מסוק חילוץ בהימלאיה, אחרי הרעידה הקודמת
חילוץ מוסק למטיילים הנצורים | צילום:

יציאת נפאל: שלושה ימים לאחר רעידת האדמה הקשה שפקדה את נפאל, החל היום (שלישי) מבצע חילוץ מורכב של עשרות הישראלים שנתקעו באזורי הטראקים במדינה. מטוס אל-על צפוי לנחות סמוך לשעה 12 בצהריים בנמל התעופה בן גוריון, ולהביא את המחולצים היישר לקרוביהם המודאגים בארץ. במקביל, חולצו ישראלים מאזור האגמים הקפואים ולנגטנג.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התקדמות נרשמה במהלך הלילה והבוקר במאמצי החילוץ של הישראלים המבודדים באזור לנגטנג והאגמים הקפואים, שהתריעו אתמול על אלימות מצד המקומיים: משרד החוץ הצליח להשיג שני מסוקים מקומיים שיצאו על מנת לחבור ל-60 הישראלים שתקועים באזור לנגטנג והחלו בפינוי, כאשר חלק מהתרמילאים כבר פונו מהאזור. בנוסף, החילוץ הקרקעי של חברת הפניקס מאזור הבאנג'י, בו שהו 10 ישראלים תקועים, הושלם והם עושים את דרכם לקטמנדו.

"אני נמצא בבסיס צבאי באזור לנגטנג, צפון מזרחית לקטמנדו", מספר לחדשות 2 online חבר בצוות החילוץ הפועל לפינוי הישראלים בנפאל. "הבוקר שכרנו שני מסוקים והתחלנו להוריד ישראלים שתקועים באזור הטרק הזה, אבל בגלל רעידת האדמה והכבישים שהשתבשו, אנחנו עושים נגלות לאותו בסיס צבאי ומפנים אותם".

לדבריו, בעקבות מפולות הסלעים במקום הישראלים פחדו להמשיך ופשוט חיכו באותה הנקודה שהם היו בה. "הם במצב פיזי מצוין, ישנו טוב, אכלו טוב והיו ביחד. היו קצת מבוהלים, עברו חוויה לא נעימה אבל הם בסדר גמור עד עכשיו", מוסיף המחלץ. "עד עכשיו חילצנו 25 ישראלים, אך עדיין לא הגענו לחבר'ה שדיווחו על אלימות".

על פי נתוני משרד החוץ, כ-50 ישראלים בלבד מוגדרים בשלב זה כמנותקי קשר. לצד מאמצי החילוץ, גם הסיוע ההומניטרי למדינה מתרחב: משלחת הסיוע של צה"ל נחתה במהלך שעות הלילה והבוקר בנפאל, ו-260 החיילים והקצינים יקימו בית חולים שדה בקטמנדו. ראש הממשלה בנימין נתניהו יקיים בצהריים דיון עם נציגי משרדי החוץ, הביטחון והפנים בהמשך להערכת מצב טלפונית שקיים אמש במטרה להאיץ את חילוץ הישראלים מנפאל.

שר החוץ ליברמן שוחח הבוקר עם שר החוץ של נפאל, מהנדרה בהאדור פאנדיי, והביע בפניו את צערה של ישראל על האסון הקשה וההרוגים הרבים. "ישראל תמשיך לסייע ככל יכולתה", אמר ליברמן לעמיתו והודה לו על הסיוע בחילוץ הישראלים מהמדינה. ליברמן ביקש אישור לשימוש במסוקים ששכרה ישראל מהודו ומסין על מנת לחלץ את הישראלים התקועים, והשר הנפאלי נתן את אישורו לכך.

אחת ההודעות ששלח זכאי למשפחתו
הודעת המצוקה מהמטיילים, אתמול | צילום:

הודעות המצוקה מהמטיילים: "חייבים חילוץ דחוף!"

אתמול וגם בשעות הלילה דיווחו המטיילים הישראלים באזור לנגטנג על "סכנת חיים" מצד הנפאלים, לאחר שהתעורר ריב בנוגע לאוכל. בהודעות מצוקה ששלחו לבני משפחותיהם בישראל, מתארים המטיילים שטרם חולצו מזירת האסון את תחושת היעדר הביטחון בכפרים הנידחים ומפצירים בממשלה לקדם ככל הניתן את חילוצם מהאזור. לפנות בוקר כתב שחר זכאי לאביו כי "העניין עם הנפאלים לא בר הרגעה, הם זרקו עלינו אבנים והרביצו עם מקלות".

אתמול התריע זכאי מלנגטנג כי "אנחנו חייבים חילוץ דחוף! הנפאלים המקומיים נהיו אלימים כי לקחנו אוכל מהכפר שקרס". "צריך עוד שלושה מסוקים בשביל כל האנשים פה. מישהו נפצע, הוא עדיין איתי. הנפאלים נהיו אלימים מאוד וזה גובל בסכנת חיים. מזג האוויר בסדר גמור, רק שיבואו", הוסיף זכאי במסר ששלח לאביו.

האסון בנפאל, ארכיון (צילום: דפנה אטינג)
מראות מקטמנדו ההרוסה, אתמול | צילום: דפנה אטינג

מבצע החילוץ החל מיד עם היוודע דבר האסון, כשמשרד החוץ הורה לשגרירות בקטמנדו לקלוט לתוכה את כל הישראלים שאין להם מחסה בעיר ההרוסה. חצר השגרירות, שהמבנה בו היא שוכנת ניזוק משמעותית בעצמו, הפך למחנה אוהלים מאולתר ובו התגוררו מאות בני אדם שהמתינו להזדמנות הראשונה לצאת מהמדינה המוכה.

ההזדמנות הזאת הגיעה כשלבקשת משרד הביטחון, חברת אל-על הקצתה מטוס בואינג 747, המטוס הגדול ביותר ברשות החברה, לטובת העברת משלחת הסיוע הצבאית על ציודה לקטמנדו. הסיוע יצא לדרכו אמש כשעל סיפון המטוס המריאו רופאים, אחים ופראמדיקים צבאיים לנפאל. למרות מצבו הקשה של נמל התעופה המקומי, המטוס הצליח לנחות - ובמקביל הועברו באוטובוסים כ-200 ישראלים לנמל התעופה לקראת הטסתם לישראל.

מטוס של אל-על, ארכיון (צילום: יונתן בייסקי, חדשות)
יציאת נפאל: 747 של אל-על, ארכיון | צילום: יונתן בייסקי, חדשות

הטיסה הישירה הראשונה בין נפאל וישראל

מאות הישראלים הועלו על המטוס שלאחר פריקת ציודו, המריא בטיסה ישירה לישראל. מדובר בטיסה הישירה הראשונה שמתבצעת בין נפאל וישראל. המטוס צפוי לנחות בנתב"ג בשעות הצהריים, שם יתקבלו הנוסעים הנוחתים, ביניהם עוד מספר ישראלים שיגיעו עם תינוקות שנולדו בימים האחרונים במסגרת תהליכי פונדקאות במדינה.

העברת הנוסעים לישראל הייתה מבצע לוגיסטי מסובך במיוחד, בעקבות המצב הקשה בנפאל. במדינה ישנו נמל תעופה בינלאומי אחד בלבד, בקטמנדו, והוא כעת משמש כשער היציאה והכניסה הכמעט יחידי למדינה בעקבות הרס מרבית הכבישים שמחברים את המדינה לשכנותיה, הודו וסין.

הסיוע ההומניטרי החל (צילום: דובר צה"ל)
הסיוע ההומניטרי החל | צילום: דובר צה"ל

מגבלות תפעול קשות בנמל התעופה הבינלאומי היחיד במדינה

מסלול הנחיתה הבודד בנמל התעופה ניזוק משמעותית במהלך רעידת האדמה, והשדה עצמו היה סגור ביומיים הראשונים. כעת פקחי הטיסה בנפאל צריכים לאפשר לעשרות מטוסי הסיוע שמגיעים מרחבי העולם לנחות ולהמריא בקטמנדו, ולמצוא להם מקומות חנייה בנמל התעופה שנחשב קטן בסטנדרטים בינלאומיים.

במצב הזה, האפשרות להנחית ולהמריא עם מטוס ג'מבו הייתה מוגבלת מאוד, אך במאמץ משותף הצליחו הרשויות בישראל ובנפאל לתאם את הנחתת המטוס עם משלחת הסיוע והמראתו, בזמן הקצר ביותר האפשרי, עם הישראלים בחזרה לנתב"ג.

בהכנת הידיעה השתתפו ניר דבורי, אודי סגל ועזרי עמרם.