העימותים עם השוטרים בהונג קונג (צילום: טוויטר, חדשות)
המחאה באתרים פורנוגרפיים | צילום: טוויטר, חדשות

האופוזיציה בהונג קונג מגייסת מאות אלפים שיוצאים לרחובות, סוגרים את המרכז המסחרי ואזור הממשל בסין. עולם הסוחרים, אנשי החברות שפועלים מהונג קונג מתגייסים לצידה של האופוזיציה - גם בעלי החנויות או מפעלי האלקטרוניקה וגם האתרים לגולשים בוגרים שפועלים מהונג קונג. שני אתרים פורנוגרפיים מובילים במדינה העלו לדף הבית שלהם הודעה לגולשים – "צאו לרחוב להביע מחאה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

האתרים מציגים לינק לאתר שבו מרכזים את המחאות שלדעת מפעילי האתרים נוגעים בנושאים של "חיים ומוות". עוד נכתב בהודעות לגולשים השובבים: "במקום לשחק עם עצמכם בבית, צאו להפגין". המסר הופץ על ידי מפעילי האתרים גם ברשתות החברתיות.

יואן צ'ן, כוכבת תעשיית הסרטים למבוגרים, כתבה: "זה קורה, גם האתרים מעודדים את המשתמשים להפסיק בפעילות הרגילה ולצאת להפגין נגד החוקים. אנו צריכים לצאת החוצה ולהפגין גם אם אין תקווה, גם אם זה נכשל".

אתר בשם AV01 מתגייס ביתר רצינות: הוא הקפיא את הפרסומים הרגילים החל מאמש – מתחילת ההפגנה  וכתב במקום: "האם אתם רוצים לבלות את שארית ימי חייכם כשאתם בודקים מי נמצא מאחורי הכתף שלכם?". באתר נטען שאם החוקים יעברו "לא יהיה מקום בטוח, לא יהיה ביטחון - הממשל מאכזב, המערכת מאכזבת, החברה מאכזבת, אל תאכזבו את עצמכם. צאו להפגין".

עשרות אלפי מפגינים מציפים גם היום את רחובותיה של המושבה הבריטית לשעבר במחאה נגד חוק ההסגרה המתגבש לסין. ההפגנות שהחלו בתחילת השבוע פנו ביומיים האחרונים למחוזות אלימים והיום דווח על הסלמה ברחובות. לא מעט חיכוכים נרשמו בין המוחים לכוחות הביטחון המקומיים כשבאחד האירועים מפגינים ניסו להסתער על בניין הפרלמנט והשוטרים בלמו אותם באמצעות שימוש בגז מדמיע.

באירוע נוסף, מפגינים פוזרו בעזרת גז פלפל ואלות לאחר שהשליכו בקבוקי פלסטיק לעבר השוטרים. תיעוד מההפגנות מראה כיצד חלק מהמפגינים הציבו מחסומים על מנת לגרום לשיבושי תנועה בעיר. מבחינת המוחים נרשמה הצלחה נקודתית במאבק, כשחסימת הכניסה למשרדי הממשלה הביאה לכך שהדיון שתוכנן להתקיים בעניינו של חוק השנוי במחלוקת נדחה למועד אחר.

במסגרת ההתנגדות לחוק, אוהדי כדורגל שהגיעו למשחקה של נבחרת הונג קונג אתמול נגד טאיוואן פצחו בקריאות בוז בזמן השמעת ההמנון הסיני, ושלטי מחאה הונפו ביציעים. המחאה הגיעה גם לטאיוון, שם התאספו מאות סטודנטים מהונג קונג להפגנה.

בתחילת השבוע יותר ממיליון אזרחים יצאו לרחובות הונג קונג כדי למחות על הצעת חוק חדשה שתאפשר להסגיר את תושבי העיר לידי הרשויות בסין. לדברי המארגנים, מדובר בהפגנה הגדולה ביותר שהתקיימה בהונג קונג מאז שסופחה לסין ב-1997.

מהמשטרה המקומית נמסר כי מספר המפגינים עלה בהרבה על המצופה, וכי כוחות הביטחון נערכו לכ-240 אלף מפגינים לכל היותר. ההפגנה התחילה בשעות אחר הצהריים כשמאות אלפי מפגינים החלו להתכנס בפארק ויקטוריה שבמרכז העיר תוך כדי שהם מניפים שלטים עם הכיתוב "הונג קונג לעולם לא תוותר" וקוראים למנהיגת הונג קונג קארי לאם להתפטר מתפקידה לאלתר.

לטענת מבקרי הצעת החוק השנויה במחלוקת, במידה והחוק אכן יעבור - מערכת המשפט האוטונומית למחצה של העיר תיפגע באופן משמעותי וכל תושב יהיה תחת סכנת מעצר מצד רשויות סין, בין אם מסיבות פוליטיות ובין אם בשל עבירות עסקיות שוליות שביצע.

גורמים בממשלת סין אמרו כי הצעת החוק נועדה לתקן את הפרצות שקיימות בחוק הנוכחי והוסיפו כי הדבר לא ימנע מהונג קונג לקבל החלטות עצמאיות ובמקרים מסוימים לשלוח אזרחים לשטחים שבהם אין הסדרי הסגרה פורמאליים, כמו טייוואן או מקאו.

על פי גורמי המשטרה, לפחות 7 בני אדם נעצרו במהלך ההפגנה ההמונית והמשטרה נאלצה לעשות שימוש באמצעים לפיזור הפגנות כנגד מספר מפגינים רעולי פנים שניסו לחסום כביש ראשי בעיר. במקביל, המשטרה המקומית עצרה מספר מפגינים שניסו לפרוץ לתוך בניין הפרלמנט בעיר. השוטרים נאלצו להשתמש בתרסיסי פלפל על מנת להשתלט על המפגינים

הונג קונג היא מושבה בריטית שהושבה לשלטון סיני ב-1997. לפי ההסכם המדיני שנחתם בינה לבין סין לאחר הסיפוח, הונג קונג נהנית ממידה רבה של אוטונומיה תחת השלטון הסיני וממשיכה לקיים מערכת משפט, מטבע מכס והגירה משלה. כיום היא נחשבת לאחד משני אזורים מנהליים מיוחדים ברפובליקה העממית של סין תחת הנהגתה של קארי לאם, האישה הראשונה שנבחרה לתפקיד הבכיר לפני כשנתיים.