משמרות המהפכה (צילום: רויטרס, חדשות)
לוחמי משמרות המהפכה | צילום: רויטרס, חדשות

שר החוץ האירני זריף שנמצא הבוקר (רביעי) בטורקיה בעיצומו של מסע מדיני שהוא עורך ברחבי מזרח התיכון, מציע לשלוח את אנשי משמרות המהפכה לוונצואלה. זאת, כדי להגן על המשטר הגוסס של בן בריתו מאדורו שמתמודד עם משבר כלכלי עמוק, עם בידוד פוליטי פנימי ובינלאומי ועם מנהיג אופוזיציה כריזמטי אחד שפועל להפיל את המשטר הסוציאליסטי שכשל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מיליונים מתושבי ונצואלה כבר נטשו את המדינה הנחשלת בחודשים האחרונים. ישראל, קנדה, ארה"ב ועוד עשרות מדינות במערב כבר הודיעו שהן מכירות בגואידו כנשיא הלגיטימי של המדינה, שעדיין מתקשה להשתלט על השלטון ולקחת את המושכות לידיו ממאדורו, גם לאחר שבועות ארוכים של מחאה רחבת היקף נגדו. אל הריק הזה מנסה אירן להיכנס ובכל הכוח.

הפגנות ענק נגד מאדורו (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות ענק נגד מאדורו | צילום: רויטרס, חדשות
אלפי לוחמים פרוסים ברחובות (צילום: רויטרס, חדשות)
אלפי לוחמים פרוסים ברחובות | צילום: רויטרס, חדשות

כבר עכשיו יש לטהרן נוכחות נרחבת והשפעה בלבנון, בסוריה, בתימן ובעירק - ונראה שהתיאבון שלהם רק גדל: משמרות המהפכה מנהלים עימות, שעדיין מילולי בלבד, מול צבא ארה"ב באזור המפרץ הפרסי - והוגדרו בתגובה כארגון טרור על ידי וושינגטון. אם טהרן תצליח להתבסס בוונצואלה ולהשיג דריסת רגל בחצר האחורית של ארה"ב - סביר מאוד להניח שחוקי המשחק ישתנו.

ונצואלה הנפיקה דרכונים עבור 2,000 לוחמים בחיזבאללה

רק החודש נפתח מחדש הקו האווירי שבין טהרן לקרקאס - ובכך הצטרפה אירן לקובה ולרוסיה, שמקפידות לשמור על קשרים כלכליים וביטחוניים עם משטר מאדורו, ובכך למעשה גם נותנות לו אוויר לנשימה ומחזיקות אותו בשלטון למרות המחאות האדירות נגדו ברחובות ולמרות שרוב העולם המערבי לא מכיר בו יותר כנשיא הלגיטימי.

הרעב מתפשט ברחובות המדינה (צילום: רויטרס, חדשות)
הרעב מתפשט ברחובות המדינה | צילום: רויטרס, חדשות

אלא שלפי הדיווחים האחרונים, חברת התעופה האירנית שמפעילה את הקו המחודש ממש לא משנעת תיירים - אלא משתמשת במטוסים המסחריים שלה עבור אנשיו של מאדורו ועבור צורכיהם השונים של הלוחמים האירניים. המודיעין האמריקני סבור שגורמים רשמיים במשטר מדורו אף מנהלים קשרים ענפים עם אנשי חיזבאללה. בשימוע שנערך לאחרונה בקונגרס האמריקני הוזכרו 2,000 אזרחים לבנונים שמשתייכים לחיזבאללה וקיבלו דרכונים רשמיים של ונצואלה. בדצמבר האחרון דווח שאירן מתכוונת לספק לוונצואלה כלי שייט קרבים ומסוקי מלחמה.

האזרחים רעבים - הסיוע נבלם (צילום: רויטרס, חדשות)
האזרחים רעבים - הסיוע נבלם | צילום: רויטרס, חדשות

טרק אל איסאמי, סגנו לשעבר של מאדורו, הוא אחת הדמויות שנגדם פועלת ארה"ב ואף הפעילה נגדו סנקציות בעקבות מימון שהעביר לארגון הטרור השיעי-לבנוני שנלחם לצדה של אירן. אותו אל איסאמי, במפתיע או שלא, סייע מאוד לבלום את ניסיון ההפיכה נגד מאדורו. על פי דיווחים נוספים בוונצואלה, ראזי נאסר אל דין, בכיר נוסף במדינה ממוצא לבנוני, אפילו מנהל מרכז גיוס לחיזבאללה - מתוך מכון כושר בקראקס הבירה.

אחת ממחאות הענק נגד מאדורו לפני כחודש (צילום: רויטרס, חדשות)
אחת ממחאות הענק נגד מאדורו לפני כחודש | צילום: רויטרס, חדשות

משרד ההגנה בקראקס מעריך שלוונצאולה ולאירן יש יוזמות צבאיות משותפות ענפות שכוללות בין היתר ייצור ופיתוח של טילים, של מל"טים ושל אמצעי מעקב. גורמי אופוזיציה בוונצואלה מעריכים שבתמורה מקבלת אירן זכויות כרייה ושיתוף פעולה בתעשיית הנפט.

אירן כאמור עדיין ממשיכה לבחוש בנעשה גם במזרח התיכון: זריף הגיע לאנקרה הבוקר בתום פגישה שקיים עם עם מקבילו הסורי, ובטון מפויס אמר כי "אנחנו רוצים לפתור את הבעיות של סוריה באמצעות דיאלוג, במיוחד בקרב מדינות האזור, אנו מקווים שנוכל לסייע בפתרון בעיות האזור". על פי הודעת משרד החוץ האירני, המנהיגים באנקרה ובדמשק דנו וימשיכו לדון "בדרכים לפיתוח שיתוף פעולה ובסוגיות האזוריות והבינלאומיות החשובות ביותר".