מצעד החיים (צילום: יוסי זליגר, חדשות)
מצעד החיים | צילום: יוסי זליגר, חדשות

מצעד החיים ה-31, שמוקדש השנה ליהדות יוון, יצא לדרך: כעשרת אלפים בני נוער מ-41 מדינות מכל רחבי העולם, צועדים היום (חמישי) 3.2 קילומטרים בין אושוויץ ובירקנאו, לאות זיכרון ובקריאה להילחם באנטישמיות. המצעד לוקח חלק בקמפיין מודעות דיגיטלי רחב היקף, תחת ההאשטג: #SayNoToAntisemitism. בתום הצעדה יתקיים הטקס המרכזי לציון יום השואה והגבורה, שבו יישאו דברים הרב ישראל מאיר לאו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר במהלך המצעד: "עדיין ישנם כאלו שלא למדו דבר מהשואה. איום בהשמדת מדינת היהודים והתעצמות האנטישמיות המודרנית הם תמרור אזהרה לאנושות כולה. כפי שהיה בשנות ה-30, גם בשנת 2019 דממה מלווה את שנאת היהודים אך היום גורלנו מופקד בידינו. השתתפות השגרירים במצעד היא חלק ממחויבותנו למנוע מהקהילה הבינלאומית לשכוח את התלאות שעבר עמנו ולהובילה לפעול בתקיפות כדי שלעולם לא עוד".

יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, שהשתתף במצעד, קרא למנהיגי העולם להילחם באנטישמיות. "לא ייתכן כי 74 שנים לאחר המלחמה הנוראית הזאת, היהודים שוב אינם בטוחים ברחובות אירופה. יהודים לא יכולים להירצח בפיטסבורג ובסן דייגו או בכל מקום אחר! אל לנו להתעלם מסימני האזהרה והלקחים שלמדנו מהשואה. על מנהיגי העולם להתאחד באפס סובלנות כלפי פשעי השנאה, מכל סוג שהוא", אמר הרצוג.

מלבד בני נוער, הגיעו להשתתף במצעד גם ניצולי שואה ובני הדור השני והשלישי. אחד מהמשתתפים שהגיעו לראשונה למצעד הוא האמן והיוצר יהודה פוליקר, שקיבל לאחרונה את הזכות להדליק משואה בטקס שייערך ביום העצמאות הקרוב.

"הרבה שנים סירבתי להגיע לפה, אבל החלטתי להגיע ואני מאוד נרגש מכל מה שקורה עכשיו סביבי", אמר פוליקר. "אני זוכר את המשפט המוביל שאבא שלי תמיד אמר לנו: 'לזכור, לזכור ולא לשכוח אף פעם. תדברו על זה ותעבירו את זה לכולם, כי מה שאנחנו עברנו זה היה גיהנום עלי אדמות - השטן בהתגלמותו. שלא יקרה שוב'".

אחת מניצולות השואה שהגיעה הבוקר למצעד היא אדית באום, ששרדה את התופת באושוויץ. על רקע המחנה בו עברה את הזוועות, שחזרה באום: "רצתי אחרי אמא שלי, אבל חייל נאצי עם רובה עצר אותי. אימא שלי הלכה בדרך, שעכשיו אני יודעת, הובילה לתאי הגזים". ומה יכול להיות המסר לנו היום? לפי באום, "אם יש איזשהו מסר הוא פשוט להיות הכי טובים שנוכל, הכי חזקים, ולדעת שכל דבר יכול לקרות".

גם איריס קליגר, בתו של העיתונאי וניצול השואה נח קליגר ז"ל, הגיעה למצעד. היא סיפרה על הפעם בו הגיעה לאושוויץ עם אביה, וכיצד התקשה לעבור ליד בלוק 28, הבלוק בו שהה במהלך המלחמה. "אבא שלי אמר לפני שנתיים באו"ם ביום השואה הבינלאומי: 'ימיי ספורים בעולם הזה'", סיפרה קליגר. "לצערי הרב עוד כמה שנים אף אחד לא יזכור את השואה, אף אחד לא יידע מה עבר עלינו".

מצעד החיים באושוויץ, היום (צילום: רויטרס, חדשות)
עוברים דרך שערי אושוויץ | צילום: רויטרס, חדשות

הצועדים יקראו להילחם באנטישמיות: על פי דוח של משרד התפוצות, 2018 הייתה השנה בה נרצחו הכי הרבה יהודים על רקע אנטישמי מאז 1994, וגם ב-2019 נרשמו מאות אירועים אנטישמיים. במסגרת המצעד, בערב יום השואה יחתמו כ-20 מנהיגים צעירים מכל העולם על עצומה למלחמה באנטישמיות.

"עוד כמה שנים כבר לא יזכרו" (צילום: רויטרס, חדשות)
"עוד כמה שנים כבר לא יזכרו" | צילום: רויטרס, חדשות

"הרצח הנורא בסן דייגו מצטרף לשורה של אירועים אנטישמיים באחת התקופות הכי קשות של העם היהודי בתפוצות", הסביר ד"ר שמואל רוזנמן, יו"ר מצעד החיים. "מנהיגי העולם חייבים להתעורר ולקחת אחריות על המלחמה באנטישמיות. אלפי הצועדים במצעד החיים מתכוונים להזכיר להם את אחריותם".

מצעד החיים אושוויץ שואה (צילום: רויטרס, חדשות)
"להיות הכי טובים שנוכל" | צילום: רויטרס, חדשות

יוון שלחה למצעד משלחת מכובדת במיוחד. גם יהודה פוליקר, בן להורים ניצולי שואה יוצאי סלוניקי, הגיע למצעד ויבצע בטקסים את שיריו מהאלבום "אפר ואבק" העוסק בשואה של הוריו. גם הרב לאו, ניצול שואה בעצמו, שצועד מאז המצעד הראשון ב-1988, ויו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, משתתפים במצעד.

"מנהיגי העולם חייבים להתעורר" (צילום: רויטרס, חדשות)
"מנהיגי העולם חייבים להתעורר" | צילום: רויטרס, חדשות

 

בנוסף, הגיעו למצעד משלחות דיפלומטיות רבות. בין השאר צועדים עשרות שגרירי או"ם יחד עם שגריר ישראל, דני דנון. מטעם הממשל האמריקני תצעד משלחת מיוחדת, בראשה שגריר ארה"ב בישראל, דייוויד פרידמן. השנה יצטרפו גם נציגים משתי קבוצות כדורגל מובילות בעולם: המועדון האנגלי צ'לסי, המוביל קמפיין נגד אנטישמיות, ומועדון הכדורגל האמריקני ניו אינגלנד רבולושן.