ארמניה מציינת היום (שישי) 100 שנים לרצח העם שלה, שהתרחש במהלך מלחמת העולם הראשונה על ידי האימפריה העות'מנית. בטקס הנערך בכנסייה בבירה ירובאן השתתפו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, נשיאי סרביה וקפריסין וכן נציגים מ-60 מדינות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את ישראל מייצגת משלחת בראשות חבר הכנסת דוקטור נחמן שי, וחברת הכנסת דוקטור ענת ברקו. "אנחנו מבינים אולי יותר מעמים אחרים את הסבל והכאב של העם הארמני, וחולקים עמכם את הטרגדיה האיומה", אמר שי לנשיא הארמני, סרג' סרקסיאן.

"במשך 100 שנים אנו זוכרים ודורשים, העם הארמני יעמוד תעמיד לצד אלה שסבלו מפשעים כנגד האנושות", אמר הנשיא הארמני כשהוא מדגיש את החשיבות של ההכברה העולמית ברצח העם.

הנשיא פוטין בטקס (צילום: רויטרס)
הנשיא פוטין בטקס | צילום: רויטרס

ביום ראשון הקרוב, יפגוש נשיא המדינה ראובן ריבלין את ראשי ועד הפעולה הארמני בישראל, ביניהם גם קונסול הכבוד של ארמניה בארץ, לציון יום השנה לטרגדיה. אין זו הפעם הראשונה שריבלין מתייחס לאסון - גם בעת כהונתו כחבר כנסת ובעת שכיהן כיושב הראש הכנסת הקפיד לקחת חלק בימי הציון השנתיים והעלה את הנושא על סדר היום. מפגש זה הנערך לראשונה בבית הנשיא מהווה המשך ישיר לעמדתו כל השנים.

בנאום שנשא באו"ם ביום השואה הבינלאומי הוא אף ציין בפתח דבריו את האסון הארמני. "האומנם נבכה כל אחד מאתנו רק את שבר עמינו, או שמא נדע לבכות גם את שברם של האחרים״, שאל הנשיא ריבלין, כשהוא מדגיש את החובה האנושית לדאוג שאסונות כאלה לא יתרחשו עוד.

טקס לזכר השואה הארמנית (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

במהלך מלחמת העולם הראשונה הכוחות של טורקיה העותומנית, בימיה האחרונים של האימפריה, הרגו בין 800 אלף למיליון וחצי ארמנים. החיילים הטורקים טבחו בהם בהמוניהם ודחקו רבים אחרים למדבר ללא מזון או מים, מה שהוביל למותם ודחק את אלה שנותרו בחיים לאזור קטן שהוא היום ארמניה המודרנית.