אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
נמצאה יעילה בשליש מהחולים, אדרבון | צילום: רויטרס

משרד הבריאות האמריקני אישר אתמול (שישי), את הטיפול שפיתחה חברת התרופות היפנית מיצובישי-טנבה פארמה, למחלת ניוון השרירים הקטלנית ALS. זוהי התרופה הראשונה למחלה המאושרת בארצות הברית מזה שני עשורים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התרופה, הידועה בשם אדרבון edaravone, כבר נמכרת ביפן ודרום קוריאה משנת 2015. בארצות הברית, התרופה היחידה הקיימת היום ל-ALS היא התרופה הגנרית רילוזול, שמאטה את התפתחות המחלה בחלק מהמטופלים.

בתום שישה חודשי טיפול בתרופה החדשה, בנוסף לטיפול השגרתי, הנתונים מראים האטה בקצב ההידרדרות המוטורית בשליש מהמטופלים.

מחלת ה-ALS, שהגורמים לה עדיין לא לגמרי ידועים, זכתה לתשומת לב ציבורית לאחר ששחקן ה"ניו יורק ינקיז", לו גריג, פרש במפתיע מבייסבול בשנת 1939, לאחר שאובחן במחלה. ב-2014 שבה המחלה לכותרות עם "אתגר דלי הקרח", במסגרתו אנשים שונים שפכו על עצמם דלי מלא במי קרח, העלו את הסרטון לרשתות החברתיות ותרמו כסף לקרן לחקר המחלה, ממנה סובל גם הפיזיקאי המפורסם סטיבן הוקינג.

אנשים משתתפים באתגר דלי הקרח (צילום: יוטיוב)
אנשים משתתפים באתגר דלי הקרח | צילום: יוטיוב

המחלה הנדירה פוגעת בתאי עצב הממוקמים במוח ובעמוד השדרה, אותם תאים אחראיים על השליטה בשרירים רצוניים. עם התפתחות המחלה יכולתו של המוח להתחיל את פעולת השרירים או להפסיקה אובדת והחולה נכנע למחלה ומת, בדרך כלל תוך 3-5 שנים מרגע הופעת התסמינים הראשונים.

התרופה החדשה צפויה להיות זמינה בארצות הברית בחודש אוגוסט הקרוב, ומנה שלה תעלה 1,086 דולר. מי שיקח את הטיפול המלא, כפי שמומלץ , יאלץ לשלם 145,524 דולר. זאת כמובן לפני סבסוד של המדינה. ייותר מ-6,000 אנשים בארצות הברית מאובחנים עם ALS בכל שנה.