חלפני הכספים בטהרן חוששים יותר מקריסה מאשר מלחמה (צילום: רויטרס, חדשות)
"המשטר יאבד את השפעתו במדינה ובאזור" | צילום: רויטרס, חדשות

על רקע המתיחות הגוברת במפרץ הפרסי, רוב חלפני הכספים בטהרן לא צופים מלחמה עם ארה"ב. לדעתם, הידרדרות הכלכלה במדינה תיאלץ בסופו של דבר את המשטר להיכנס למשא ומתן עם הבית הלבן ומוסיפים כי תושבים רבים במדינה רואים במהלכים האמריקניים - העמדת פנים ולא איום ממשי. בתוך כך, נשיא אירן אמר הבוקר (רביעי) כי השיחות עם וושינגטון אפשריות, אם הסנקציות יוסרו וארה"ב תעמוד בהתחייבויותיה במסגרת הסכם הגרעין: "הדלת לא סגורה".  

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בזמני מצוקה האירנים ממהרים להצטייד בדולרים בשוק המט"ח השחור, על מנת להתגונן מפני התפתחויות שמחלישות את הריאל המקומי ופוגעות בכלכלה. כך חלפני הכספים מקבלים תובנות מיוחדות על הרגש הלאומי במדינה שבה האזרחים לא מדברים בפומבי על דעותיהם בענייני מדיניות החוץ.

חלפני כספים בטהרן: הלחץ יוביל למו"מ (צילום: AP, חדשות)
חלפני כספים בטהרן: הלחץ יוביל למו"מ | צילום: AP, חדשות

"מלחמה? אני לא חושב - אם האמריקנים היו רוצים לתקוף, הם היו עושים את זה לפני 40 שנה", טען סעיד עזיזי, חלפן כספים בן 34 שהתייחס בדבריו לתקופת המהפכה של חומייני במדינה. לדעתו של עזיזי המצב הכלכלי ימשיך להידרדר.

גם הסוחרים בבורסה של טהרן שותפים להערכה שלא תפרוץ מלחמה. "המשקיעים חושבים שזו תעמולה אמריקאית", סיפר חמיד מוגהדאן, מנהל המחלקה הבינלאומית של הבורסה.

 

משנה שעברה: הריאל נחלש ב-60% (צילום: רויטרס, חדשות)
משנה שעברה: הריאל נחלש ב-60% | צילום: רויטרס, חדשות

אחרי ההודעה של הנשיא טראמפ ביום שישי האחרון, לפיה הוא מתכוון לשלוח כוחות צבא נוספים למזרח התיכון, הבורסה במדינה ירדה ב-0.4% ובתחילת השבוע עלתה ב-1.3%. במקביל, המטבע האירני איבד יותר מ-3% מערכו מול הדולר בשוק השחור, ומאז שארה"ב חידשה את העיצומים בשנה שעברה - הריאל האירני נחלש ב-60% באופן כללי.

חולשת הריאל האירני הורידה את רמת החיים במדינה וכמעט אחד מכל שלושה צעירים אירנים מובטל כעת. כמו כן, כלכלת אירן סובלת כבר זמן רב מניהול גרוע, סבסוד נדיב מדי וחוזים דרקוניים שמרתיעים השקעות עם חברות זרות.

"אפילו כמה יריות בלבד יהיו הרסניות לכלכלה השברירית שלנו", טען מוסטפה פקזאד, מתווך פיננסי בן 54. פקזאד, המסייע לחברות זרות להעביר כספים אל אירן וממנה, סיפר כי העסק שלו משותק כבר חודשיים מכיוון שרוב הערוצים הבנקאיים לא ניתנים לשימוש במדינה.

"בסופו של דבר נצטרך להתפשר ולנהל משא ומתן"

"יותר סביר שתהיה קריסה כלכלית לפני מלחמה, כי המצב הכלכלי באמת גרוע", סיפר מורה לשעבר באירן. "יכול להיות שלא יוכלו לשלם את המשכורות שלנו". גם בכיר לשעבר בחיל האוויר האירני הביע ספק שתיפתח מלחמה עם ארה"ב וסיפר כי: "האינסטינקטים שלי אומרים לי שלא תהיה מלחמה. בסופו של דבר נצטרך להתפשר ולנהל משא ומתן, אחרת המשטר יאבד את השפעתו גם במדינה וגם באזור".

עם זאת, יש כאלה שכן צופים מלחמה כמו סעיד וליזאדה בן ה-30, שסיפר כי פוטר לאחרונה מחברת תקשורת חברתית וטען כי רבים מסכימים עם הערכתו: "הרבה אנשים רוצים מלחמה שתפתור את המצב".