המסע לצפון התחיל על סיפונו של מטוס סובייטי עתיק ומקרטע, שאמור לנחות בפיונגיאנג, עיר הבירה של קוריאה הצפונית, הבירה הכי מסוגרת וכנראה הכי מסוכנת בעולם. מילה אחת לא במקום ואפשר לסיים את החיים במחנה כפייה, כשחוצים את מסך הברזל אחורה בזמן ומשאירים הכל מאחור, את הרשת הסלולרית, את האינטרנט, התרבות המערבית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בזמן הביקור במדינה, שליט קוריאה הצפונית קים ג`ונג-און כבר נמצא בסינגפור. אבל כאן, לביקור הזה אין זכר במהדורות החדשות המקומיות. וגם לפגישה תאורטית עם נשיא ארצות הברית מתייחסים כאן בספקנות מוחלטת.

באוזניים ישראליות אפשר לתמצת את הנרטיב הצפון קוריאני בשתי מילים: נוהל שכן. הם טוענים שהאמריקנים השתלטו על הדרום, הביאו לשם צבא, וכל הבעיה שלהם היא למעשה עם הנוכחות האמריקנית כאן, שלטענתם משתמשת באחיהם מדרום כסוג של מגן אנושי.

המטרה: איחוד הקוריאות (צילום: החדשות)
המטרה: איחוד הקוריאות | צילום: החדשות

ערב הוועידה ההיסטורית ובכל העולם סינגפור מככבת בכותרות. אבל הטלוויזיה הממלכתית בקוריאה הצפונית עדיין לא חוגגת. למעשה כמעט לא מציינים את הפסגה, גם שמו של טראמפ עדיין לא מוזכר, ולוח השידורים נותר רגיל. סרטים דוקומנטריים על משפחת קים, סכנת הסיגריות, תכניות ילדים, כאילו כלום לא קורה.

יום הוועידה הגיע, והעולם עוצר את נשימתו. טוב, אולי לא כל העולם. בקוריאה הצפונית קיום הוועידה נותר ככותרת: פסימיות זהירה מחליפה את חוסר האמון בעצם קיומה. על מנת להמחיש את חוסר האמון העמוק שחשים כאן כלפי האמריקנים, סיור במדינה כולל ביקור במוזיאון הזוועות האמריקניות, המציג את התוקפנות האימפריאליסטית המערבית כלפי המדינה, מיום ייסודה ועד היום.

כניגוד למוזיאון הזוועות, המנציח את הרוע המערבי, מבקרים גם עוברים בארמון הילדים, שנועד להציג את פניה האנושיות של המדינה. הארמון הוא המקום שאליו באים אחרי בית הספר, להשתעשע וללמוד כל מיני כישרונות ולפתח כל מיני דברים. בהיכל עצום מימדים המשטר מטפח את כישרונות הילדים, המשמשים להאדרת הנרטיב המקומי, כולל פסטיגל ילדים על רקע כלי נשק ומטוסי קרב. אל תתבלבלו מכל הכישרון ומכל הילדים המוכשרים שיש כאן, בסוף זה תעמולה, בסוף הם משתמשים בילדים גם בשביל התעמולה וההסברה שלהם.

"בסוף - זו תעמולה" (צילום: החדשות)
"בסוף - זו תעמולה" | צילום: החדשות

בוקר חדש בפיונגיאנג, והסקפטיות, ולאחר מכן הפסימיות שאפיינו את הימים האחרונים, עם העדר סיקור של הוועידה, הוחלפו באופטימיות זהירה. הפגישה פורסמה בהרחבה, כמו גם משהו שרק התקשורת הצפון קוריאנית ככל הנראה פרסמה, שהמנהיגים הסכימו לבקר זה את זה במדינותיהם, כך שדונלד טראמפ צפוי להגיע לקוריאה הצפונית.