ימים בודדים לפני הפסגה הכלכלית בבחריין ושעות לאחר הצהרת הבית הלבן לפיה לא יוזמנו גורמים ישראלים רשמיים לוועידה - שליח ארה"ב למזרח התיכון התראיין הערב (שלישי) לכתבתנו יונה לייבזון והסביר מדוע התקבלה ההחלטה: "לא רצינו להפוך את העניין לפוליטי". בהמשך הריאיון, חשף גרינבלט מה הוא עצמו חושב על תוכנית המאה של הנשיא טראמפ ועל הסיכויים שבסופו של דבר אכן תהיה עסקת שלום בין הישראלים לפסלטינים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ממשלת ישראל לא תיוצג בוועידה אך אנשי עסקים ישראלים יהיו שם", הבהיר גרילנבלט כבר בתחילת הריאיון והסביר: "המטרה שלנו היא להציג תוכנית כלכלית שהפלסטינים יוכלו להפיק ממנה תועלת רבה, כמו גם הירדנים והמצרים. הרשות הפלסטינית החליטה להחרים את הסדנה המרתקת הזאת באופן שיפגע בפלסטינים, לדעתי. יגיע הזמן שבו נוכל לשלב את ממשלת ישראל בחזון שלנו, בחזון הכלכלי הזה אבל נכון לעכשיו אנחנו מנסים שהסדנה לא תהיה פוליטית".

"אנחנו רוצים שהסדנה תתמקד בעסקים", המשיך גרינבלט. "ישתתפו בה שרי אוצר ממדינות אחרות כי אנחנו חושבים שהם עשויים לתרום לתוכנית ולתת לנו תובנות כלשהן, אבל כדי לא להפוך את העניין לפוליטי החלטנו שממשלת ישראל לא תהיה שם, אלא רק נציגים מהמגזר הפרטי".

כאשר נשאל כיצד בדיוק תיראה הסדנה בבחריין ומה היא תכלול, השיב השליח המיוחד: "ג'ארד קושנר וצוות של  אנשים מוכשרים מאוד מהמועצה לביטחון לאומי, ממשרד החוץ, ממשרד האוצר ורשויות שונות בארה"ב, אנשי המגזר הפרטי וארגונים בינלאומיים עבדו קשה מאוד כדי לגבש את החזון למען הפלסטינים. אם נשיג הסכם פוליטי זה מה שיכול לקרות, אלה הדברים הגדולים והרבים שהפלסטינים יוכלו להינות מהם".

לדבריו, "חשוב להדגיש כי זהו חלק ראשון בעסקה בת שני חלקים. יש הרבה דיבורים שאנחנו מנסים כביכול לשחד את הפלסטינים, שזה שלום כלכלי בלבד, אבל זה לא נכון לחלוטין. אנחנו לא יכולים לכונן שלום בלי לדאוג גם לצד המדיני וגם לצד הכלכלי".

"לא ניתן לכונן שלום בלי לדאוג גם לצד המדיני והכלכלי"

לשאלה האם התאכזב מהסירוב של הרשות הפלסטינית לקחת חלק בוועידה, ענה גרינבלט: "אני לא מופתע מהצד הפלסטיני, אני חושב שלפעמים הם מקבלים החלטות שלא מועילות לא רק לשלום אלא לבני עמם. אז האם אני מאוכזב? לא. אם אני לא מופתע אני לא יכול להיות מאוכזב. בצד הישראלי אין סיבה להתאכזב, ממשלת ישראל סייעה לנו רבות במהלך השנתיים ורבע האחרונות. אם יתמזל מזלנו ונוכל להשיג הסכם מדיני יחד עם חזון כלכלי אני סמוך ובטוח שממשלת ישראל תסייע מאוד במסגרת הרעיונות שיגובשו וקרוב לוודאי שגם תשפר אותם, ויש לנו זמן לעשות את השיפורים האלה בהמשך הדרך".

באשר ללוחות הזמנים של תוכנית השלום של טראמפ, הדגיש גרינבלט כי "עוד מההתחלה אני לא נוקב בתאריכים, אני לא נוקב בתאריך שבו נחשוף את התוכנית ואני לא אנקוב בתאריך שבו נצליח או ניכשל. אני חושב שנדע כשנדע. נדע כשנחשוף משהו ונראה אם נזכה לתמיכה, ואם לא נזכה לתמיכה שאנחנו רוצים נבין את העיתוי".

"אנחנו מקווים להצליח אך אם ניכשל - אבין מדוע"

לבסוף, התייחס גרינבלט גם לדברי רה"מ נתניהו סביב סיפוח יישובים ביהודה ושומרון ואמר: "אני לא חושב שאף אחד צריך לנקוט במהלכים חד-צדדיים, עד שנחשוף את התוכנית לכל הפחות. אני לא חושב שזה יועיל לאיש. זה סכסוך קשה ומורכב, הוא נמשך כבר הרבה זמן, אני חושב שכל מי שמבין את האופי של הסכסוך הזה מבין את סיכויי ההצלחה בעיתוי הנוכחי אבל אנחנו כמובן מקווים להצליח".

"אם נצליח, אנחנו מקווים להבטיח שאנשים יבינו את הסכסוך טוב יותר, שאנשים יוכלו לחלום, לקוות ולשאוף למה שיכול להיות במקום למה שיש. אני לא רוצה לנקוב במספר לסיכויי ההצלחה אבל אני סבור שאנחנו חייבים לנסות לפעול למען מטרה מסוימת. אם ניכשל - אבין מדוע", סיכם השליח לענייני המזרח התיכון.