מבקש מקלט במחנה פליטים בקאלה, צרפת (צילום: רויטרס)
מבקש מקלט במחנה פליטים בקאלה, צרפת | צילום: רויטרס

סוגיית הפליטים ומבקשי המקלט הפכו לסוגיה בינלאומית רחבת היקף לאחר שמספר בני האדם שנעקרו מביתם עלה לנתון הגבוה ביותר שנרשם מאז מלחמת העולם השנייה. בזמן שבישראל סוגיית הגירוש עלתה לכותרות, גם באירופה מנסים למצוא דרך להתמודד עם שטף ההגירה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הבית התחתון בצרפת אישר אתמול (ראשון) ברוב גדול חוק הגירה חדש, קשוח יותר, שמעורר התנגדות משמאל וגם פער סדק ראשון במפלגתו החדשה של עמנואל מקרון עמה זכה בבחירות לנשיאות. על פי החוק, הרשויות בצרפת יוכלו לשלוח מהגרים לא חוקיים למאסר של 90 יום - גם אם מדובר בקטינים - בזמן שהוא חותך בחצי את סבך הבירוקרטיה של הליך הגשת בקשת המקלט. החוק גם מאשר מאסר של שנה לאדם שיחצה את הגבול וייכנס למדינה בצורה לא חוקית, בנוסף לקנס כספי מבלי מעמד פליטות חוקי או מעמד אחר המורשה על ידי הרשויות.

האם המחאה נגד מקרון תאיים על נשיאותו? (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא צרפת - עמנואל מקרון | צילום: רויטרס, חדשות

החוק אושר ברוב של 228 מול 139 מתנגדים ו-24 שנמנעו בתום דיון מרתוני שנמשך לא פחות מ-60 שעות. כעת לאחר ההצבעה, ימשיך הדיון בסנאט שצפוי לדון בנושא עד חודש יוני. עם זאת, האסיפה הלאומית היא זו שמחזיקה בסמכות להעביר את החוק, שם, למרבה מבוכתו של הנשיא מקרון, דווקא אשת הימין הקיצוני לה פן ואנשי החזית הלאומית תמכו בחלק מסעיפי החוק.

הסעיף בחוק שגרם לזעם בקרב ארגוני השמאל יותר מכל הוא זה שמאפשר מעצר של מהגרים לא חוקיים מתחת לגיל 18. ארגוני זכויות אדם שונים הסבירו כי הם לא רוצים לראות ילדים מאחורי סורג ובריח, גם אם מדובר במהגרים לא חוקיים. הם גם טוענים שלמבקשי המקלט האומללים ביותר והחלשים ביותר - אין ממילא סיכוי לעמוד בתנאים שמכתיב החוק כדי לקבל מקלט מדיני בצרפת.

מבקשי מקלט בכניסה לאירופה, ארכיון (צילום: רויטרס)
מבקשי מקלט בכניסה לאירופה, ארכיון | צילום: רויטרס

מלבד חברים במפלגתו של מקרון, גם אנשי שמאל צרפתי ופעילים למען זכויות אדם מתנגדים לחוק החדש. חבר מפלגתו, ג'אן מישל קלמנט, הצביע נגד החוק ואמר: "אני לא חושב שאנחנו שולחים לאזרחי העולם את המסר האוניברסלי שתמיד היה מזוהה אתנו". בימין הקיצוני הצרפתי בירכו על השינויים בחוק, משום שלדבריהם יקננה כלים טובים יותר לממשל לבלום את כניסת המהגרים. חרף הברכות הם הסבירו שהחוק היה אמור להיות קשוח הרבה יותר.