לאשרר או לפרוש: הערב (שלישי) בשעה 21:00 שעון ישראל צפוי נשיא ארה"ב טראמפ להודיע אם החליט להישאר או לסגת מהסכם הגרעין - צעד דרמטי שעלולות להיות לו השלכות מסוכנות. מה בעצם אומר ההסכם ומה התרחישים השונים העומדים בפני טראמפ?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

ביולי 2015 חתמו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון יחד עם אירן, גרמניה והאיחוד האירופי על הסכם שזכה לכינוי "הסכם הגרעין האירני". מטרתו: הטלת מגבלות על תכנית הגרעין האירני, בתמורה להסרת הסנקציות שמטיל המערב על אירן.

מאז שנחתם, מקפידה אירן לכאורה על ההתחייבויות עליהן חתמה: ויתור על מאגר האורניום המועשר בדרגה בינונית שלה, צמצום מאגר האורניום המועשר בדרגה נמוכה והפחתה בשני שלישים של מספר הצנטריפוגות שברשותה למשך 15 שנים לפחות.

המפעל למים כבדים באראק, אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
המתקן הגרעיני באראק | צילום: רויטרס, חדשות

עוד בהסכם, נאסר על אירן לבנות מתקני העשרה או כורי מים כבדים למשך עשור וחצי ופעילות העשרת האורניום שלה מוגבלת למתקן בודד בו יפעלו צנטריפוגות מהדור הישן בלבד וכל המתקנים האחרים באירן יומרו כדי למנוע פיתוח או מחקר של הגרעין למטרות צבאיות.

התומכים מול המתנגדים: הסכם טוב או הונאה?

לדברי המצדדים בהסכם - ובהם הנשיא לשעבר אובמה ומזכיר המדינה של ממשלו ג'ון קרי, ההסכם מרחיק את אירן מפיתוח נשק גרעיני. כחצי שנה לאחר חתימת ההסכם, קבעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי אירן עומדת בהתחייבויותיה - והסנקציות הכבדות שהחלישו את הכלכלה האירנית הוסרו.

מעמד חתימת הסכם הגרעין, יולי 2015 (צילום: רויטרס)
מעמד חתימת הסכם הגרעין, יולי 2015 | צילום: רויטרס

עם זאת, נשמעים גם קולות אחרים שנשמעים, בעיקר מכיוונה של ישראל. הביקורת הזו נועדה להראות שההסכם עם אירן הוא למעשה תרגיל הונאה מסוכן. את הקו הזה מוביל ראש הממשלה נתניהו - מהנאום מעורר המחלוקת בקונגרס בשלהי כהונת אובמה ועד לחשיפה של ארכיון תכנית הגרעין האירנית בשבוע שעבר.

התרחישים: אף אחד לא יודע מה יעשה טראמפ

גם בוושינגטון נשמעים קולות חדשים מאז כניסת טראמפ לבית הלבן. הנשיא התבטא לא פעם בנושא ואמר כי בעיניו מדובר ב"עסקה הגרועה ביותר אי פעם", כשהוא נהנה לחבוט בקודמו, הנשיא אובמה. אז מהן למעשה האפשרויות שעומדות בפני טראמפ - ומה סביר יותר שיעשה?

לאור התבטאויתיו של טראמפ לאחרונה האפשרות המסתמנת היא שהנשיא יבחר שלא לאשרר את ההסכם עקב כך ש"אירן לא עומדת בתנאים". צעד שכזה יוביל לכך שהקונגרס צפוי לחדש את הטלת הסנקציות על אירן שהוסרו במסגרת ההסכם - באופן מלא או חלקי. זוהי נטיית לבו של טראמפ, אך גם עכשיו, שעות לפני ההודעה, טרם ידועה החלטתו חרף כל הרמזים.

"אירן שיקרה" (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ יאמץ את גישת נתניהו? | צילום: רויטרס, חדשות

אפשרות נוספת היא שטראמפ יבחר לאשרר את ההסכם - אך רק כדי להרוויח עוד זמן, עוד כמה חודשים שבמהלכם ישאף להכניס בהסכם שינויים מהותיים - צעד שלא נראה שהאירנים יסכימו לו. אפשרויות נוספות הן שטראמפ יבחר להמשיך עם ההסכם בתנאי שהאכיפה על מתקני הגרעין באירן תורחב - או פשוט להמשיך בהסכם כרגיל, מה שנראה לא סביר.