כך נראתה סעודת הרמדאן המשותפת (צילום: ועידת רבני אירופה, חדשות)
כך נראתה סעודת הרמדאן המשותפת | צילום: ועידת רבני אירופה, חדשות

מאות רבנים מאירופה מצאו דרך מיוחדת לציין את חודש הרמדאן - במחווה מחממת לב. בשולי ועידת רבני אירופה, נערכה פגישה עם מנהיגים מוסלמים ביבשת - וגם סעודת רמדאן משותפת. מנהיגים משתי הדתות סעדו, שוחחו והצטלמו יחד - אולי כסימן לעתיד טוב יותר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

במהלך הוועידה שהתקיימה בשבוע שעבר באנטוורפן, בלגיה, דנו הרבנים בחקיקה נגד חופש דת - שפוגעת כמובן גם במוסלמים - ודנו בשיתוף פעולה מול האנטישמיות. הוועידה ה-31 במספר של רבני אירופה, שאליה הגיעו מאות רבנים ב-35 מדינות, נועדה להיות חוד החנית בעיסוק במצבן של הקהילות היהודיות באירופה בצל התחזקות האנטישמיות - וגם אל מול החוקים שנועדו להגביל את חופש הדת.

גם נציגי ממשל מאירופה ומארצות הברית הגיעו לדיונים והפאנלים השונים שנערכו בוועידה - בהם אילן קאר, שליח נשיא ארצות הברית למאבק באנטישמיות; קתרינה פון שנורביין, המתאמת המיוחדת מטעם האיחוד האירופי למאבק באנטישמיות; ומרקוס גרובל, חבר פרלמנט גרמני ונציג הממשל הפדרלי לענייני חופש הדת.

מפגש בין דתות בשולי הוועידה (צילום: ועידת רבני אירופה, חדשות)
מפגש בין דתות בשולי הוועידה | צילום: ועידת רבני אירופה, חדשות

קאר, שליחו של טראמפ למאבק באנטישמיות, אמר בוועידה: "החקיקה נגד חופש הדת מהווה גירוש של הקהילה היהודית ממדינות אירופה. מדובר בחוקים שמהווים גירוש כפייתי של הקהילות היהודיות ממדינות אירופה וזה בלתי נסבל". דבריו של קאר, שהבטיח כי ממשל טראמפ יתמוך בקהילות היהודיות ובמדינת ישראל, זכו לתשואות.

"אתם הרבנים, מנהיגים קהילות ואחראיים באמת להילחם במאבק כדי לשמור על אנשינו יהודים למרות כל האתגרים", הוסיף קאר. "אני לא צריך להגיד לכם – אנחנו נמצאים ברגע של משבר אמיתי, אירועים אנטישמיים מתרחשים ברחבי העולם, ואפילו בארצות הברית שם הממשל מחויב למאבק באנטישמיות, יהודים נתקפים ואפילו אירעו מקרי רצח בבתי כנסת בסן דייגו ובפיטסבורג".

"חופש האמונה והדת הוא ערך חשוב" (צילום: ועידת רבני אירופה, חדשות)
"חופש האמונה והדת הוא ערך חשוב" | צילום: ועידת רבני אירופה, חדשות

קתרינה פון שנורביין, המתאמת המיוחדת למאבק באנטישמיות מטעם האיחוד האירופי, נשאה גם היא דברים באירוע. "חופש האמונה והדת הוא ערך חשוב מאוד שחל על כל אחד וכמובן גם על הקהילה היהודית", אמרה. "יש בחוקים האלו התנגשות בין ערכים".

מרקוס גרובל, חבר פרלמנט גרמני ונציג הממשל הפדרלי לענייני חופש הדת, התייחס לסוגיית השחיטה ולחקיקה נגדה באירופה ואמר: "למרות פניות של ארגוני בעלי חיים, לא עשינו דבר כדי לפגוע בשחיטה הכשרה בשל החשיבות שאנחנו מקנים לחופש הדת". גרובל התייחס גם לנושא ברית המילה: "בית המשפט טען שברית המילה מהווה פגיעה בגוף, אבל אנחנו בבונדסטאג החלטנו שהמילה מותרת, תוך שמירה על עקרונות היגייניים".

נשיא ארגון ועידת רבני אירופה והרב הראשי של מוסקבה, פנחס גולדשמידט, סיכם את הפגישה ואמר: "אנחנו בעיצומה של התקפה נגד חופש הדת. בתי הפרלמנט באירופה מוכיחות אי סבלנות למיעוטי הדתות. הצלחנו לבלום נסיונות חקיקה במדינות רבות באירופה, אולם אנחנו עדיין נמצאים במאבק לשמירה על חופש הדת של המיעוטים מול אותם גורמים קיצוניים שמנסים לפגוע בנו".