"ההסכם הוא הדרך הטובה ביותר למנוע מאירן נשק גרעיני", כך מסביר הלילה (שני) נשיא ארה"ב ברק אובמה את העסקה המתגבשת עם הרפובליקה האסלאמית. בריאיון לעיתונאי תומאס פרידמן מ"הניו יורק טיימס" שב והדגיש אובמה את מחויבותו הבלתי מסויגת של ארצו לישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנשיא האמריקני נשאל על מערכת היחסים המתוחה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע ההסכם. הוא הבהיר כי הוא מבין את החששות שמגיעים מירושלים והבטיח לפעול על מנת לשמור על יתרונה הצבאי של ישראל באזור. "אני מתחייב בצורה הברורה ביותר, לכל אחד באזור, כולל אירן, כי אם ישראל תותקף על ידי כל מדינה - נתייצב לצידה של ישראל", הבהיר אובמה.

צפו ברגע ההצבעה באו"ם (צילום: רויטרס)
"מכבד את רה"מ נתניהו" | צילום: רויטרס

"מה שאני שומע מראש הממשלה נתניהו, שאותו אני מכבד, הוא שישראל פגיעה יותר ושאין לה את המותרת להעמיד את אירן במבחן כמו שאנחנו עושים", אמר הנשיא האמריקני, "אני מבין לחלוטין שלנוכח ההיסטוריה הטרגית של העם היהודי, הם לא יכולים להיות תלויים רק בנו".

הנשיא הדגיש כי הוא נפגע מכך שיש מי שרואה בו מתנגד לישראל והדגיש את החשיבות של שמירת היחסים הטובים בין המדינות - מבלי להפוך אותם לנושא מפלגתי, רפובליקני או דמוקרטי: "חלק ממה שתמיד הפך את היחסים בין המדינות לכה מיוחדים היא העובדה שהיחסים תמיד התעלו מעבר לעניין המפלגתי".

"אראה בזה כישלון של הנשיאות שלי אם במשמרת שלי או כתוצאה מעבודה שעשיתי ישראל תהפוך לפגיעה יותר", הדגיש הנשיא האמריקני. לדבריו, הדבר לא יהווה רק כישלון אסטרטגי אלא כישלון מוסרי. "אין חילוקי דעות בין ישראל לארה"ב שיכולים לשבור את הקשר בנינו".

באשר להסכם הגרעין האירני, הדגיש הנשיא כי "אין נוסחה או דרך אפקטיבית יותר למנוע מאירן את הנשק הגרעיני מאשר הדרך המדינית. אנחנו יודעים כי תקיפה של מתקני הגרעין של אירן תעכב את הפרויקט, אבל אנחנו גם יודעים שהיא תאיץ את הרצון בטהרן לפתח נשק קשה, ואף תהווה תירוץ לייצר נשק גרעיני".

נתניהו בקונגרס ב-2015 (צילום: רויטרס)
רה"מ בקונגרס נואם נגד ההסכם עם אירן, בחו | צילום: רויטרס

כמו אובמה, גם ראש הממשלה נתניהו ניסה לפנות לציבור הישראלי והאמריקני כאחד בריאיון לכלי התקשורת בארה"ב. בבליץ תקשורתי לתוכניות הבוקר של יום ראשון, שב נתניהו על הטענה כי ניתן עוד למנוע מאירן להתחמש - למרות ההבנות שאליה הגיעה המדינה עם המעצמות בלוזאן. "תעשיית הגרעין האירנית קיבלה חותמת של לגיטימציה", הדגיש נתניהו. צריך להמשיך להפעיל לחץ ויש עוד זמן להשיג עסקה טובה יותר - כזו שתגרום לאירן לסגת מתכנית הגרעין והתוקפנות שלה".