עשרות ישראלים שיצאו לטרקים ברחבי נפאל עדיין מוגדרים מנותקי קשר לאחר שבני משפחותיהם ואנשי משרד החוץ לא הצליחו להשיג אותם. אחדים מהם שיצאו לטייל במדינה מוכת האסון מצאו עצמם באמצע טרק כשהם ללא אוכל ואמצעי חימום בתנאים הדורשים את חילוצם המיידי. ארבעה מהם כבר חולצו בשעות הבוקר על ידי חיל האוויר הנפאלי, שהעביר אותם למקום מבטחים בכפר סמוך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"האוכל והמים אוזלים, המצב לא טוב", מספר עומר זכאי, אחיו של שחר שנמצא יחד עם 13 ישראלים ועשרות מטיילים נוספים בטרק בפארק הלאומי לנגטנג. "הצבא הצליח לחלץ חלק מהם, אבל בשלב הנוכחי מזג האוויר לא מאפשר את המשך החילוץ. הם נמצאים בשטח פתוח לחלוטין ותנאי מזג האוויר קשים מאוד".

ארכיון
מפולת הבוקר בהימלאיה | צילום:

אחדים מהמטיילים הישראלים הצליחו ליצור קשר עם בני משפחותיהם באמצעות טלפונים לווייניים, המשדרים הודעות ואת נקודות הציון שבהן הם נמצאים. "ההורים של כל הישראלים שנמצאים שם בקשר אחד עם השני", סיפר זכאי. "הקמנו קבוצות וואטסאפ ואנחנו כל הזמן מתעדכנים, אבל יש הרבה דאגה באשר למצבם".

כרוניקה של רעשי אדמה (צילום: רויטרס)
אלפי בניינים קרסו | צילום: רויטרס

על פי המידע שנמצא בידי המשפחות, לפחות אחד מהמטיילים נותר בטרק עם חבלה על ראשו, דבר המצריך את חילוצו המיידי על מנת להעבירו לקבלת טיפול רפואי. "הוא בסדר, אבל חייבים לפנות אותם כמה שיותר מהר", מסביר בן משפחה. "הכפרים מסביב קרסו ואין להם אספקה נוספת, גם לא ידוע כיצד יגיעו אחר כך לקטמנדו להמשך הפינוי".

רעידת אדמה בנפאל (צילום: חדשות 2)
תוצאות טרגיות לרעש האדמה | צילום: חדשות 2

דניאל אמיר, אחותו של יובל שנמצא גם הוא בקבוצה שתקועה בגובה 3,500 מטר, מספרת כי גם היא מתקשה ליצור עמו קשר. "המצב לא פשוט, במיוחד אחרי רעידת האדמה הנוספת שהתרחשה הבוקר", היא מספרת לחדשות 2 Online, "הם מצאו סוג של מחסה, אבל הרוב נהרס ברעידת האדמה. הם היו קבוצה של ישראלים, כמה מהם חולצו לבסיס צבאי, אבל שאר החילוצים נתקעו בגלל סופת שלגים. הם כרגע במחסור של חומרי בעירה ואוכל וזקוקים בדחיפות לחילוץ. אנחנו לא יודעים איך הם יעברו שם את הלילה".

רעידת אדמה בנפאל (צילום: חדשות 2)
רחובות נפאל | צילום: חדשות 2

קבוצה נוספת של שישה ישראלים נמצאים גם הם בטרק באזור של האגמים הקפואים. בידיהם מכשיר לוויני שיכול לשדר הודעות ונקודות ציון בהן הם נמצאים - אך לא לקבל הודעות בחזרה. שתי ההודעות האחרונות שקיבלו בני משפחותיהם היו: "ישנים מחוץ לגסט האוס, משתמשים באוכל שהשאירו ומדליקים אש במקום". בהודעה נוספת כתבו המטיילים: "יחסית בטוח לדעתנו". מאז נותק עימם הקשר. לדבריהם, הם מנסים להשאיר סוללה על מנת ליצור קשר עם צוותי החילוץ.

רעידת אדמה בקטמנדו (צילום: רויטרס)
מדינה במשבר | צילום: רויטרס

מאז שהכתה רעידת האדמה בנפאל עובדים במשרד החוץ מסביב לשעון כדי ליצור קשר עם כלל הישראלים שנמצאים בשטח המדינה. נכון להבוקר היו כ-200 מנותקי קשר, אך המספר משתנה מעת לעת עם יצירת הקשר בין המטיילים למשפחות. כמו כן, מדובר במטיילים שנמצאים בטרקים שללא כל קשר לרעידת האדמה, יצירת הקשר עימם בעייתית.

מראות ההרס בקטמנדו (צילום: דפנה אטינג)
מראות ההרס בקטמנדו | צילום: דפנה אטינג

"ממה שאנחנו יודעים עד כה, ישראלים לא נפגעו באירועים הגדולים כתוצאה מרעידת האדמה. בתוך הבירה קטמנדו קיבלנו דיווח על פציעות קלות בלבד. אנחנו כל הזמן בקשר עם הרשויות ומנסים לתעדף את חילוצם של אלו שנמצאים בסכנה", הסביר סגן דובר משרד החוץ אלון לביא.

בנפאל מדווחים על 2,263 בני אדם שנהרגו ברעידת האדמה ההרסנית שהכתה אתמול במדינה. קרוב לחמשת אלפים נוספים נפצעו והרשויות מעריכות כי עוד רבים לכודים בין ההריסות. בין ההרוגים גם מספר לא ידוע של מטיילים על האוורסט, והחשש הוא שעוד רבים נלכדו במפולות השלגים שנרשמו באזור. בנפאל מדווחים כי כ-4.6 מיליון בני אדם הושפעו מרעידת האדמה, כשרבים מהם נותרו ללא קורת גג. רעש האדמה נחשב לעז ביותר מאז שנת 1934.

בהכנת הידיעה השתתפו ניר דבורי, עזרי עמרם ומתן חצרוני.