פעם אחת בלבד בכל שנה מתיר השלטון בתוניסיה לישראלים לבקר בארץ מולדתם. רינה מצליח, שעלתה משם בעצמה, הצטרפה אל הישראלים שנסעו בשבוע שעבר להילולת ל"ג בעומר בעיר ג׳רבה וחזרה עם יומן מסע מרגש ומרתק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הפתיחות של התוניסאים לעולם גוברת בשנים האחרונות, בעיקר בשל מצבם הכלכלי הקשה והצורך הנואש בתיירות - ועדיין רק פעם בשנה מסכימים להכניס למדינה ישראלים. מפגש קצר עם שר התיירות התוניסאי, רנה טרבלסי, מספר את כל הסיפור המופלא, הכואב והאבסורדי שבאירוע הזה.

הילולת ל"ג בעומר בתוניסיה‎ (צילום: החדשות)
הילולת ל"ג בעומר בתוניסיה‎ | צילום: החדשות

השר טרבלסי הוא יהודי, ואפילו כשהוא מוקף במאות רבות של ישראלים שנכנסו לכאן בדרכון ישראלי, הוא מסרב להתראיין לתקשורת הישראלית. עוד עדות למורכבות המלווה את הטיול היא העובדה שבהוראת הרשויות, האוטובוסים של המשלחת נשמרו כל הזמן באבטחה כבדה, שכללה אפילו בדיקות תכופות של כלבי גישוש.

מספר הישראלים שהגיעו השנה להילולה הוא הגדול ביותר מאז מהפכת האביב הערבי שהחלה בתוניס ב-2011. בין אלה שיצאו למסע נמצאים כאלה שהגיעו כדי לראות הבית שבו הם או הוריהם נולדו. רבים מהם התחברו במהירות לערבית המקומית ששמעו מסבא וסבתא בבית.

קשה למצוא היום קברים של בני משפחה, ורוב המצבות מנותצות או מטושטשות כתוצאה מהזנחה של שנים. יחד עם זאת, החזרה לבתים קלה יותר, והתושבים המקומיים עושים כל מאמץ כדי לסייע ולקבל את המבקרים בברכה ובחום.

"זה המקום מהסיפורים של אמא שלי על ג'רבה", אמרה ירדנה דהאן מקריית גת. "באנו לטיול שורשים. אני מתרגשת, באטרף, אין לי כבר גרון". גם מרי קורקוס מחיפה תיארה בהתרגשות את החוויה. "בהתחלה פחדתי לבוא אבל עכשיו שראיתי את כל זה אין פחד - ברוך ה' שהגענו לפה".

איריס כהן, מחלוצות התיירות לתוניסיה, סיפרה כי יותר ויותר אנשים בוחרים לצאת למסע לתוניס בשנים האחרונות. "אתם רואים את הכמות המטורפת של האנשים וזה ממלא אותי בהרבה מאוד אושר", אמרה. "אני זוכרת שכשהתחלתי הייתי צריכה לשכנע כמה מבוגרות טוניסאיות ואחר כך זה כבר תפס תאוצה וגם הוצאתי טיולים לאשכנזים"

"יש תופעה מאוד יפה בעיניי של הגעה של הדור השני והשלישי - אנשים באים עם הילדים והנכדים שלהם ויש בבזה הרבה מאוד יופי" הוסיפה כהן. "מעבר לסגירת מעגל, זה הרצון שלהם לבוא, לראות את השורשים שלהם. מאיפה הגיעו ההורים".