120 מדינות, החברות בעצרת הכללית של האו"ם, הצביעו הלילה (בין רביעי לחמישי) בעד גינוי מדינת ישראל וצה"ל. בהצבעה שנערכה במסגרת דיון חירום שיזמו הפלסטינים נטען כי תגובת צה"ל להתפרעויות האלימות סביב הגדר ברצועת עזה בשבועות האחרונים היא מוגזמת. עוד קודם לכן, הצעה אמריקנית הכוללת גינוי של ארגון הטרור חמאס, נפסלה למרות שעברה ברוב של 58:62 מדינות מכיוון שהרוב היה קטן מדי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי ההצעה שהוגשה על ידי אלג'יריה, טורקיה והפלסטינים השימוש בכוח שעשתה ישראל בשבועות האחרונים סביב האירועים שברצועת עזה היה מוגזם ולכן יש להפעיל "מנגנון הגנה בינלאומי". בהצעה שהתקבלה ישנו גינוי לירי הטילים מעזה לעבר ישראל אך לא מופיע בו גינוי לחמאס. 120 מדינות הצביעו בעד ההצעה, 45 נמנעו ורק 8 התנגדו.

אוסטרליה, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו, איי סולומון וטוגו הצביעו ביחד עם ישראל וארה"ב נגד ההצעה.

תוצאת ההצבעה (צילום: חדשות)
תוצאת ההצבעה | צילום: חדשות

עוד קודם לכן, הצעה אמריקנית שהוגשה על שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי, שמגנה את ארגון הטרור חמאס, כמעט ועברה: 62 מדינות תמכו בהצעה של היילי להוסיף גינוי לחמאס מול 58 שהתנגדו אבל ההצעה נפסלה היות ותוספת שכזו צריכה רוב של שני שלישים על מנת שתאושר.

"ההחלטה שלכם מסירה אחריות מהחמאס ומאשימה את ישראל. חמאס ובני בריתו יורים מאות טילים לישראל כדי ליצור הרס", אמרה היילי בפני העצרת.

לפני ההצבעה, האשימה היילי את נציגי המדינות בעצרת הכללית בכך שאינם תורמים לפתרון הבעיה: "ההחלטה שאתם רוצים להעביר היום רק מרחיקה את השלום, היא רק מקדמת אג'נדה פוליטית, אם היינו כנים - היינו מדברים על המצב המסובך שם, אבל במקום אתם מאשימים צד אחד. לכו ותלחצו על עבאס שימצא פתרון, אתם לא עושים זאת".

שגריר ישראל לאו"ם דני דנון אמר לאחר ההחלטה: "אין גבול לצביעות של העצרת הכללית שפועלת בכל האמצעים גדי למנוע גינוי של ארגון טרור רצחני, הפסילה הזאת היא תעודת עניות לאו"ם". על ההצעה לתיקון האמריקנית שנדחתה בגלל סיבות פרוצדוראליות אמר דנון: "הוכחנו הערב כי הרוב האוטומטי נגד ישראל הוא לא גזירת גורל וכי למאמץ הדיפלומטי המשותף עם בנות בריתנו יש תוצאות".

ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' פגש אמש את שגריר ישראל באו"ם דני דנון, זמן קצר לפני ההצבעה, ודיבר איתו על המצב הרגיש בעוטף עזה. "על העולם כולו להתאחד נגד כל ארגון טרור באשר הוא", אמר. "אין הבדל בין הטרור בעזה לטרור דעא"ש. על העולם כולו להתאחד נגד הטרור האיסלאמי ולאפשר חיים שקטים ורגועים בפריז, במינכן וגם כאן בישראל". חג'ג' הוסיף: "בכל יום מאות ואלפי דונמים של שדות מוצתים על-ידי עפיפוני תבערה. מי שמפריח עפיפון תבערה במטרה להצית אש ולפגוע בחיי אדם, מניח מטעני חבלה, בונה מנהרות טרור - הוא טרוריסט לכל דבר".

שגריר ישראל באו"ם דני דנון (ארכיון) (צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות)
דני דנון | צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות
המשלחת הפלסטינית באו"ם (צילום: רויטרס, חדשות)
המשלחת הפלסטינית לאו"ם | צילום: רויטרס, חדשות

יש לציין כי החלטות העצרת הכללית של האו"ם אינן מחייבות, אך יש להן משקל פוליטי רב. על מנת שהאו"ם יוכל באמת להפעיל "מנגנון הגנה בינלאומי" לעזה, על מועצת הביטחון של האו"ם להפעיל את פרק 7 במגילת האו"ם, אך כל ניסיון כזה ייתקל ככל הנראה בוטו אמריקני.