המתח בין אירן לארצות הברית: בעיתון הניו יורק טיימס דווח הבוקר (שלישי) כי שר ההגנה האמריקני, פטריק שנהאן, הציג בפני המועצה לביטחון לאומי והנשיא טראמפ, תוכנית לשליחת 120 אלף חיילים למזרח התיכון, במקרה של תקיפה אירנית נגד כוחות ארצות הברית או האצת תוכנית הגרעין. אמש החריף הנשיא האמריקני את הטון והזהיר את אירן מפורשות מביצוע "טעות חמורה".

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התוכנית הזו מגיעה על רקע האיומים מצד אירן כי תיסוג מחלק מהתחייבויותיה בהסכם הגרעין. היועץ לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, הורה להתחיל בביצוע התוכנית, שמטרתה היא אבטחת הכוחות האמריקנים ולא פלישה לאירן, שכן - פלישה מצריכה מספר רב יותר של חיילים.

ארה"ב נערכת - ומעדכנת את נאט"ו (צילום: רויטרס, חדשות)
ארה"ב נערכת - ומעדכנת את נאט"ו | צילום: רויטרס, חדשות

ההתפתחויות וההסלמה משקפים את השפעתו של בולטון על החלטות ארצו, שכן בולטון הוא אחד מבכירי הממשל שדחף הכי הרבה לעימות עם אירן, כבר מכהונת הנשיא ג'ורג' וו בוש. שליחת החיילים למזרח התיכון נוגדת את המדיניות עליה דיבר טראמפ בקמפיין הבחירות, לפיה: ישיב את החיילים למדינתם. ייתכן וטראמפ יהיה הנשיא ששלח הכי הרבה כוחות אמריקנים למזרח התיכון.

אמש, נשיא ארה"ב התייחס למתיחות מול טהרן והבהיר כי המעקב האמריקני אחרי פעולות אירן נמשך. "נראה מה קורה עם אירן, אם הם יעשו כל דבר שהוא - זו תהיה טעות גדולה", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן. ממשל טראמפ עדכן הערב את ברית נאט"ו על האיומים הביטחוניים שנשקפים מצד אירן, וכוחות צבא ארה"ב - בהם מטוסי קרב ונושאת מטוסים - הועברו לאזור, מחשש להסלמה צבאית.

"אני שומע שמועות קטנות בנוגע לאירן. אם הם יעשו משהו הם יסבלו מאוד", הוסיף טראמפ ואמר שוב: "נראה מה יקרה עם אירן". מדובר בהתבטאות ראשונה של טראמפ לאחר שארבעה כלי שיט של איחוד האמירויות הותקפו סמוך למיצרי הורמוז, ובצל ההערכות כי אירן מעורבת במקרה. עוד הצהיר כי ארה"ב נמצאת כיום "במצב מעולה". במקביל לחילופי המסרים, נמשכת באירן מחאה נגד המשטר: רבים בציבור מוחים על התייקרות המחירים- ואף עומדים שעות בחום הכבד ובאמצע צום הרמדאן כדי לקבל סוכר.

טראמפ ורוחאני (ארכיון) (צילום: רויטרס, AP, חדשות)
לקראת עימות? הנשיא טראמפ ורוחאני | צילום: רויטרס, AP, חדשות

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו נפגש בבריסל עם בנות ברית אירופאיות ובכירים מנאט"ו. בראיין הוק, שליח ארה"ב המיוחד לנושא אירן, אמר הערב כי פומפאו חלק עם בנות הברית מידע על איומי אירן. לדבריו, "אירן היא איום הולך ומחריף, ועיתוי הביקור של פומפאו בדרכו לסוצ'י היה נכון ומתאים". פומפאו ייפגש בסוצ'י עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, והוא צפוי לדון גם איתם במתיחות החמורה מול טהרן.

פומפאו היה אמור לבקר אתמול במוסקווה אך ביטל את הגעתו ועצר בבריסל, ובהמשך מסעו יקדיש זמן לפגישות עם צמרת הנהגת רוסיה. "מזכיר המדינה רצה לחלוק מספר פרטים מאחורי הקלעים של הצהרותינו הפומביות", הוסיף השליח לנושא אירן. "אנו מאמינים שאירן צריכה לנסות מסלול של שיחות ולא איומים - הם בחרו באיומים וזה מהלך שגוי".

עוד ציין הוק כי פומפאו דן עם עמיתיו בבריסל גם בנוגע לדיווחים על מתקפות כלפי ספינות נפט. כשנשאל אם מזכיר המדינה מאשים את אירן במתקפות, השיב: "דנו במה שנראה כמו מתקפות על כלי שקט מסחריים. התבקשנו על ידי איחוד האמירויות לסייע בחקירה, ושמחנו מאוד לעשות זאת". הוק סירב להשיב אם הוא מאמין שלאירן יש תפקיד במתקפה.

לפני נסיעתו פומפאו אמר לרשת CNBC האמריקנית כי "ארצות הברית מכינה את צבאה ואת הכלים הדיפלומטיים על מנת שלנשיא טראמפ יהיו מספר אופציות למקרה שהאירנים יעשו החלטות גרועות. אולם, הבית הלבן ישמח לקבל שיחה מאירן על מנת ליישר את ההדורים". פומפאו הוסיף והבהיר: "מטרתנו אינה מלחמה, אלא שהמשטר האירני ישנה את התנהגותו. במשטר האירני מבינים שהסנקציות פוגעים בהם, הלחץ מכוון להנהגה האירנית".

מפקד בכיר במשמרות המהפכה האירניים הגיב שלשום לאיומים שנשמעו מצד ארצות הברית והמתיחות הגוברת מול וושינגטון, והזהיר: "אם האמריקנים יעשו מהלך - נכה בהם בראשם". מפקד משמרות המהפכה סלאמי אמר מוקדם יותר: "לארה"ב אין את היכולת להכריז מלחמה, נושאות המטוסים שלהן אינן חסינות".

פומפאו. "אופציה צבאית בהחלט נשקלת" (צילום: רויטרס, חדשות)
סבב שיחות ותדרוכים. פומפאו | צילום: רויטרס, חדשות

מפקד תחום התעופה והחלל במשמרות המהפכה, אמירלי חאג'יזאדה, צוטט בסוכנות הידיעות האירנית: "נושאת מטוסים שיש לה לפחות 40-50 מטוסים עליה, וכ-6,000 כוחות בתוכה היוו איום רציני עלינו בעבר", אמר. "עכשיו, האיומים האלה הפכו להזדמנויות מבחינתו". בנוסף, על פי סוכנות הידיעות Fars, סלאמי השתתף בפגישה סגורה ובה דיווח על תכניותיו בתקופה הקרובה. הגנרל סלאמי אמר ששיגור נושאת המטוסים לאזור היא אקט של "מלחמה פסיכולוגית" בה ארצות הברית מבקשת להפחיד את העם האירני.