אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
"הסכם שמערער את הכלכלה האמריקנית" | צילום: רויטרס

כפי שחששו רבים, הודיע הערב (חמישי) נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי החליט לסגת מהסכם האקלים שנחתם לפני שנתיים בפריז על ידי 200 ראשי מדינות. "על מנת למלא את חובותיי להגן על ארה"ב ואזרחיה, ארה"ב תיסוג מהסכם האקלים של פריז", אמר טראמפ במסיבת עיתונאים שכינס בבית הלבן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנחנו נחל במו"מ על מנת להיכנס להסכם חדש עם תנאים שהוגנים לארה"ב, עסקיה, אזרחיה ומשלמי המיסים שלה", אמר טראמפ. "אנחנו יוצאים מההסכם ונתחיל לנהל מו"מ ונראה אם נשיג עסקה הוגנת, וזה כולל לסיים את התכנית האקלימית שעולה לארה"ב הון עתק".

בנאומו הבהיר טראמפ כי הסיבה להתנגדותו להסכם היא התנאים אותם מקבלות מדינות אחרות, אך לא ארצו. "השורה התחתונה היא שההסכם אינו הוגן עבור ארה"ב", אמר הנשיא. "ההסכם חוסם את התפתחות תעשיית הפחם שלנו שבדיוק עכשיו מתפתחת, אבל סין תוכל לבנות מאות מכרות פחם נוספים. הם יוכלו לבנות, אבל אנחנו לא. הודו תוכל להכפיל את תעשיית הפחם שלה, אפילו אירופה יכולה להמשיך בתעשייה שלה. ההסכם הזה הוא לא על האקלים - אלא על מדינות אחרות שמקבלות יתרון כלכלי על ארה"ב".

נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, שהיה מי שחתם על ההסכם בפריז, מיהר לגנות את ההחלטה. "המדינות שיבחרו להישאר בהסכם יהיו המדינות שלבסוף יקצרו את יתרונותיו, במקומות העבודה והתעשייה שיצמחו", אמר אובמה. "אני מאמין שארה"ב צריכה להיות בראש המדינות האלו. אך גם בהיעדר הנהגה אמריקנית, גם אם הממשל הזה יצטרף לקומץ מדינות שדוחות את העתיד, אני בטוח שארצנו, ערינו, ועסקינו יעשו אפילו יותר כדי להוביל את הדרך ולעזור להגן על עתידו של כוכב הלכת היחיד שיש לנו".

"אירופה כבר לא יכולה לסמוך על בעלות בריתה"

בהסכם האקלים שנחתם בפריז ב-2015 התחייבו המדינות החתומות עליו למנוע את המשך ההתחממות הגלובלית ולהגיע ליעד של עלייה של 1.5 מעלות צלזיוס בלבד עד לסוף המאה ה-21. לצד זאת, התחייבו המדינות להפחית את פליטת גזי החממה ולטפח את העמידות לשינויי אקלים. מדענים בכל רחבי העולם מזהירים מפני ההתחממות שנובעת מתעשייה מזהמת, אך טראמפ הצהיר כי הוא מתעלם מההתרעות וכי מדובר ב"קונספירציה של סין".

חזית חדשה? טראמפ ומרקל, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
משבר ביחסים עם גרמניה | צילום: רויטרס, חדשות

אמש הודיע בכיר באיחוד האירופי כי מדינות אירופה וסין יישארו נאמנות להסכם האקלים "לא משנה מה טראמפ יעשה". הודעה זו הגיעה כשבוע לאחר שמנהיגים אירופים ניסו לשכנע את טראמפ לאשרר את מחויבותה של ארה"ב למניעת ההתחממות ולשמירה על ההישגים אליהם הגיעו בנושא. נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח בנושא עם טראמפ ואפילו בוותיקן ניסו לשכנע את הנשיא.

אבל העימות המרכזי ביותר התפתח עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. אחרי שסירב ללחוץ את ידה במהלך פגישת השניים בבית הלבן, נראה שהתקררות היחסים בין שתי המדינות עלתה מדרגה בשבועיים האחרונים. אחרי פסגת מנהיגי מדינות ה-G7 אמרה מרקל כי אירופה כבר לא יכולה לסמוך על בעלות בריתה ארה"ב ובריטניה, וכי על אירופה לדעת להגן על עצמה. מרקל אף הודיעה כי הפגישה עם טראמפ בנושא האקלים הייתה "מאוד מאכזבת" והכריזה כי "אין אינדיקציות שארה"ב תמשיך לתמוך בהסכם פריז".