שתי מדינות בנות 70: דגלים מונפים, מיצגים צבעוניים בכל מקום וחגיגות ברחובות. זה לא קורה השנה רק בישראל, אלא גם בסרי לנקה - מדינת אי יפהפייה המרוחקת 5,400 קילומטרים מכאן, שציינה אף היא השנה את יום העצמאות ה-70 שלה. הצצה קטנה למדינה הזו מגלה שהיא קצת יותר דומה לנו ממה שאולי חשבנו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

סרי לנקה: תעודת זהות

מיקום: מדינת אי באוקיינוס ההודי, מדרום להודו
שטח: 65,610 קמ"ר (פי 3 מישראל)
אוכלוסיה: 22 מיליון תושבים
בירה: קולומבו
עצמאות: 1948 (מבריטניה)

סרי לנקה, כמו ישראל, הייתה נתונה לשלטון בריטי וקיבלה את עצמאותה מהממלכה ב-1948. אצלם זה קרה ב-4 בפברואר ואצלנו ב-14 במאי. ושימו לב לזה: ישראל ידועה כ"ארץ הקודש" ו"סרי לנקה" הוא ה"אי הקדוש" - זהו פירוש שמה של המדינה בסנסקריט.

בן גוריון מכריז על הקמת ישראל (צילום: רויטרס, חדשות)
גם בסרי לנקה "הכריזו בזאת" לפני 70 שנה | צילום: רויטרס, חדשות



גם בסרי לנקה סבלו משנים ארוכות של טרור ופיגועי התאבדות - תוצאה ישירה של המאבק בין סינהלים - בודהיסטים בדתם, לטאמילים, שהם ברובם הינדים. כאן בישראל לא פרצה אמנם מלחמת אזרחים בדומה לזו שפרצה שם, אך בשתי המדינות נרצח המנהיג: ב-1993 וב-1999 זה קרה פעמיים לשני נשיאי סרי לנקה, צ'אנדריקה קומאראטונגה וראנאסינג פרמאדאסה - האחרונה נרצחה בפיגוע התאבדות. ב-1995 נרצח ראש הממשלה הישראלי, יצחק רבין, מיריות מתנקש יהודי.

זירת פיגוע טרור בסרי לנקה, 2009 (צילום: רויטרס)
זירת פיגוע טרור בסרי לנקה, 2009 | צילום: רויטרס



בתחילת שנות האלפיים החלו בסרי לנקה קריאות להסכם שלום אך האלימות התחדשה - כמו שם, כך גם אצלנו, עם פרוץ האינתפיאדה השנייה. בסרי לנקה זה נגמר בכניעה של ארגון הטרור הטיגריסים הטאמילים לממשלה במאי 2009, לאחר שקרא לפתוח בשיחות שלום - זאת לאחר שרבבות מתומכיו נרצחו.

לא רק היסטוריה, גם אוכל וריקודים

לישראל וסרי לנקה בנות ה-70, שביניהן מתקיימים יחסים דיפלומטיים רשמיים משנת 2000, יש עוד כמה דברים דומי -ם אבל גם שונים. בעוד שהמקום הקדוש ביותר שלנו כאן הוא הכותל המערבי בירושלים, בסרי לנקה זהו מקדש השן בקאנדי - שם מאמינים ששומרים את שרידי השן של בודהה.

הכי קדוש. מקדש השן בקאנדי (צילום: 123rf)
הכי קדוש. מקדש השן בקאנדי | צילום: 123rf



סרי לנקה היא ארץ טרופית, משופעת ביערות גשם ונופים ירוקים, חופי ים פסטורליים ומטעי תה. ישראל לא דומה בכך בכלל למדינת האי שמדרום להודו. מאפיין השטח הדומה הקרוב ביותר בין שתי המדינות הוא הנקודה הגבוהה ביותר בה: הר. בסרי לנקה הר פידורוטלגלה הוא הגבוה ביותר ונישא לגובה של 2,524 מטרים. החרמון שלנו נישא לגובה של 2,236 מטרים.

אין תמונה
אצלנו "הורה", אצלם "קנדיאן"



בעוד אצלנו נהגו לצאת לרחובות ולרקוד הורה במעגלים - בתור מה שמזוהה כריקוד הלאומי של ישראל, בסרי לנקה מדובר ב"קנדיאן" - ריקוד עממי מסורתי מרשים, צבעוני ומורכב מאוד המצריך גמישות, זריזות והתמדה ונרקד בלהקות. אם הפכתם לרעבים מעט מסשן הריקודים, מחכה לכם בחירה בין פירות מתוקים, בורקס בגרסה מקומית לארוחת הצהריים וקינוח מחלב באפלו.

הבורקס המקומי. רוטי
הבורקס המקומי. רוטי | צילום:



בסיור ברחוב סרי לנקה תיתקלו בשלל דוכנים הנקראים "חאדי", בהם מוכרים בעיקר פירות טרופים ואקזוטיים. לנו יש בעיקר דוכני פלאפל ושווארמה וגם לא מעט מאפיות שמוכרות בורקס - אלא שלסרי לנקה יש בורקס מסוג אחר: מאפה משולש שנקרא "רוטי" והוא ממולא בירקות או בשר מטוגן. לקינוח בסרי לנקה תוצע לכם הגרסה המקומית למלבי, אם תרצו: יוגורט מחלב באפלו המועשר בסירופ דקלים שנקרא "קורד".

דוכני פירות במקום שווארמה (צילום: 123rf)
דוכני פירות במקום שווארמה | צילום: 123rf