בישראל מגיבים להודעה האירנית: ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום (שלישי) לאיומים של אירן לחזור ולהעשיר אורניום: "לא מופתעים, לא נאפשר להם להשיג נשק גרעיני". שר הביטחון ליברמן, בכנס רואי החשבון באילת, הצהיר גם הוא כי "הנושא הכלכלי הוא זה שמטריד את אירן, שמראה סימנים של היסטריה ופאניקה המונית". מוקדם יותר הודיע ראש סוכנות הגרעין האירנית, עלי אכבר סלחי, כי ארצו החלה לעבוד על תשתית לבניית צנטריפוגה במתקן הגרעין בנתנז.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ראש הממשלה נתניהו פרסם הודעה רשמית ובה התייחסות לאיום האירני לחזור ולהעשיר אורניום: "שלשום הצהיר האייתוללה חמינאי, שליט איראן, שהכוונה שלו היא להשמיד את מדינת ישראל. אתמול הוא הסביר איך הוא יעשה את זה - עם העשרה בלתי מוגבלת של אורניום כדי לייצר ארסנל של פצצות גרעין. אנחנו לא מופתעים. אנחנו לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני".

בשיחה עם העיתונאי יוסי יהושע בכנס באילת, התייחס שר הביטחון ליברמן גם הוא לנושא."הפחד האירני הוא שכל המשקיעים האירופיים יעזבו את אדמתם", אמר. "האינפלציה, הפיחות בשער הריאל האירני - ההידרדרות המהירה, זה מה שמטריד אותם. הודעת פיג'ו שהם עוזבים את אירן הביאה בסופו של דבר את חמינאי להכריז מה שהכריז".

השר העריך כי באירן לא ימהרו לפרוש מההסכם עם המעצמות, למרות הכרזות חמינאי, והביע את תקוותו כי מדינות אירופה יפעלו בדומה לארה"ב ויפרשו בעצמן מההסכם. הוא הוסיף: "אני חושב שהאירנים הולכים על הגבול הדק, ומנסים לאותת, לסחוט, לאיים - אבל אני בספק שיפרשו, כי באותו רגע גם האירופים מחוץ להסכם ואותה זיקה שהייתה לקהילה הבינ"ל, התקווה לקבל שיפור כלשהו בגלל הסנקציות האמריקניות, ייעלם".

כשנשאל ליברמן האם האופציה הצבאית עדיין על השולחן מבחינת ישראל בנושא ההתמודדות מול אירן, הבהיר ליברמן כי "מעולם לא הורדנו שום אופציה בנוגע לאירן. אנחנו רוצים שגם אירן וגם חיזבאללה יעזבו את אדמת סוריה. לא נסכים שמישהו יפתח חזית נוספת ברמת הגולן הסורי מולנו". על השאלה האם היו הברחות נשק נוספות מאירן לשטח סוריה ענה: "אני מניח שכן. חלק מהן אנחנו לא רואים - מה שרואים, מסכלים. אני מניח שתמיד יש משהו שאנחנו מפספסים למרות המודיעין הטוב ביותר בעולם".

מתקן הגרעין בנתנז שבאירן (צילום: רויטרס, חדשות)
מתקן גרעין באירן | צילום: רויטרס, חדשות

בדבריו מוקדם יותר הדגיש סלחי כי הפעילות הגרעינית האירנית נועדה "למטרות שלום". במסיבת העיתונאים אמר כי אירן "תמשיך לפעול במסגרת הגבולות של הסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015". התשתית שפותחה בנתנז, לדבריו, נועדה לייצור חשמל.

אתמול אמר המנהיג העליון של אירן עלי חמינאי בטקס בדרום המדינה כי "הוריתי לסוכנות לאנרגיה אטומית של אירן להתכונן להעשרת אורניום של 190 אלף יחידות עבודה הפרדתית, כפיצוי על הזמן שבו היינו במסגרת הסכם הגרעין ולעשות הכנות ראשוניות כדי להיות מוכנים כמה שיותר מהר, כך שאם הנשיא יורה על כך יהיה אפשר להתחיל בהעשרה כבר מחר".

אמש נחת ראש הממשלה בנימין נתניהו בגרמניה וקיים הצהרה משותפת עם הקנצלרית אנגלה מרקל בתום פגישה שקיימו שני המנהיגים. "הסכמנו שאנחנו צריכים לפעול יחד נגד התוקפנות של אירן", אמר נתניהו.

מרקל הסכימה עם דבריו של נתניהו לפיהם פעולותיה של אירן במזרח התיכון הם "סיבה לדאגה", במיוחד עבור ישראל. "מרבית הזמן הושקע בדיבורים על הסכם הגרעין וכן בהשפעתה של אירן בסוריה", הוסיפה. "יש לנו חילוקי דעות בנוגע להסכם הגרעין והשפעתו ועובדה שלא פרשנו ממנו, אבל אנחנו מודעים לכך שההשפעה של אירן על יציבות המזרח התיכון ופוגעת בביטחון ישראל. אנחנו צריכים לעשות את כל המאמצים הדיפלומטיים כדי לפעול למנוע זאת. דיברנו גם על החומר המודיעיני שישראל העבירה בנושא הסכם הגרעין ואנחנו מאמינים שזה חשוב לשקיפות".

סלחי, ארכיון (צילום: מתוך התקשורת האירנית)
סלחי, ארכיון | צילום: מתוך התקשורת האירנית

נתניהו הוסיף: "אירן קוראת להשמדתה של ישראל. רק לפני 70 שנה מישהו אמר שצריך להשמיד את העם היהודי. חשוב למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני. אני מחויב לכך. לא ניתן לזה לקרות. אירן מתבססת בסוריה בתימן ובמקומות שונים - בסוריה יש לה כוחות אוויר וכוחות קרקע עם מטרה ברורה לתקוף את ישראל. לא נקבל זאת. גם אתם לא צריכים לקבל את זה".

רה"מ שב וציין כי אירן ממשיכה לאיים על ישראל, לקרוא לה "סרטן" ולקרוא להשמדתה: "הנוכחות האירנית בסוריה והמליציות השיעיות שנשלטות על ידי אירן מגיעות מאפגניסטן ויש להם מטרה דתית. אירן רוצה להגדיל את המיליציות האלה ולהמשיך את המסע הדתי שלה לעבר מלחמת דת".

המתקן בנתנז, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
המתקן הגרעיני בנתנז, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) התייחס אתמול לחשיפת הארכיון של תכנית הגרעין של אירן בידי ישראל וקרא למשמרות המהפכה בטהרן להבטיח "שיתוף פעולה בזמן ובמהירות" עם הסוכנות כדי לבחון את החומרים.

עוד אמר ראש הסוכנות יוקיה אמאנו כי הסקת מסקנות מתוך החומרים היא תהליך שיכול לקחת זמן והבהיר כי אירן מאפשרת "גישה מלאה" לכל אתרי הגרעין שבשטחה. דיפלומט בכיר בווינה, העיר בה ממוקמת הסוכנות, ציין כי הקריאה של הסוכנות לאירן לשתף עמה פעולה היא לא רמז לכך שטהרן מפרה את הסכם הגרעין, אלא קריאה "המעודדת אותה לבצע אותן מעל ומעבר".