הלילה יורד בנפאל, והתושבים חוששים לשוב לבתיהם אחרי הרעש: רעידת האדמה העוצמתית שהורגשה הבוקר (שלישי) בנפאל גרמה נזקים כבדים והרשויות מדווחות על 42 הרוגים, כ-1,100 נפגעים, ומבנים רבים שקרסו. עשרות אלפי תושבים משוטטים בין ההריסות ומפחדים מרעידות משנה: "אנחנו פוחדים להיכנס לבתים". למשרד החוץ לא ידוע בשלב זה על ישראלים מנותקי קשר או פצועים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המוקד של רעידת האדמה, בעוצמה 7.3, היה כ-70 קילומטרים מזרחית לבירה קטמנדו, סמוך לגבול טיבט (סין), אבל הרעש הורגש גם במדינות השכנות, הודו, בנגלדש וסין. שש רעידות משנה הוסיפו לבהלה הגדולה של תושבי האזור.

קרישנה לאמה ובתו בת החמש ברחו מהמחנה הארעי שבו הם שהו מאז רעידת האדמה הקודמת: "בקושי החזקתי את הבת שלי, האדמה רעדה כל כך חזק. ההורים שלי מתו ברעידת אדמה בשנה שעברה, ועכשיו זה נראה כאילו שהגיע תורנו".

"חלק מבית הספר קרס, איך אפשר להיכנס פנימה?"

רוב ההרוגים לפי הידוע בשלב זה הם תושבי כפרים ועיירות מזרחית לקטמנדו, קהילות שעדיין לא התאוששו מהרעידה שזעזעה את המדינה ב-25 באפריל והותירה יותר מ-8,000 הרוגים ועוד עשרות אלפים ללא קורת גג.

רעידת אדמה הקטלנית בנפאל (צילום: Sky News)
בתוך פחות מחודש, הבתים רעדו שוב | צילום: Sky News

אחד מתושבי קטמנדו סיפר על התחושות הקשות בעיר המוכה: "זו הייתה רעידה מאוד חזקה , כולם כאן פוחדים, איך אפשר להיכנס פנימה?". עובדי סיוע שמיהרו לאזורים שנפגעו דיווחו על נזקים עצומים, על בתים שקרסו או השלימו את קריסתם אחרי רעידת האדמה לפני שבועיים וחצי. 

גם במורדות הרי ההימלאייה נראו מפולות ענק: "אני מאוד פוחדת - אני עם שני בניי, בניין בית הספר שבור וסדוק, חלקו קרס", אמרה רהיטה דומה שרפה, אחות בעיר ההררית נאמצ'ה, סמוך למוקד הרעידה.

"כולם מתרוצצים ומחפשים את משפחותיהם" (צילום: Sky News)
"כולם מתרוצצים ומחפשים את משפחותיהם" | צילום: Sky News

"ראינו את ההורים מולנו נופלים"

רעידת האדמה תפסה את סוזן פרז, תיירת ממדריד, באמצע טרק סמוך לאוורסט בדרך ללוקלה. "ראינו את ההרים מולנו פשוט נופלים - עפר וסלעים. היו כמה בתים מתחת, לא הצלחתי לראות אם הם נפגעו", סיפרה.

שיחאר מאיוואה, תושב מזרח הודו שאחד משכניו מת, אמר כי השכן ישן בעת רעידת האדמה: "אמא שלו ניסתה להעיר אותו ולברוח בגלל רעידת האדמה, הוא קם ורץ אבל הוא פגע במשהו, הוא נפל ונפגע בראש".

ג'ן הארדי, עובדת סיוע שהגיע לסייע לנפגעי הרעידה לפני שבועיים וחצי, מספרת שהגיע ראשונה לבתים בכפרים מזרחית לקטמנדו. "אנחנו הרגשנו את הרעידה היטב, היא הייתה חזקה, מיד אחריה שמענו צעקות ובכי. אנשים מאוד נרגשים", אמרה הארדי. "רשתות הטלפונים קרסו וכולם מתרוצצים ומחפשים את בני משפחותיהם. אף אחד לא רוצה לעמוד סמוך לבניינים".

"בניין בית הספר קרס" (צילום: רויטרס)
"בניין בית הספר קרס" | צילום: רויטרס
פינוי הפצועים, היום
פינוי הפצועים, היום | צילום:

אנשי בית חב"ד בבירת נפאל קטמנדו מיהרו לקלוט את הישראלים הרבים שנמלטו לשטח המקום בעקבות הרעידה ואף לסייע למקומיים שנפצעו. בשיחה עם חדשות 2 Online סיפרה חני ליפשיץ מבית חב"ד: "יש לי דז'ה וו, זו הייתה רעידה חזקה מאוד בעוצמתה. כל הישראלים מתכנסים כאן כעת". לדבריה, "יש כאן כאוס גדול, הנפאלים משתוללים ובוכים על מה שקרה. הרחובות כעת ריקים כמעט לחלוטין".

כפרים רבים נפגעו בפעם השנייה בתוך חודש (צילום: בית חב"ד, קטמנדו)
כפרים רבים נפגעו בפעם השנייה בתוך חודש | צילום: בית חב"ד, קטמנדו

מרבית התרמילאים הישראלים ששהו במדינה עזבו את נפאל לאחר האסון הראשון, אך בבית החולים בקטמנדו עדיין נמצאים ארבעה פגים ישראלים הממתינים יחד עם הוריהם לטיסה לישראל. רק הבוקר נחתה בנתב"ג משלחת הסיוע הישראלית, שהפעילה בית חולים שדה בבירה קטמנדו. המשלחת פעלה בנפאל במשך 17 ימים, וכללה מנתחים, רופאים, אחיות ואנשי רפואה נוספים. המשלחת מנתה סך של 212 חיילים בשירות סדיר ומילואים. את פניה קיבל הבוקר ראש הממשלה נתניהו.