שליש מאוכלוסיית העולם (צילום: רויטרס)
שליש מאוכלוסיית העולם | צילום: רויטרס

יותר משני מיליארד מבוגרים וילדים ברחבי העולם הם בעלי עודף משקל, הגורם להם לבעיות בריאותיות, כך חשף אמש (שני) מחקר חדש. מספר זה מהווה כשליש מאוכלוסיית העולם, תוצא ישירה של תופעות העיור, דיאטה לקויה והפחתה בפעילות הגופנית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ארצות הברית היא המדינה המובילה, בה מצויים האחוזים הגבוהים ביותר של ילדים ונערים בעלי עודף משקל- 13%. הבעיות של ארה"ב עם משקל יתר הן ידועות, אך הנתון הבא מפתיע יותר: מי שמובילה בעודף משקל בקרב מבוגרים היא המדינה הענייה מצרים, עם 35%.

המחקר מפרט כי מספר גדל והולך של בעלי עודף מקל ברחבי העולם מתים כתוצאה מבעיות הקשורות למשקלם. הבעיות הבולטות קשורות בלב ובמערכת הדם, כך על פי המחקר שפורסם בכתב העת לרפואה של ניו-אינגלנד.

השמנת יתר- הורגת

הרפואה מבחינה בין בעלי עודף משקל "רגילים", לבעלי מה שמכונה "השמנת יתר חולנית" (Obesity). נתון מדאיג מראה כי אחוז הנפטרים ממחלות הקשורות במשקל בקרב בעלי עודף המשקל "הרגילים" כמעט זהה לאלו ה"חולניים".

מדד ההשמנה המקובל הוא מדד מסת הגוף (BMI), המחשב את היחס בין המשקל לגובה. BNI הגבוהה מ-25 נחשב לעודף משקל, בעוד שזה העובר את ה-30 נחשב להשמנת יתר חולנית.

אתגר העתיד: מחלות של ילדים בעלי עודף משקל

המחקר מצא כי בכל הגילאים השמנת יתר נפוצה יותר אצל נשים. ובעוד שיש פחות ילדים בעלי עודף משקל מנערים, הם גם קבוצת הגל בה הגידול הוא המשמעותי ביותר- מה שעשוי להצביע על סכנה עתידית, במידה ולא יכול שינוי מהותי.

העובדה שילדים רבים כל כך סובלים מהשמנת יתר חולנית מציבה אתגר למדע ולמערכות הבריאות. ילד שסובל מהשמנת יתר נושא עמו את הבעיות לאורך שנים רבות, דבר אליו הרפואה עדיין לא נחשפה.

השמנת יתר יותר מסוכנת מסיגריות? (צילום: רויטרס, חדשות)
יותר ויותר ילדים | צילום: רויטרס, חדשות

"אנחנו לא באמת יודעים איך תשפיע החשיפה לBMI גבוה לאורך זמן, 20, 30 או 40 שנים", הסביר פרופסור דנאיי מבית הספר לרפואה ציבורית בהארווארד. "הבעיות עשויות להיות גדולות יותר מכל מה שאנו מכירים".

למה זה קורה?

ממצא חשוב מראה כי השמנת יתר עלתה בכל המדינות, ללא קשר לרמת ההכנסה בהן. מה שמוכיח כי הבעיה לא קשורה רק לשפע, כפי שחשבו בעבר.

מהיום: השמנה מוגדרת מחלה. ארכיון (צילום: רויטרס)
תזונה לקויה | צילום: רויטרס

בין הגורמים המשפיעים ניתן למנות את השינויים בתעשיית המזון ובמערכות המזון. שינויים כמו עלייה בנגישות למזון ועלייה במזון עתיר בקלוריות, כמו גם השיווק האינטנסיבי של מוצרי מזון שכאלה.

לכך חשוב להוסיף את השינוי באורח החיים, הכולל בין היתר הפחתה בהזדמנויות לעסוק בפעילות גופנית- תוצר ישיר של המעבר לחיים בעיר.