ריינהולד הונינג (צילום: רויטרס)
ריינהולד הונינג | צילום: רויטרס

ריינהולד הונינג, איש אס.אס. ושומר במחנה אושוויץ שהורשע בשנה שעברה בסיוע לרצח של 170 אלף בני אדם, מת בגיל 95 מבלי שהספיק לרצות את עונשו. על פי גזר הדין נגדו בגרמניה, הוא היה אמור להיכנס לכלא למאסר של 5 שנים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עורך דינו של האנינג, אנדראס שארמר, אמר לסוכנות הידיעות איי.פי שהונינג מת ב-30 במאי מבלי למסור פרטים נוספים על נסיבות מותו. אנדראס הוא זה שביקש לדחות את ביצוע גזר הדין עד לדיון בערעור על העונש.

הונינג היה אחד הנאצים האחרונים שמתמודדים עם תביעות של מערכת המשפט על חלקם בפשעים שהמשטר הנאצי ביצע נגד האנושות. בגזר הדין נקבע כי הונינג היה "משרת יעיל" של מכונת ההשמדה של המשטר הנאצי.

העמדתו לדין בגרמניה התאפשרה אחרי שמערכת המשפט הגרמנית שינתה את המדיניות שלה והחליטה שלא להעמיד לדין רק את אלו שיש נגדם הוכחות שביצעו בידיהם את מעשי הזוועה. עכשיו ניתן להעמיד לדין כל מי שידוע שלקח חלק מסויים במערכת ההשמדה.

במהלך משפטו, אמר הונינג כי הוא מתנצל על מעשיו בין ינואר 1942 ליוני 1944 באושוויץ. הונינג אמר לניצולים שליוו את המשפט: "זה מאוד מטריד אותי שהייתי חלק ממכונת רצח העם הנאצית. אני מתבייש שראיתי את חוסר הצדק ולא עשיתי דבר בעניין. אני מאוד מאוד מצטער".

חוק השואה הפולני נאכף בפעם הראשונה (צילום: Bundesarchiv, Bild)
מחנה ההשמדה אושוויץ | צילום: Bundesarchiv, Bild

"ידעתי ששורפים גופות"

הונינג הצטרף לנוער ההיטלראי בגיל 13. בגיל 18 הוא התנדב לאס.אס. אחרי שנפצע בקרב בקייב - הוא נשלח לאושוויץ.

"אנשים נורו, נחנקו בגז או נשרפו", הוא סיפר במהלך הדיונים. "ראיתי את הובלת הגופות. הרחתי את שריפת הגופות, ידעתי ששורפים שם גופות".

תומאס וולת'ר, אחד התובעים נגד הונינג, אמר לאחר הידיעה על מותו שהוא מאוכזב מכך שהנאשם מת לפני שבית המשפט העליון בגרמניה הספיק לפסוק בערעור ולשלוח אותו לכלא. "אם מערכת המשפט לא הייתה שותקת במשך עשורים, ייתכן שלא היינו חווים את האכזבה הזאת", ציין וולת'ר.