גורמים בבריטניה: זו מערכה מתמשכת (צילום: רויטרס, חדשות)
אירופה מתכוננת ליום שאחרי בריטניה | צילום: רויטרס, חדשות

לפני המשאל בבריטניה על החברות באחוד האירופי, שני הצדדים התייחסו להצבעה במושגים של "יום הדין". בעקבות התוצאות, התחושה הזו התחזקה וכעת באירופה מתחילים הבין כי העזיבה של הממלכה היא איום רציני על "התרבות הפוליטית המערבית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ההחלטה של הבוחרים הבריטיים להתנתק מהאיחוד עשויה לפרק אותו, וכעת נראה שגם את הממלכה הבריטית הגדולה עצמה. תוצאות המשאל השפיעו באופן מידי על מדינות אחרות באיחוד, שם הדרישות למשאל דומה כבר צוברות תאוצה.

שוודיה למשל רואה את עצמה כמקבילה הסקנדינבית של בריטניה. גם היא סירבה לקבל את האירו כמטבע, ובמונחים הפוליטיים, בריטניה ושבדיה הסכימו על 90 אחוזים מהמדיניות של האיחוד. המדינה הסקנדינבית קבלה מאה אלף פליטים בשנה שעברה והיא מתקשה לשלב רבים מהם. כתוצאה מכך, הימין הקיצוני של שבדיה צובר תאוצה שמזכירה את התמיכה שהולכת וגדלה בבריטניה לתנועת UKIP מהימין.

מחאה נגד מדיניות הפליטים (צילום: רויטרס)
מחאה נגד מדיניות הפליטים | צילום: רויטרס

בדנמרק קיימה הממשלה בדצמבר האחרון משאל עם בו האזרחים החליטו להגביל מסירת עוד סמכויות מגבילות לאיחוד. זה לא הוכחה שהדנים באמת רוצים לצאת מהאיחוד, אבל ההצבעה מזכירה סקר של מכון PEW שקבע כי רוב אזרחי המדינות החברות באיחוד האירופי חושבים שבריסל בירת האיחוד, לא צריכה להתחזק עוד יותר.

כמו בבריטניה ובשוודיה גם רבים מהדנים חוששים מזרם הגירה שיאיים על מערכת הרווחה של האומה. דנמרק הסתמכה על בריטניה כבעלת ברית חזקה במשא ומתן עם האיחוד וקופנהגן עמדה לצידה של לונדון בדיונים על האיחוד. אתר "בלומברג" ציטט את פרופ' מרלן מהפקולטה למדעי המדינה מקופנהגן שאמרה: "בלי בריטניה, דנמרק לא תצליח להיות קטר שיוביל את האינטרסים הדניים".

במדינות החלשות של האיחוד, תמונת ראי

משבר החוב של ממשלת יוון אמנם נעלם מהדיון הציבורי ומהכותרות, אבל הוא לא נעלם באמת. אחרי יציאת בריטניה העיתון היווני Kathimerini טען במאמר מערכת שהמשבר הכלכלי בשילוב עם ה- "Brexit" מהווה איום על האיחוד בכלל ועשוי להשפיע ספציפית על החברות של יוון.

"הדאגה העיקרית של אתונה היא שהיציאה של בריטניה תחליש את הנחישות של גוש האירו לחזק את מעמדה של יוון בתוך האיחוד", כתבו ביוון. במדינת האיים מודאגים מאוד מהאפשרות שיוון תידחף החוצה במטרה להציל את הלכידות בקרב החברות הנותרות.

בכותרות עיתונים הולנדים שמזוהים עם הימין נכתב ביום חמישי שעבר, יום משאל העם בבריטניה, "אל תעזוב אותי ככה," בדומה לשיר הפופ המוכר.

גם המדינות החזקות במשבר (צילום: cnn)
גם המדינות החזקות במשבר | צילום: cnn

חירט וילדרס, ראש מפלגת הימין הקיצונית, תמך ב Brexit וקרא מיד אחרי פרסום התוצאות "הידד לבריטים וביקש לערוך משאל דומה בהולנד. "אם אנחנו רוצים לשרוד כאומה, עלינו לעצור הגירה ולעצור האסלאמיזציה" אמר וילדרס ל- BBC. "אנחנו לא יכולים לעשות את זה במסגרת האיחוד האירופי", אמר וילדרס שמוביל כרגע בסקרים במדינה.

ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, ידוע כמתנגד הבולט לאיחוד. בחודש מאי האחרון, ראש הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר בירך את אורבן במילים "שלום, דיקטטור".

אורבן מתכנן לקיים משאל עם בהונגריה שעלול לפגוע באיחוד האירופי. אחרי גל המהגרים והפליטים שהגיע בשנה שעברה למדינה, ההונגרים יתבקשו להחליט אם להסכים למדניות האיחוד בנושא הפליטים, או להתנגד ולפרוש.

מרין לה פן. "צריכה ללמוד מטראמפ" (צילום: רויטרס)
61% מהצרפתים נגד האיחוד | צילום: רויטרס

אפילו הצרפתים לא תומכים באיחוד

61 אחוזים מהצרפתים מחזיקים בדעה שלילית על האיחוד, כך עולה מהסקרים במדינה. מלבד גרמניה, צרפת נחשבת לכוח מניע של יבשת אירופה, אבל היום גם שם התושבים מאשימים את האיחוד בחלק מהבעיות בכלכלה החלשה ובאיום טרור גבוה.

בניגוד לגרמניה, צרפת עדיין לא הצליחה להימלט מאחוזי האבטלה הגבוהים ורבים בצרפת צפו בתדהמה במרקל שפתחה את גבולות גרמניה לפליטים הסורים ב-2015. מנהיגת החזית הלאומית מרין לה פן, שתמכה ב Brexit, קראה מיד עם פרסום התוצאות בבריטניה להליך דומה בצרפת.

היציאה של בריטניה מהאיחוד לא מסכנת רק את האיחוד, אלא גם את אחדותה של הממלכה הבריטית. משאל העם בסוף השבוע היה המשאל השני הדרמטי שנערך בממלכה בשנתיים האחרונות, כשבשנת 2014 סקוטלנד בחרה להישאר חלק מבריטניה. אז בריטניה עוד נראתה כחלק בלתי נפרד מהאיחוד האירופאי, מה שהשתנה מקצה אל קצה.

משאל עם בסקוטלנד על עצמאותה (צילום: רויטרס)
נערכים למשאל נוסף | צילום: רויטרס

השרה הסקוטית הראשונה, ניקולה סטורג'ן, כבר אמרה שסקוטלנד מנהלת מגעים עם המחוקקים באיחוד כדי להמשיך את החברות של המדינה למרות הפרדותה של בריטניה מהאיחוד. במקביל היא החלה בהליכים של משאל עם נוסף על עצמאות סקוטלנד, שיערך עוד לפני פרישת בריטניה מהאיחוד בהליך שיארך כשנתיים.

לא רק הסקוטים הצביעו באחוזים מרשימים נגד נטישת האיחוד. גם בצפון אירלנד התושבים בהלם מההחלטה, והעדות הטובה ביותר לכך היא החיפושים בגוגל שם מבררים תושבי צפון אירלנד מה אפשר לעשות כדי לקבל דרכון אירי - שעדיין חברה באיחוד.