היה על הכוונת? נסראללה (צילום: רויטרס, חדשות)
היה על הכוונת? נסראללה | צילום: רויטרס, חדשות

ישראל ביקשה במהלך מלחמת לבנון השנייה פעם אחר פעם סיוע מודיעיני בארה"ב ועל בכירים בארגון הטרור חיזבאללה שהיו יעדים לחיסול - כך עולה ממסמכים מסווגים שהדליף לאחרונה אדוארד סנודאן, עובד קבלן לשעבר ב-NSA (הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי) וב-CIA שמבוקש בארצו בגין ריגול ומצא מקלט מדיני ברוסיה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

סנודאן גנב אלפי קבצים ומסמכים מסווגים מאוד שמספקים במקרה הזה הצצה נדירה ליחסי הגומלין ולשיתוף הפעולה - וגם לחילוקי הדעות - בין קהילות המודיעין של ישראל וארה"ב: לפי הפרסום באתר The Intercept שלידיו הגיעו המסמכים המודלפים, מפקד יחידת 8200 דאז תת-אלוף דני הררי שקיבל בזמן שירותו את פרס ביטחון ישראל, נועד בזמן המלחמה עם נציג אלמוני מה-NSA בתל אביב. שם ביקש הישראלי מהאמריקני מידע מודיעיני על בכירים בארגון הטרור השיעי - ונענה בשלילה. זאת, משום שהחוק האמריקני אוסר על שיתוף במידע מודיעיני שעלול לשמש בעתיד להתנקשויות.

"היו לנו פגישות ליליות, לפעמים מתוחות, עם 8200"

אותו אמריקני שעובד ב-NSA וששמו לא ידוע, כתב באחד המסמכים שהודלפו כי ישראל "הייתה נואשת" לקבל את המידע. לדבריו, בישראל "התמקדו בבקשות למשימות רגישות והתרעות, כולל מודיעין אותות" - ענף לאיסוף מודיעין צבאי באמצעות יירוט תשדורות של אותות אלקטרוניים - "וקבלת מידע גיאוגרפי על גורמי חיזבאללה".  על הבקשה השנייה של ישראל כתב איש ה-NSA כי היא "הייתה בעייתית במיוחד, והיו לי כמה דיונים מאוחרים, לפעמים מתוחים, עם (נציג) 8200 על האיסור המשפטי לספק מידע שניתן להשתמש בו לסיכול ממוקד".

צפו בסיפורים המעניינים של 17.7 לאורך השנים (צילום: באדיבות המשפחות, חדשות)
ישראל רצתה לדעת אם אירן מעורבות בחטיפות | צילום: באדיבות המשפחות, חדשות

מהמסכים עולה כי תא"ל הררי לא השתכנע מהדברים והפעיל לחץ כדי שבקשתה של ישראל לסיוע בזמן המלחמה תתקבל: "גם עם ההבנה המלאה של החוקים האמריקנים, הררי חיפש סיוע מה-NSA לפטור ממדיניות זו. איסור זה היה מנוגד לא רק לתמיכה בישראל במאבקה נגד החיזבאללה אלא [גם] באופן כללי למאבקה העולמי של ארה"ב בטרור". בנוסף, ישראל ביקשה מידע גם על "חיילים חטופים" - ככל הנראה לאהוד גולדווסר ואלדד רגב שחטיפתם בידי חיזבאללה הביאה לפרוץ המלחמה - ועל המעורבות האירנית בחטיפות הללו.

מהמסמכים המודלפים עולה כי הלחץ שהפעיל הררי בסופו של דבר כן עבד כשהביא את ארה"ב, שבראשה עמד הנשיא דאז ג'ורג' בוש הבן, לאפשר לראש המודיעין הלאומי (DNI) שלה לקבל בעצמו החלטות פרטניות על איזה מידע לשתף עם מערכת הביטחון הישראלית.

באתר האמריקני שפרסם את המסמכים המודלפים מוזכר מסמך הבנות שנחתם בין יחידת 8200 ל-NSA בשנת 2009 - 3 שנים לאחר המלחמה - בו הסכימו שני גופי המודיעין על שיתוף מידע מרחיק לכת, שכולל שיתוף של מודיעין גולמי ולא רק מידע קונקרטי והערכות מצב. למרות שגם כעת היקף שיתוף הפעולה לא ידוע, באתר הזה הוסבר שהוא כה מרחיק לכת, עד שלמעשה עולה ממנו חשש של ממש שישראל תוכל אפילו לקבל מודיעין על אזרחי ארה"ב.