ארה"ב תתגבר כוחות באזור? (צילום: רויטרס, חדשות)
חיילים אמריקנים. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

משרד ההגנה האמריקני יבקש מהבית הלבן לשלוח עד 10,000 חיילים נוספים למזרח התיכון, כך דווח הלילה (בין רביעי לחמישי) בארה"ב. בכירים בפנטגון מסרו כי בנוסף לחיילים, יבקשו לתגבר גם את אמצעי הלחימה ואת הצי השישי. המטרה: לחזק את ההגנה מפני תוקפנות אירנית באזור.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עקב החשש מאיומים פוטנציאליים של אירן, במשרד ההגנה ידרשו מנשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשלוח, בנוסף לעשרת אלפים החיילים, גם מספר לא ידוע של סוללות טילי פטריוט וספינות מלחמה. לא ידוע כמה מהדרישות, אם בכלל, יאושרו על ידי הבית הלבן.

גורמים רשמיים מסרו שהמהלך לא מגיע כתגובה לאיומים חדשים מאירן, אלא כחלק ממאמצים לפקח עליה ולחזק את הביטחון באזור. כל מהלך לפריסת כוחות נוספים במזרח התיכון יצביע על שינוי בגישתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהדגיש בחודשים האחרונים פעמים רבות דווקא את הצורך לצמצם את נוכחותם של החיילים האמריקנים באזור.

אירן באיום מרומז על הספינות האמריקניות (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

בתוך כך, הדגיש הלילה מזכיר המדינה מייק פומפיאו את מחויבותה של ארה"ב למאבק בהתפשטות אירנית במזרח התיכון. בטקס לרגל יום העצמאות ה-71 של ישראל בשגרירות בוושינגטון, אמר פומפיאו כי "בחודשים האחרונים חיזקנו את ביטחון ישראל, הפעלנו לחץ על אירן, התנגדנו להפליה של ישראל באו"ם וכמובן העברנו את השגרירות לירושלים. נמשיך להילחם נגד פגיעה בישראל בכל מקום".

"אם אירן רוצה מלחמה, זה הסוף שלה" (צילום: רויטרס, חדשות)
"אם אירן רוצה מלחמה, זה הסוף שלה" | צילום: רויטרס, חדשות

התפתחות זו מתרחשת לאחר שבשבוע האחרון טען נשיא אירן חסן רוחאני כי וושינגטון מעוניינת לפתוח במלחמה ולהפיל את האשמה לאלימות על אירן. "אני בעד דיפלומטיה ושיח פתוח", הסביר רוחאני, "אבל בתנאים הנוכחים, אי אפשר לקבל זאת. המצב כיום לא מאפשר לקיים שיחות, והאופציה היחידה שנותרה לנו היא התנגדות".

טראמפ, מנגד, הזהיר כי הרפובליקה האיסלאמית תיתקל ב"כוח אדיר" אם תבחר לתקוף את מדינתו. "אם אירן רוצה מלחמה, זה יהיה הסוף שלה. לעולם אל תאיימו שוב על ארה"ב", צייץ בחשבון הטוויטר שלו. איום זה היווה שינוי חד לקו הפייסני שהשמיע סביב המתיחות הגוברת באזור, אחרי שרק בשבוע שעבר אמר כי הוא מקווה שפניה של ארה"ב לא מועדות לעבר מלחמה עם אירן.

רוחאני. ההחלטה בידיו (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא אירן, חסן רוחאני | צילום: רויטרס, חדשות

מוקדם יותר שיגר שר החוץ האירני מוחמד זריף מסר מרגיע בריאיון לסוכנות הידיעות הממשלתית של אירן ואמר כי הוא לא מאמין שתפרוץ מלחמה עם ארה"ב משום שטהרן אינה מעוניינת בעימות צבאי. זריף הוסיף כי "אף מדינה לא משלה את עצמה שהיא יכולה להתמודד צבאית עם אירן". ייתכן כי בהקשר זה, נורו השבוע שתי רקטות מסוג קטיושה לעבר שגרירות ארה"ב בבגדד, ללא נפגעים.

בעיתון הסעודי "אל-שרק אלאווסט" שמופץ בלונדון, דווח כי מדינות המפרץ הסכימו לבקשה האמריקנית לפרוס מחדש כוחות צבאיים באזור הימי על מנת להרתיע את אירן מלבצע פעולות במרחב או לפגוע באינטרסים אמריקנים באזור. בעיתון צוטטו בכירים אמריקנים שהסבירו כי "האישור מתבסס על הסכמים משותפים בין ארה"ב למדינות המפרץ". בארה"ב טוענים כי הפגנת הכוח באה בעקבות איומים איראניים על כוחותיה ועל אינטרסים באזור.