הנשיא טראמפ והנשיא רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ. לא שש לתקוף | צילום: רויטרס, חדשות

תקיפה אמריקנית באירן קרובה מתמיד? "בהחלט הייתי יוצא למלחמה סביב סוגיית הנשק הגרעיני, אבל הנושא האחר הוא כרגע בסימן שאלה", אמר הנשיא לכתבת המגזין TIME, כשהוא מתייחס למתיחות הנוכחית באזור המפרץ הפרסי. בינתיים, סין מזהירה משיגור כוחות נוספים לאזור: "תיבת פנדורה". באירן, מנגד, שיגרו מסר מרגיע: הנשיא רוחאני אמר בנאום פומבי כי "אירן לא תנהל מלחמה נגד אף מדינה - אלו שניצבים מולנו הם קבוצת פוליטיקאים עם ניסיון מועט".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

הדברים שאמר הנשיא טראמפ, לפיהם אופציה צבאית כרגע פחות רלוונטית, שונים במידת מה מאלה של בכירי ממשל אמריקניים אחרים: במקביל לריאיון של הנשיא, הודיע שר ההגנה האמריקני על שליחת כאלף חיילים אמריקניים נוספים לאזור. לדבריו, "המתקפות האירניות האחרונות מאששות את המודיעין שקיבלנו לגבי התנהגות תוקפנית של אירן ושלוחותיה, המאיימות על כוח האדם והאינטרסים האמריקניים ברחבי האזור".

פומפאו. "אופציה צבאית בהחלט נשקלת" (צילום: רויטרס, חדשות)
פומפאו. "אופציה צבאית בהחלט נשקלת" | צילום: רויטרס, חדשות

"כבר לא שומע אותם אומרים 'מוות לאמריקה'"

גם שר החוץ פומפאו הצהיר לאחרונה כי ארה"ב "שוקלת את כל מגוון האפשרויות" בתגובה למתקפות האחרונות. כשנשאל בריאיון ביום ראשון אם גם תגובה צבאית נשקלת, ענה: "בוודאי". אולם טראמפ טוען כי הפעולות האירניות באזור "היו מאוד מינוריות עד כה" בריאיון ל-TIME, חרף העובדה כי מבחינתו אירן היא זו שככל הנראה עומדת מאחורי המתקפות, טראמפ גם אמר שהתוקפנות האירנית כלפי ארה"ב בירידה: "אני כבר לא שומע אותם אומרים 'מוות לאמריקה' כמו בעבר".

לטענת טראמפ, עומאן היא בעלת חשיבות אסטרטגית מועטה לארה"ב, בניגוד לעבר – כאשר יפן וסין הן אלה שעדיין מסתמכות על האזור לאספקת הנפט שלהם. "אנחנו מקבלים מעט מאוד, התקדמנו מאוד בתחום האנרגיה בשנתיים וחצי האחרונות", נימק. "אנחנו לא במקום שהיינו בו בעבר ביחס למזרח התיכון".

תקיפת המיכליות במפרץ עומאן (צילום: צבא ארה"ב, חדשות)
המפרץ הפרסי | צילום: צבא ארה"ב, חדשות

בתוך כך, סין מזהירה את ארה"ב מפני שיגור כוחות נוספים לאזור, וטוענת כי מדובר ב"תיבת פנדורה". במקביל, הפצירה באירן שלא לסגת מהסכם הגרעין "כל כך בקלות", לאחר שהשבוע הצהירה אירן כי בכוונתה להאיץ את פרויקט הגרעין שלה, בניגוד להסכם הגרעין – זאת במחאה על כך ששאר המעצמות החתומות על ההסכם לא מצליחות לנטרל את פגיעת הסנקציות האמריקניות בכלכלת אירן.