גבעת הקפיטול.ישמרו על רוב? (צילום: רויטרס, חדשות)
הסנאט יירט את החוק שקידם אובמה | צילום: רויטרס, חדשות

החוק פג, סמכויות הביון צומצמו: תוקפו של "חוק הפטריוט" השנוי במחלוקת, שאיפשר לממשל האמריקני לאסוף מידע טלפוני על אזרחיו, הסתיים - ולאחר מאמצים רבים מצד ברק אובמה, הסנאט הסכים לא להעביר את החוק מחדש.  משמעות ההחלטה היא שסוכנויות הביון, ובראשן הסוכנות לביטחון לאומי (NSA), לא יוכלו עוד לאגור מידע על שיחות הטלפון של האזרחים והתכתובות האלקטרוניות שלהם באותו היקף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

הסנאט, לאחר לחצים רבים מצד הממשל, הורה להמשיך עם תהליך החקיקה שאמור לתקן את הפגיעה בפרטיות - פגיעה אותה חשף המדליף אדוארד סנואודן. המהלך הוגדר כניצחון זמני עבור אובמה, שאמר כי הפשרה שהוצעה "מאזנת בין הדאגה לזכויות הפרט לבין יכולות מודיעיניות". ההצבעה על הפשרה של אובמה צפויה להתחיל מחר.

בעקבות החלטת הסנאט שלא לאשר מחדש את החוק הקיים, המידע על שיחות הטלפון של האזרחים יישאר בידי חברות הטלפון ולא בידי הממשלה. כעת הסוכנות לביטחון לאומי תיאלץ להשיג צו בית משפט כדי להשיג צמידע משיקולי ביטחון. הפשרה שהושגה לא מאפשרת לממשלה לגשת לתוכן שיחות הטלפון, אלא רק למידע העובדתי על השיחה - מי חייג למי, מתי ולמשך כמה זמן.

אובמה ספג מכה ציבורית (צילום: רויטרס)
הצליח לקדם את הפשרה. אובמה | צילום: רויטרס

"חוק הפטריוט" חוקק לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר, כחלק מהמהלך להגביר את יכולות המעקב אחר איומי טרור. בשנים האחרונות ספג החוק ביקורת קשה על היקף הפלישה לחיים של אזרחים, במיוחד לאחר שסנואודן חשף את הקרביים של סוכנות הביון.

הבית הלבן קרא לאחר ההצבעה לסנאט "לשים בצד את המחלוקות המפלגתיות ולפעול יחד לקידום המטרה המשותפת". בתוך שורות הרפובליקנים קיימת מחלוקת משמעותית לגבי החוק - חלק מהשמרנים דורשים לשמר את יכולות המעקב המקיפות, בעוד אחרים - בהם הסנאטור והמועמד לנשיאות ראנד פול - קוראים לביטול החוק במלואו בטענה של בזבוז משאבים. מנגד, גורמי מודיעין הדגישו כי סמכויות המעקב "חיוניות לביטחון".