המשבר הולך ומעמיק: על רקע יום הפליט הבין-לאומי שיצוין מחר, האו"ם מפרסם היום (רביעי) דוח מיוחד בנושא שממנו עולה כי בשנת 2018 נרשם מספר שיא של 70.8 מיליון בני אדם שהוגדרו כפליטים שנעקרו מביתם - מחציתם ילדים. מדובר בנתון שיא של עקורים מאז התקופה שאחרי מלחמת העולם השנייה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדוח מוצא שבשנה שעברה הוכפל מספר הפליטים ממספרם לפני 20 שנה ויתרה מכך, בצל האמירות הפופוליסטיות של פוליטיקאים ומדינאים ברחבי העולם, המספרים ככל הנראה עגומים הרבה יותר: בדוח לא נספרים מהגרים שבורחים מרדיפות בארץ מוצאם ולא עומדים בתנאי הגדרת הפליטים השמרנית, זאת למרות שנשקפת סכנה לחייהם בארץ מוצאם אם יחזרו אליה.

מספר הפליטים הוכפל תוך 2 עשורים (צילום: חדשות)
מספר הפליטים הוכפל תוך 2 עשורים | צילום: חדשות

כך למשל, למרות מספר שיא של פליטים - הוחרגו ממנו 4 מיליון וונצואליאנים שברחו ממולדתם מאז 2015 וחיים במחנות ארעיים במדינות דרום אמריקה. גם סורים ותושבים רבים ממדינות אחרות במזרח התיכון שברחו ממלחמות אזרחים נחשבים בחלק מהמקרים מהגרי עבודה.

"אנשים חפים מפשע נאלצים לברוח מבתיהם בכל יום"

בדוח מוקדש לאנשים הללו שלא זוכים למעמד מיוחד פרק נפרד שקורא לקהילה הבין-לאומית להתמודד גם עם המשבר הזה, ואולי לשנות את הגדרת הפליט כך שתתאים גם לימינו אנו ולמלחמות של ימינו. הדוח מצביע על כך שכ-80% מהפליטים כיום - חיים במחנות שהוקמו סמוך למדינת המוצא שלהם.

מחצית מהפליטים - ילדים (צילום: רויטרס, חדשות)
מחצית מהפליטים - ילדים | צילום: רויטרס, חדשות

"הנתונים הגלובליים שמעידים על עלייה במספר הפליטים השנה מהווה אישור נוסף למגמת העלייה ארוכת הטווח במספר האנשים בעולם הזקוקים למקלט ממלחמה, מסכסוך ומרדיפות", אמר הנציב העליון לענייני פליטים של האו"ם פיליפו גרנדי. 

הנציב גרנדי גם הצביע על כמה נתונים שעשויים לשפר את המצב העגום, ואולי אפילו לספק פתרונות למשבר: "אנחנו רואים מעורבות חסרת תקדים של שחקנים חדשים כמו עסקים פרטיים, פילנתרופים יחידים... אנחנו חייבים להעצים את הסולידריות שלנו עם אלפים רבים של אנשים חפים מפשע שנאלצים וממשיכים לברוח מבתיהם בכל יום".