבדרום סין לרשותה של המפלגה הקומוניסטית הסינית לא נערכו בעיר בחירות דמוקרטיות מלאות, וכל המועמדים שיכולים להתמודד על הנהגת הטריטוריה חייבים לעבור קודם לכן סינון בידי הנהלת המפלגה בבייג'ינג.

ההפגנות החלו בשבוע שעבר, ביום שבת, והן נמשכו אל השבוע הזה כשכבר שני ימי עסקים המרכז הפיננסי מושבת כמעט לחלוטין. אמנם הרכבת התחתית של העיר מאפשרת גישה לבנקים ולמשרדים, אך רשתות בינלאומיות חשובות החליטו שלא לפתוח את סניפיהם במרכז הונג קונג לאור המצב הנפיץ.

הממשל בבייג'ינג, שלרשותו עומד הצבא הגדול בעולם, מפגין בינתיים איפוק לאור המחאות הלא שגרתיות בעיר שהייתה שלווה יחסית ב-17 השנים מאז שעברה לידי סין העממית. במפלגה הקומוניסטית דוחים טענות כאילו הצבא עומד לפרוץ להונג קונג ומאפשרים לשלטון המקומי לפתור את המצב - כאמור עדיין ללא הצלחה.

מחר יהיה יום רגיש במיוחד: ה-1 באוקטובר הוא יום העצמאות של סין הקומוניסטית, ובעוד שבבייג'ינג יחגגו במצעדים צבאיים בנוכחות ראשי המדינה המאוכלסת בעולם אם יימשכו ההפגנות בהונג קונג יהיה מדובר בהשפלה המשמעותית ביותר של סין מאז ההפגנות בכיכר טיאנאנמן ב-1989, אז כזכור הממשל של דנג דיכא באכזריות את ההפגנות למען דמוקרטיה בסין.