אירן במסר מאיים (צילום: רויטרס, חדשות)
כיצד יפעל המשטר בטהרן? | צילום: רויטרס, חדשות

איך תגיב אירן לפרישת ארה"ב מהסכם הגרעין? לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על נטישת עסקת הגרעין, הממשל בטהרן טרם הכריז רשמית אם יישאר בהסכם עם מדינות המערב. לאחר שנשיא אירן רוחאני הודיע השבוע לראש הסוכנות האטומית "להישאר בכוננות" לקראת חידוש הפעילות הגרעיניות שנעצרו או הואטו במסגרת ההסכם. היום (שבת) החלה לתפוס תאוצה מחאה ציבורית ברחובות אירן, שקוראת לממשל לחדש את אותן פעולות גרעיניות - לראשונה מזה שלוש שנים. בתוך כך, אירן ביטלה ברגע האחרון ניסוי בטיל בליסטי שהיה מתוכנן למחר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אלפי אירנים עד כה, רובם צעירים וסטודנטים, חתמו על עצומה פומבית שקוראת לממשל האירני "לחדש את פעולות הגרעין נוכח חוסר הנאמנות שהפגינה ארצות הברית". לפי העצומה, שאורגנה על ידי ארגון הסטודנטים "המשרד לחיזוק האחדות", חידוש הפעולות נחוץ לצורך "מימוש הזכויות של העם האירני ולכבד את מדעני הגרעין שאויבינו הפכו לשהידים".

ארגון הסטודנטים סיפק למוחים רשימה של סעיפים בהסכם הגרעין שארה"ב הפרה, לדבריהם, עוד לפני הפרישה מההסכם. המפגינים הזכירו את דברי רוחאני ביום שלישי, שעות לאחר פרישת טראמפ מההסכם: "הוריתי לראש ארגון הגרעין האירני להיות מוכן לחידוש ההעשרה הגרעינית לרמה התעשייתית וללא מגבלות". עוד הצהיר אז רוחאני כי אירן תישאר בהסכם לשבועות הקרובים, על מנת לראות כיצד המדינות האירופיות שחתומות על ההסכם יגיבו. 

חמינאי לא מתרגש מהאיומים (צילום: רויטרס, חדשות)
קורא לאחדות מוסלמית. אירן | צילום: רויטרס, חדשות

"המערב מנסה לזרוע סכסוך"

רק שלשום משרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות חדשות על חברות ואנשי עסקים אירנים, לראשונה מאז 2015 - בצעד שעורר זעם רב באירן. בהודעה רשמית שכותרתה "המלחמה בטרור" נמסר כי הסנקציות החדשות יוטלו על שישה אנשים המקושרים לכוח "אל-קודס" של משמרות המהפכה וכן על שלושה גורמים אירניים הפועלים מתוך שטח אירן. שר האוצר האמריקני סטיבן מנוצ'ין אמר כי הבנק המרכזי של אירן פנה אל גופים שונים באיחוד האמירויות בניסיון להשיג דולרים אמריקניים לקרן שמזייפת את פעילותה.

היום נשא דברים האייתוללה חמינאי, המנהיג העליון של אירן, וקרא להגברת "האחדות והיושרה" בקרב המדינות המוסלמיות. חמינאי ציין, בפגישה עם נציגים בוועידה שיעית בינלאומית, כי המערב מנסה לזרוע סכסוך בין המוסלמים - ואמר כי אירן מוכנה לסייע מבחינה מדעית למדינות מוסלמיות אחרות.

איש הדת הקיצוני האירני אחמד חתאמי הזהיר אתמול כי "אם ישראל תנהג בטיפשות, תל אביב וחיפה ישוטחו". בהתייחסות לתכנית הגרעין אמר חתאמי: "נרחיב את תכנית הטילים ואת היכולות שלנו למרות הלחץ מצד מדינות המערב".

טראמפ פורש מהסכם הגרעין. ארכיון (צילום: AP, חדשות)
טראמפ נסוג מההסכם, השבוע | צילום: AP, חדשות

במהלך הכרזתו ביום שני הודיע טראמפ כי ארה"ב פורשת באופן רשמי מהסכם הגרעין. יתרה מזאת, בכוונת הנשיא להורות על הטלת הסנקציות "החמורות ביותר אי פעם" על טהרן בשל תמיכתה בטרור העולמי. בנאומו בבית הלבן אמר טראמפ כי "אנחנו נעבוד עם בנות הברית שלנו, בניסיון למצוא פתרון אמיתי לאיום הגרעיני האירני. זה יכלול מאמצים לבטל את האיום הבליסטי, לעצור את פעילות הטרור שלה, ולחסום את הפעילות של במזרח התיכון".

הנשיא איים כי "אם המשטר ימשיך את השאיפות הגרעיניות שלו, יהיו לו בעיות גדולות יותר ממה שאי פעם היו לו", והוסיף: "ההסכם לא הביא רגיעה או שלום, ולעולם לא יביא. בשנים מאז ההסכם, תקציב הצבא של אירן גדל ב-40% אחוז והכלכלה לא טובה".

"לאחר שהסנקציות בוטלו, הדיקטטורה ניצלה את ההגבלות כדי לבנות טילים שיכולים לשאת נשק גרעיני, לתמוך בטרור ולעשות כאוס במזרח התיכון", תיאר הנשיא טראמפ. "גם אם אירן תשמור על ההסכם היא עדיין תהיה על הסף של פריצת דרך גרעינית תוך זמן קצר".