רוחאני. ההחלטה בידיו (צילום: רויטרס, חדשות)
רוחאני: "המצב קשה, הלחץ עלינו חסר תקדים" | צילום: רויטרס, חדשות

בעקבות הסנקציות החונקות מצד וושינגטון והמתיחות הצבאית בין אירן לארצות הברית, נשיא אירן חסן רוחאני נאם הלילה (ראשון) והגדיר את הלחץ האמריקני על מדינתו כ"חסר תקדים". לפי ציטוטים שפורסמו בסוכנות הידיעות הרשמית במדינה, רוחאני אף תיאר את מצבה של אירן כקשה יותר מתקופת המלחמה עם עיראק בתחילת שנות השמונים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

לפי סוכנות הידיעות האירנית IRNA, רוחאני אמר: "היום, לא נוכל להגיד בבירור אם התנאים טובים או גרועים יותר מאשר בתקופת המלחמה, אבל אז לא היו לנו בעיות עם הבנקים וייצוא וייבוא הנפט. אז היו עלינו סנקציות רק על קניית נשק". רוחאני הוסיף: "הלחץ על ידי אויבינו משקף מלחמה חסרת תקדים בהיסטוריה של המהפכה האיסלאמית".

נשיא אירן קרא לגופים הפוליטיים לשמור על אחדות, לאור התסיסה המתגברת בשל המצב הכלכלי הקשה במדינה. "יש לי תקווה לעתיד ואמונה שנוכל להתגבר על התנאים הקשים ולשמור על איחוד בתוכנו", אמר.

הזעם באירן יגלוש לצעדים מול ישראל? (צילום: רויטרס, חדשות)
הזעם באירן יגלוש לצעדים מול ישראל? | צילום: רויטרס, חדשות

שר החוץ האמריקני, מייק פומפאו, אמר הלילה לרשת CNBC האמריקנית כי "ארצות הברית מכינה את צבאה ואת הכלים הדיפלומטיים על מנת שלנשיא טראמפ יהיו מספר אופציות למקרה שהאירנים יעשו החלטות גרועות. אולם, הבית הלבן ישמח לקבל שיחה מאירן על מנת ליישר את ההדורים".

פומפאו הוסיף והבהיר: "מטרתנו אינה מלחמה, אלא שהמשטר האירני ישנה את התנהגותו. במשטר האירני מבינים שהסנקציות פוגעים בהם, הלחץ מכוון להנהגה האירנית".

המתח האמריקני עם אירן: ישראל עוקבת בדריכות

במהלך סוף השבוע ארה"ב החלה לתגבר כוחות במפרץ הפרסי וגם הודיעה על שליחת עוד טילי פטריוט - אך טראמפ גם אותת כי הוא מוכן לעסקה חדשה עם טהרן. אמש (שבת) פורסם בחדשות סוף השבוע כי ישראל וארה"ב חולקות מידע משותף בעניין הזה וישראל עוקבת בדריכות אחר המצב הנפיץ במפרץ.

בתקשורת האמריקנית, שדיווחה על המתיחות מול אירן, הזכירו בהקשר זה את הביקור שערך לאחרונה היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת בוושינגטון ופגישתו עם מקבילו ג'ון בולטון, שידוע כמי ששש אלי קרב - במיוחד מול אירן. בארה"ב הבהירו: "יש לנו הערכות מבוססות שאירן מתכננת מתקפות נגד אינטרסים אמריקנים ונגד בנות בריתה באזור".

בשלב הזה האמריקנים לא פורסים טילי פטריוט במרחב הישראלי, אבל זה עשוי להשתנות בעתיד. ישראל נערכת גם בהיבט מודיעיני וגם בהיבט מבצעי אל מול המצב הנוכחי. אם האירנים יידחקו לפינה על ידי האמריקנים ייתכן שהם ינסו לפעול גם ברמת הגולן ובלבנון, ולכך ישראל תצטרך להמשיך להיערך. ארה"ב אמנם לוקחת ברצינות את האיומים האירניים, אבל בצד השני טראמפ מאותת שהוא דווקא מוכן לעסקה חדשה עם האירנים - עד כדי כך שלפי דיווח ב-CNN הבית הלבן העבירה לטהרן את מספר הטלפון הישיר של הנשיא.

מצפה לשיחה מאירן? הנשיא טראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
מצפה לשיחה מאירן? הנשיא טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

נושאת המטוסים האמריקנית "לינקולן" חצתה את תעלת סואץ בדרכה למפרץ הפרסי על מנת להבטיח את אספקת הנפט בעקבות הרחבת הסנקציות. בארה"ב החליטו על תגבור פיקוד המרכז שמשגיח על האזור במשחתת נוספת - ארלינגטון - וגם בסוללת טילי פטריוט נגד טילים. טראמפ אמר ביממה האחרונה: "יש בידינו מידע, לא כדאי שתדעו אותו, מדובר באיומים חריפים". עם זאת, הוא הדגיש: "הם (האירנים) היו צריכים להתקשר אליי ולשבת איתי, אנחנו יכולים להגיע לעסקה הוגנת. אנחנו פשוט לא רוצים שיהיה להם נשק גרעיני, זו לא בקשה גדולה מדי".

מוקדם יותר אתמול, ראש המועצה האסטרטגית לענייני החוץ של אירן, כאמל חראזי, הציג את טענות מדינתו כלפי האיחוד האירופי על רקע חוסר ההתערבות והעלמת העין מפני הסנקציות האמריקניות המוטלות על אירן - כך לדבריו. הוא הזהיר כי המשך קיום הסכם הגרעין מ-2015 עומד בפני סכנה וחלון ההזדמנויות של אירופה לתקן את העוולות הולך ומתקצר.

"העם האירני מאד פסימי וחסר אמונה בממשלות האירופיות בגלל אי מילוי התחייבויותיהן והסכמה עם מדיניות הסנקציות של ממשל טראמפ", אמר חראזי. היועץ האירני המיוחד הדגיש כי המועד האחרון של אירופה לפצות על ההתנהלות שלה מול אירן הוא בחודשיים הקרובים. הבכיר קרא לאירופה למנוע מההסכם "למות", כדבריו.