אחרי ימים בים , מחפשים נמל מקלט (צילום: MSF / SOS Mediterranee, חדשות)
אחרי ימים בים , מחפשים נמל מקלט | צילום: MSF / SOS Mediterranee, חדשות

האיחוד האירופי קורא לממשל באיטליה ולרשויות במלטה ולדאוג ל-629 מהגרים (בהם 100 ילדים) שמיטלטלים בלב ים, אחרי שנמשו ממי הים התיכון. אף אחת מהמדינות לא רוצה לקבל את המהגרים בגבולותיה. הממשל החדש באיטליה, שנבחר אחרי שהבטיח לשנות את המדיניות כלפי גל המהגרים, דחה את בקשת הספינה עם המהגרים והפליטים לעגון בנמליה - אך ספרד הודיעה כי תאפשר לספינה לעגון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

איטליה העבירה למלטה את הבקשה לקבל את הנוסעים, אבל גם המלטזים - סירבו, והיחס של איטליה זוכה לביקורת בעולם. עובדים על הספינה אמרו שלנוסעים יש "אוכל שיספיק רק עד הלילה" - וציינו כי המהגרים שחולצו לא מודעים למשבר הדיפלומטי שנוצר. 

"אנו מדברים על אנשים, באיטליה ובמלטה צריכים לשוב קודם כל על האנשים האלה שצריכים סיוע", אמר דובר הוועדה לטיפול בפליטים של האיחוד מרגריטיס שינאס. "אנו קוראים לכל המעורבים לשנות את ההחלטה כדי שהאנשים על הספינה הזו (האקווריוס) יוכלו לעלות לחוף מוקדם ככל שניתן". גם סוכנות האו"ם לפליטים קוראת למדינות לפעול במהירות לפני שמצבם של הניצולים - יחמיר: "אנשים במצוקה, הם צריכים סיוע מיד. בעיות בין המדינות - ייפתרו בהמשך", אמר וינסנט קוצ'טל מארגון UNHCR

מאות תקועים בלב ים: "נגמר האוכל" (צילום: MSF / SOS Mediterranee, חדשות)
מה עושים עם יותר מ600 מבקשי מקלט? | צילום: MSF / SOS Mediterranee, חדשות

מתאו סלביני, ראש מפלגת השלטון - הליגה נורד מהימין קיצוני - הפך החודש לשר הפנים ונשבע לבלום את זרם המהגרים מאפריקה - וכעת הוא אחראי לסגירת הנמלים לספינה, שמופעל על ידי רופאים ללא גבולות וארגוני סיוע נוספים. היא נבלמה כבר במהלך סוף השבוע. "הצלת חיים בים היא חובה, אבל הפיכת איטליה למחנה פליטים עצום - זו לא חובה", הוא אמר הבוקר, "איטליה תמיד נותנת את הראש ומצייתת, הפעם יש מישהו שאומר לא!".

איטליה מתמודדת עם מאות אלפי מהגרים בשנים האחרונות שמגיעים אליה מלוב כדי להגיע לאירופה, רבים מהם נתקעים באיטליה בלי מעמד, בלי מסמכים ובלי שמשהו ידאג לרווחתם אחרי שהם יורדים בנמל

החוק האירופי דורש ממבקשי מקלט להרשם במדינה הבטוחה הראשונה שעליה הם מגיעים, אך מדינות החזית כמו איטליה ומלטה לוקחות על עצמן את הנטל. ברומא טוענים שצריך לגבש מדיניות חדשה שתגייס את כל האיחוד. כרגע המדיניות של האיחוד נראית בעיני סלביני "לא אחראית, לא הוגנת ולא חוקית"