כל העיניים נשואות לסינגפור, שם תיערך מחר הפגישה ההיסטורית בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. טראמפ כבר אמר שהוא אופטימי לקראת המפגש ושני הצדדים נערכים לניסוח טיוטות הסכם, עליהן, אולי, יחתמו המנהיגים. אבל, התקווה והמילים החמות החליפו איומים, עלבונות והצהרות לוחמניות שלרגעים היה נראה שיובילו למלחמה. אז שעות לפני הפסגה המדוברת נזכרנו במלחמת המילים של קים וטראמפ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

לפני פחות משנה המתיחות בין המדינות החריפה, ומלחמת הציוצים החלה. הנשיא טראמפ איים על המדינה המסוגרת לאחר שדווח כי ייצרה ראש נפץ גרעיני שניתן להתקין על טילים ארוכי טווח והזהיר כי אם צפון קוריאה תאיים על ארה"ב, "היא תיענה באש ובזעם שלא ראתה מעודה". הצפון-קוריאנים לא נותרו חייבים - והודיעו כי הם מצדם, "שוקלים לתקוף את האי גואם" - אי באוקיינוס השקט המצוי בשליטה אמריקנית, ושבשטחו בסיסים גדולים של צבא ארה"ב.

מכאן והלאה, הלך והידרדר שיח חילופי המסרים בין וושינגטון לפיונגיאנג - זאת על אף שברקע נעשו ניסיונות דיפלומטיים להרגיע את הרוחות הסוערות. ב-11 באוגוסט צייץ טראמפ: "הפתרון צבאי חמוש ומוכן במלואו. מקווה שקים יבחר בדרך אחרת" - ונענה בתגובה צפון קוריאנית שכוונה ישירות אליו: "טראמפ מדבר שטויות. ארה"ב תספוג תבוסה משפילה שתוביל לסופה". 

הניסוי שהחריף את הטון אפילו יותר

ב-3 בספטמבר ביצעה צפון קוריאה ניסוי בפצצת מימן - מה שהוביל לסדרת ציוצים אודותיה מפי טראמפ: "המעשים וההצהרות היוצאות משם מסוכנות לעולם", הזהיר. בציוץ אחר הצהיר טראמפ כי הוא שוקל "לנתק את קשרי המסחר עם מדינות שסוחרות עם צפון קוריאה". הוא הקפיד שלא לתקוף באופן אישי את המנהיג קים ג'ונג און וגם לא לאיים במעשים מצדה של ארה"ב, לפחות באופן זמני. 

זמן קצר לאחר מכן, שכלל טראמפ את השיח כלפי צפון קוריאה, והתמקד אישית בדיקטטור השולט בה, קים ג'ונג און, אותו כינה בכינוי המגחיך "איש הטילים", כינוי בו השתמש פעמים רבות. מפיונגיאנג לא התקבלה תגובה בשעתו על השם החדש שבחר למנהיג הדיקטטורה המסוגרת.

ב-19 בספטמבר התייצב טראמפ לראשונה כנשיא בעצרת האומות המאוחדות, שם נשא את נאומו הראשון - וניצל אותו כדי לתקוף את צפון קוריאה ומנהיגה, אותו שב לכנות בכינוי שהמציא: "איש הטילים נמצא במשימת התאבדות. אם לא תהיה ברירה, אנחנו נשמיד את צפון קוריאה". על כך לא יכלו לשתוק בפיונגיאנג ופנו ישירות לטראמפ בהודעה מטעם הממשל בה נאמר כי "טראמפ מכריז מלחמה, הוא חולה נפש ופרחח שמדבר שטויות".

טראמפ נוחת בסינגפור. אתמול (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ נוחת בסינגפור. אתמול | צילום: רויטרס, חדשות
קים בפגישה עם ראש ממשלת סינגפור (צילום: עמוד הטוויטר של ויויאן בלקרישנאן, חדשות)
"התרגשות באוויר". קים נוחת בסינגפור | צילום: עמוד הטוויטר של ויויאן בלקרישנאן, חדשות

3 ימים לאחר מכן, שב טראמפ לצייץ אודות צפון קוריאה בחשבון הטוויטר שלו וכינה את קים "משוגע". בציוץ כתב כי "קים הוא משוגע שמרעיב והורג את בני עמו" והבטיח שארה"ב "תעמיד אותו למבחן שלא חווה מימיו". בתגובה, שיגר שר החוץ של צפון קוריאה, ששהה באותה העת בעצרת האו"ם בניו יורק, הצהרה שנועדה להראות לאמריקנים שבצפון קוריאה לא ממש חוששים מאיומיו: "הוא כמו כלב נובח".

ושר החוץ מצפון קוריאה המשיך: הוא כינה את טראמפ "בריון, נשיא רשע ומגלומן". הנשיא טראמפ התייחס לדבריו של שר החוץ הצפון קוריאני בטוויטר וכתב בבוקר שלמחרת: "שמעתי שהוא כאן בניו יורק. אם הוא חושב מה שאיש הטילים הקטן חושב, שניהם לא יהיו באזור עוד זמן רב".

"ארה"ב הכריזה מלחמה, לא נהסס לפעול נגדה"

וזה לא נגמר שם: בתגובה חריפה ביותר של צפון קוריאה, הצהיר שר החוץ מטעמה, כי דבריו של טראמפ הם לא פחות מאשר "הכרזת מלחמה". השר רי יונג הו אמר כי "על העולם לזכור שארה"ב היא זו שהכריזה מלחמה", והדגיש כי לארצו תהיה הזכות "להפיל מפציצים אמריקניים בתגובה". 

מחלקת המדינה של ארה"ב מיהרה להבהיר כי אין בדבריו של טראמפ כל הכרזת מלחמה וכי מדובר באבסורד. בפנטגון, לעומת זאת, הבהירו כי יפעלו להפקיד בידי הנשיא טראמפ את כל הכלים הדרושים נגד צפון קוריאה.

שעות לקראת הפגישה ההיסטורית: "ההתרגשות באוויר"

נשיא ארה"ב נפגש הבוקר (שני) עם ראש ממשלת סינגפור המארחת את הפגישה, והתייחס באופטימיות לשיחות עם קים ג'ונג און שיתקיימו מחר (שלישי, בסביבות השעה 04:00 שעון ישראל). "יש לנו מפגש מעניין במיוחד מחר, אני חושב שזה יילך טוב".

שני המנהיגים הגיעו אתמול לסינגפור תחת אבטחה כבדה, שכל צעד שלהם סוקר בכל אמצעי התקשורת בעולם ויותר מ-2,500 עיתונאים מרחבי העולם צפויים להגיע לסינגפור לסקר את האירוע. מאות עיתונאים וסקרנים התגודדו מול המלונות בהם שוכנים המנהיגים ודיווח על כל צעד.

העולם כולו מדבר כבר שבועות ארוכים על הפגישה, אך בפיונגיאנג התושבים גילו רק היום על הביקור בסינגפור, אך גם במדינה המבודדת מגדירים את הפסגה עם מנהיג ארה"ב "היסטורית". טראמפ התייחס בסוף השבוע למפגש הצפוי וגם הוא לא הסתיר את ההתרגשות כשאמר לפני הטיסה "אני מתכונן לזה כל חיי, באמת". כשנחת, צייץ הנשיא: "נפלא להיות כאן, ההתרגשות באוויר".

 הנשיא האמריקני ומנהיג המדינה המבודדת כבר נמצאים במרחק של פחות מקילומטר זה מזה בהכנות אחרונות לפגישה ההיסטורית שאמורה להכריע אם יתחיל תהליך אמיתי של פיוס, ויותר חשוב - פירוז חצי האי קוריאה מנשק גרעיני. לקראת הפגישה, צוותים משתי המדינות פועלים לניסוח טיוטה שעליה עשויים לחתום המנהיגים.