"זו בושה, מה שקרה לי לא יקרה לאף נשיא אחר", טראמפ (צילום: AP, חדשות)
שעות גורליות. הנשיא טראמפ | צילום: AP, חדשות

דריכות בישראל לקראת הכרזתו של נשיא ארה"ב טראמפ בה יודיע אם החליט לפרוש להסכם הגרעין: ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא הבוקר (שלישי) לביקור רשמי בקפריסין. לאור ההכרזה הצפויה של הנשיא טראמפ, המתוכננת ל-21:00 (שעון ישראל), הקדים נתניהו את חזרתו, והוא צפוי לנחות בנתב"ג בשעות אחר הצהריים. נשיא אירן חסן רוחאני אמר הבוקר לקראת ההודעה: "ייתכן שניתקל במספר בעיות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ראש הממשלה המריא לקפריסין כדי לקחת חלק במפגש פסגה עם נשיא קפריסין וראש ממשלת יוון. בתחילה היה אמור להמשיך ישירות למוסקבה לפגישה עם הנשיא פוטין ביום רביעי. אלא שלאור המתיחות בגבול הצפון ומות אמו של נשיא קפריסין השתנה לוח הזמנים והפגישות של נתניהו והוחלט כי מוטב שישוב לישראל ולא ימשיך לביקור ברוסיה.

רה"מ: מציע לחכות להכרזת טראמפ

נתניהו צפוי לנחות בישראל זמן קצר לפני ההכרזת טראמפ בנוגע להסכם הגרעין. מחר יטוס ראש הממשלה לפגישה עם נשיא רוסיה פוטין בקרמלין, שאותה שיזם הנשיא הרוסי. גורמים בסביבתו של נתניהו ציינו כי הפגישה עם פוטין "קריטית".

לפני המראתו אמר נתניהו כי עודכן במה שטראמפ יגיד, אך אמר כי "אני מציע שכולנו נמתין לשעה תשע בערב, זה לא עוד הרבה זמן". בשיחה עם "החדשות" אמר ראש הממשלה כי הוא "יודע בדיוק" מה הוא יגיד מחר לנשיא רוסיה פוטין, ולא סיפק פרטים נוספים.

תרחישי אירן: מה אירן יכולה לעשות?

אמש העריכו בכירים אירופיים כי מנהיגי אירופה לא הצליחו לשכנע את ממשל טראמפ שפירוק ההסכם יהווה "שגיאה דיפלומטית חמורה" - כך לפי ה"ניו יורק טיימס". גורמים שהיו מעורבים במגעים בין מנהיגי אירופה לבין טראמפ טענו כי "יש מקום קטן לספק שטראמפ יכפה מחדש סנקציות על אירן שבוטלו במהלך ההסכם מ-2015". עם זאת, לדבריהם, טראמפ עשוי להקל על הגזירה אם יאפשר למדינות אירופה להמשיך בקשרים הכלכליים עם טהרן ללא עונש מצד ארה"ב.

טראמפ הקדים את תאריך היעד להודעה על החלטתו בנוגע להסכם - 12 במאי - אך טרם חשף מהי עמדתו. "אודיע על החלטתי בנושא העסקה עם אירן מחר מהבית הלבן בשעה 14:00 אחר הצהריים (21:00 שעון ישראל)", כתב בעמוד הטוויטר שלו.

בפני טראמפ עומדות מספר אופציות:

האפשרות הראשונה - להגיד שאירן עומדת בתנאים כפי שעשה במועדים הקודמים. לא מדובר באפשרות סבירה נוכח ההתבטאויות וההתפתחויות האחרונות.

האפשרות השנייה - להמשיך בהסכם ולדרוש הגברת אכיפה במסגרת הקיימת. הסבירות למהלך הזה נמוכה.

האפשרות השלישית - להמשיך זמנית עם ההסכם, כלומר לקבוע טווח זמן לשינויים (דדליין) שמהותם - הסכם רחב יותר. לא סביר שאירן תסכים למהלך שכזה.

האפשרות הרביעית והמדוברת - לצאת מההסכם משום שאירן לא עומדת בתנאים. כרגע מסתמן שזו נטיית לבו של הנשיא: הצהרה כזו מחייבת את הקונגרס לשוב ולהטיל על אירן את הסנקציות שהוסרו - חלקן או כולן.

גם אם יחליט טראמפ לפרוש מן ההסכם, מדינות אירופה כבר הודיעו כי אין תוכנית חלופית וכי הן ימשיכו להיות חלק ממנו. האינטרס שלהן ברור, וכך גם של רוסיה וסין.

חסן רוחאני, נשיא אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
רוחאני לא מודאג: "נמשיך בהסכם" | צילום: רויטרס, חדשות

בפני אירן עומדות שתי אפשרויוץ במקרה של פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין:

הראשונה - להישאר בהסכם עם שאר השותפות ולבחון באיזה מידה טראמפ כופה את הסנקציות שהקונגרס יחזיר תוך שקילת צעדים בהמשך.

השנייה - להכריז שההסכם מבוטל ולחזור להעשיר אורניום בעוצמה גבוהה - כפי שאיימו. במקרה הזה הם חשופים לפעולה צבאית ישראלית, אמריקאית או משולבת נגד אתרי ההעשרה ויותר.

אם האירנים יישארו בהסכם הם יזכו לחסינות מסוימת - לפחות עד שגפי מודיעין כמו המוסד יוכיחו שהם בכל זאת עושים את מה שהתחייבו שלא לעשות.

מחאה נגד טראמפ וישראל באירן, ארכיון (צילום: חדשות)
באירן מעבירים מסרים לטראמפ | צילום: חדשות

אירן: אם ארה"ב תיסוג, היא תפסיד

בבית הלבן דחו את הטענות כי מאמציו של מזכיר המדינה לשעבר ג'ון קרי ישפיעו על טראמפ להישאר בהסכם: "אני לא חושבת שזה ישפיע עליו בכלל - הנשיא דיבר בנושא בצורה די ברורה ואני לא חושבת שניקח עצה ממי שיצר, לדברי הנשיא, את אחת העסקאות הגרועות ביותר אי פעם" - כך אמרה שרה האקבי סנדרס, דוברת הבית הלבן, בתדרוך לעיתונאים הערב. סנדרס הוסיפה: "אני לא מבינה למה שנתחיל להקשיב לו עכשיו". טראמפ אף תקף את קרי בציוץ בטוויטר: "ארה"ב לא צריכה את דיפלומטיית הצללים של קרי, שהיא אולי לא חוקית, על ההסכם הגרוע עם אירן. הוא האדם שיצר את הבלאגן הזה מלכתחילה!".

באירן כבר נערכים לאפשרות שארה"ב תיסוג מההסכם: הנשיא חסן רוחאני אמר כי אם טראמפ יכריז על פרישה מההסכם עד לתאריך היעד - 12 במאי -  וושינגטון "תהיה המפסידה העיקרית" אם תעזוב במצב בו יתר המעצמות נשארות מחוייבות אליו. עם זאת הבהיר רוחאני כי יש לטהרן נתיבים משפטיים שיאפשרו לאירן להמשיך בהסכם גם ללא התחייבות מצד הבית הלבן: "אנחנו ממשיכים בדרכנו".

לקראת ממשלה חדשה? נתניהו (צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות)
הקדים את חזרתו לישראל | צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות

"אנחנו רוצים שההסכם יישמר ויובטח על ידי הלא-אמריקנים, ואז פרישה של ארה"ב תהיה בסדר", אמר. "אנחנו ניפטר מהגורם הזדוני שתמיד גורם לצרות - ואם מה שאנחנו רוצים לא יתממש, יש לנו נתיב משפטי ותוכניות משלנו".

במקרה שארה"ב תפרוש מההסכם, לדברי רוחאני, "האמריקנים יהיו המפסידים העיקריים וזה יגרום להם בסופו של דבר לאובדן ולכישלון". רוחאני התייחס גם לאפשרות שארה"ב תטיל על ארצו סנקציות לאחר הפרישה האפשרית מההסכם, ואמר כי הכלכלה האירנית חזקה "ולא נעשתה בה ולו מניפולציה אחת" בשער הדולר. "יש לנו מספיק מטבע זר באמצעות ייצוא של נפט ולא-נפט - ככל שהמדינה שלנו תידרש לו".

רק אתמול אמר רוחאני כי ארה"ב תחווה "חרטה היסטורית" אם תפרוש, והדגיש כי ארצו ערוכה לכל החלטה שתתקבל על ידי הנשיא טראמפ בנושא. "יש לנו כבר תכניות מוכנות כיצד להגיב ונתעמת עם כל החלטה של טראמפ לגבי הסכם הגרעין", אמר בנאום בטלוויזיה הממלכתית.

דבריו של רוחאני סותרים למעשה הצהרות קודמות של שר החוץ שלו, מוחמד ג'אווד זריף: ביום חמישי האחרון הבהיר כי "אירן לא תסכים או תנהל משא ומתן על כל שינוי בהסכם הגרעין שנחתם עם מעצמות המערב". לדבריו, ארצו "תעמוד נחושה" מול מה שהגדיר כאיומים מצד ארה"ב. "על וושינגטון להתחיל לכבד את התנאים עליהם חתמה במסגרת ההסכם מול אירן", השיב זריף להתבטאויות הנשיא האמריקני טראמפ. "ארה"ב פועלת כדי להפחיד את השותפות להסכם - מדובר בהפרה בפני עצמה".