קרב צמוד ביותר. קמרון ומיליבנד (צילום: sky news)
קמרון ומיליבנד - ראש בראש | צילום: sky news

מי יהיה ראש הממשלה הבא של בריטניה - קמרון או ה"חנון"? אחרי שמיליונים בממלכה המאוחדת התרגשו מלידת הנסיכה החדשה בסוף השבוע שעבר, הבריטים מתפנים לגשת היום (חמישי) לקלפיות ולבחור ראש ממשלה. האם דייויד קמרון, ראש הממשלה המכהן העומד בראש מפלגת השמרנים ימשיך בתפקידו - או שמנהיג הלייבור, המועמד היהודי והכריזמטי אד מיליבנד, יירש אותו?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המאבק בין קמרון למיליבנד מסתמן כצמוד מאוד - כך לפחות עולה מהסקרים האחרונים שנערכו בממלכה. לקמרון, שמכהן כראש ממשלה כבר 5 שנים, יש מה למכור לציבור הבוחרים הבריטי: הוא הצליח לקצץ בהוצאות הממשלה, לצמצם את הגירעון - ומבטיח להמשיך באותה הדרך שהציבה את הכלכלה הבריטית כאחת מהכלכלות החזקות בעולם.

קמרון ורעייתו (צילום: רויטרס)
יישארו בדאונינג 10? קמרון ורעייתו | צילום: רויטרס



מולו ניצב מנהיג מפלגת הלייבור הכריזמטי אד מיליבנד, הצעיר מבין שני אחים יהודים שהתחרו בעבר זה מול זה על הנהגת המפלגה (האח הצעיר אד ניצח את אחיו הבוגר דיוויד בקולות ספורים בלבד). מיליבנד ה"חנון", שהיה ידוע במיוחד כאיש שיודע לפתור את הקובייה ההונגרית ב-90 שניות, מבטיח לחזור ולעבוד למען הבריטים ולצמצם את הפערים החברתיים.

הודיע על התפטרותו. (צילום: רויטרס)
בדרך לראשות הממשלה? מיליבנד ורעייתו | צילום: רויטרס



ולא רק שתי המפלגות הגדולות מתמודדות בבחירות: לצד הצבע הכחול השמרני וזה האדום של הלייבור, צץ גם הצבע הסגול של מפלגת UKIP - המפלגה הלאומנית הבדלנית הבריטית שחפצה בהתנתקות מהאיחוד ובהקשחת חוקי ההגירה במדינה. מפלגה נוספת שמתמודדת בבחירות היא המפלגה הליברל-דמוקרטית בצבע הכתום שאיבדה גובה מאז הבחירות האחרונות והמפלגה הלאומית הסקוטית בצהוב - שדווקא היא, אחרי משאל העם הגורלי ההוא, עשויה להוות גורם מכריע בבחירות.

גם בבריטניה - הרכבת הממשלה לא תהיה פשוטה

ואיך עובדת בעצם שיטת הבחירות הבריטית? בפרלמנט הבריטי בווסטמינסטר שבלונדון יש מקום ל-650 נציגים המאיישים 650 מושבים. הם נבחרים בבחירות אזוריות בכל אחד מחלקיה של בריטניה - אנגליה, וויילס, צפון אירלנד וסקוטלנד - על פי העיקרון בו המועמד המנצח בכל אזור זוכה בכולו.

המפתח בידיה? מנהיגת המפלגה הסקוטית (צילום: רויטרס)
המפתח בידיה? מנהיגת המפלגה הסקוטית | צילום: רויטרס



שיטת הבחירות אמנם שונה מזו שבישראל, אלא שבדומה לנהוג כאן בארץ - על המנצח בבחירות שמרכיב את הממשלה להשיג רוב בפרלמנט - כלומר, עליו לזכות בתמיכה של לפחות 326 חברים בו (בדומה לתמיכה של 61 ח"כים כאן אצלנו). בעבר, מפלגה אחת יכולה הייתה להשיג רוב שכזה, אלא שהיום זה מצב בלתי אפשרי, ועל ראש הממשלה הנבחר לרקוח קואליציה עם המפלגות הקטנות האחרות.

מנהיג ה-UKIP, נייג'ל פאראג' (צילום: רויטרס)
לא מאוד מחוזר. מנהיג מפלגת UKIP | צילום: רויטרס


כבר עכשיו, עוד בטרם החל הליך הרכבת הממשלה (שבבריטניה אורך 10 ימים בערך, בניגוד לחודש ומעלה כאן בישראל) נראה שהוא יהיה מסובך למדי: על פי ההכרזות המוקדמות של מנהיגי המפלגות, טענו במפלגה הסקוטית שלא יישבו לעולם עם השמרנים, בלייבור התנערו מהמפלגה הסקוטית, הליברל-דמוקרטים טוענים שלא יישבו עם הלייבור באותה הממשלה - והשמרנים? הם בערך נגד כולם.

הקול היהודי: תומכים במי שתומך בישראל

על ראש הממשלה הבריטי הנבחר להציג את ממשלתו עד ה-18 במאי, אז תיערך הישיבה הראשונה של בית הנבחרים. תאריך יעד נוסף הוא 27 במאי, אז המלכה אליזבת' אמורה לפרט בפני הפרלמנט החדש את תכנית העבודה של הממשלה הנבחרת. אם מנהיג המפלגה הגדולה שנבחר ייכשל, תינתן אפשרות למנהיג נוסף. אם גם הוא ייכשל - בריטניה עלולה ללכת לבחירות חדשות.

ממתינה לממשלה. המלכה אליזבת' (צילום: רויטרס)
ממתינה לממשלה. המלכה אליזבת' | צילום: רויטרס



במערכת הבחירות הזו, שהיא ממילא מסקרנת למדי בגלל המירוץ הצמוד בין המועמדים, מעניין במיוחד במי תומכים יהודי בריטניה. מצד אחד - יש את ראש הממשלה המכהן קמרון, שביטא לא אחת תמיכה בישראל ואף הצהיר לא מזמן שהייתה לה הזכות להגן על עצמה במהלך ימי "צוק איתן".

מצד שני - המועמד היהודי מיליבנד, שאמר שאם ייבחר, הוא יקדם את הידוק היחסים עם ישראל והביע התנגדות להטלת חרם על מוצרים ישראלים. מנגד, מיליבנד לא חוסך ביקורת על ישראל בנושא זכויות האדם של הפלסטינים והביע ביקורת עליה במהלך "צוק איתן".