הפגנת פעילים למען הפלות, ארכיון (צילום: רויטרס)
הפגנת פעילים למען הפלות, ארכיון | צילום: רויטרס

בית המשפט העליון בארה"ב פסל חוק שהעבירה מדינת טקסס ונועד להביא לסגירתן של מרפאות שמבצעות הפלות. השופטים קבעו ברוב קולות כי מדובר ברגולציה הנוגדת את החוקה, למורת רוחם של הפעילים בתנועות נגד הפלות במדינה השמרנית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ברוב של חמישה שופטים נגד שלושה קבע בית המשפט העליון כי החוק מפעיל רגולציה שאינה חוקתית על רופאים ועל מרפאות ברחבי מדינת טקסס. החוק נועד להביא לסגירתן של מרפאות, כך טענו מבקריו.

החוק דרש מרופאים אישור מיוחד כדי לקבל מטופלות שזקוקות לניתוח או טיפול רפואי מיוחד אחר, אישור שהקשיים להשיגו רבים. בנוסף, דרש החוק ממרפאות להחזיק ברשותן ציוד רפואי יקר ולעמוד בתנאים מחמירים במיוחד, ביניהם רוחב מסדרון מסוים, גודל מסוים למעלית בבניין, צורת האוורור וחיבור בצורה מסוימת לחשמל ואפילו הזוית שבה יוצאים המים ממתקני השתייה בבניין. כל התנאים האלה, לדברי מבקרי החוק, היו בלתי סבירים ובלתי נחוצים לצורך הפעלת המרפאות.

42% מהציבור בארה"ב: לאסור על הפלות

מדובר בפסיקה ראשונה מסוגה, שתקבע תקדים לפיו חלק מהחוקים שכבר נכנסו לתוקף במדינות אחרות מפרים את זכויות הנשים. לדברי יוזמי החוק הוא נועד להגן על בריאותן של נשים, אך לדברי המתנגדים הוא בלתי נחוץ מבחינה רפואית ונועד לפגיעה במרפאות. מאז כניסתו לתוקף, ירד מספר המרפאות במדינה שבה 27 מיליון אזרחים מ-41 ל-19.

גם בדיון זה הרכב השופטים של בית המשפט העליון היה חסר והורכב משמונה שופטים בלבד, לאחר מותו של השופט אנטונין סקוליה, שבעבר הביע עמדות נגד ביצוע הפלות. במקרה זה הצטרף השופט השמרן אנתוני קנדי לחברי ההרכב הליברלים כשקבע כי החוק המדובר הפר את זכותן החוקתית של נשים.

נושא ההפלות נותר נושא שנוי במחלוקת ברחבי ארצות הברית כולה. על פי סקר של סוכנות הידיעות רויטרס, 42% מהציבור בארה"ב סבור כי הפלות צריכות להיות בלתי חוקיות במדינה, ופחות מחצי מהציבור, 47% טענו כי הן צריכות להיות חוקיות.