פיליפס. ניצחון תקדימי (צילום: רויטרס)
פיליפס. ניצחון תקדימי | צילום: רויטרס

בית המשפט העליון בארצות הברית קבע היום (שני) בפסיקה תקדימית כי קונדיטור, שסירב לאפות עוגה לחתונתם של זוג גאה, אכן זכאי לסרב לבקשה כזו בשל חופש הדת. מדובר באחד התיקים השנויים ביותר במחלוקת בארצות הברית בשנים האחרונות, שצפויות להיות לו השלכות לעוד ספקים רבים ברחבי ארה"ב ולסוגיית חופש הדת מול הזכות לשוויון בכלל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תחילתו של התיק בשנת 2012, אז ניגשו דייוויד מולינס ובן זוגו צ'רלי קרייג לקונדיטוריה של ג'ק פיליפס, על מנת לשכור את שירותיו לצורך הכנת עוגת החתונה שלהם. כשגילה למה נועדה העוגה, סירב פיליפס לבקשה בטענה כי לפי אמונתו הדתית חתונה גאה היא חטא - ומשכך, הוא אינו רוצה לספק את שירותיו לטובת אירוע שכזה. עם זאת, הבהיר כי ישמח לספק לשניים מוצרים לכל אירוע אחר, שכן בעייתו הינה עם לגיטימציה לנישואים גאים, ולא לאנשים גאים בעצמם.

מולינס וקרייג. הפסד צורב (צילום: רויטרס)
מולינס וקרייג. הפסד צורב | צילום: רויטרס

השניים החליטו לתבוע את הקונדיטור בגין אפליה על רקע נטייתם המינית, באומרם כי היות והקונידטוריה מספקת עוגות חתונה לזוגות הטרוסקסואליים, אין לו זכות לסרב לספק להם את השירות רק מפני שהם הומוסקסואליים. בדצמבר 2013 קבע בית המשפט המחוזי בקולורדו לטובת הזוג, וכך קבע גם בית משפט לערעורים. בית המשפט העליון של קולורדו סירב לשמוע את הערעור שהגיש פיליפס - אולם לפני כשנה, ביוני 2017, הודיע בית המשפט העליון בארצות הברית כי יסכים לדון בתיק.

בית המשפט העליון הכריע ברוב של שבעה שופטים מול שניים לטובת האופה. בפסיקה מתחו השופטים ביקורת על ארגון זכויות האדם שסייע לזוג, באומרם כי הציגו גישה עוינת כלפי דת. השופט קנדי, הידוע כקול מתנדנד בסוגיות רבות, כתב בחוות הדעת כי "העוינות שהוצגה כלפי דת אינה תואמת את התיקון הראשון לחוקה, המבטיח כי חוקים ייושמו באופן שנותר ניטרלי לגבי דת". עם זאת, השופט הבהיר כי בעתיד יידרשו דיונים נוספים בנושא: "אי הסכמות כאלה יצטרכו להיפתר בסובלנות, בלי חוסר-כבוד לאמונות דתיות ומבלי לפגוע בכבודם של פרטים גאים".