מחנה ההשמדה אושוויץ (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה ההשמדה באושוויץ (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

הפרלמנט הפולני אישר אתמול (שישי) חוק שאוסר על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן שימוש במונח "מחנה השמדה פולני", בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמתה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה מי שיעבור על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החוק מגיע בתגובה למספר מקרים בשנים האחרונות בהם התקשורת הזרה השתמשה במונח "מחנות השמדה פולניים" לתאר את אושוויץ ומחנות נוספים שהפעילו הנאצים בפולין הכבושה. בשנת 2012 השתמש נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה במונח ועורר זעם רב בפולין.

פולנים רבים חוששים כי השימוש במונח עשוי לגרום לתחושה כי הפולנים היו אלה שניהלו את מחנות ההשמדה. בשל כך הם פועלים במרץ בשנים האחרונות נגד המונח. "התיקון הזה מצייד את פולין בכלים חשובים ביותר שזה זמן רב נמצאים בשימוש של מדינות אחרות", אמר סגן שר המשפטים, פטריק ג'אקי.

בישראל מגנים: "פולין הייתה שותפה לשואה"

מבקרי החוק טוענים כי יהיה בלתי אפשרי לאכוף אותו מחוץ לשטח פולין, בעוד שבתוך המדינה הוא עשוי להפוך לאפקט מצנן שישפיע על האופן שבו מציינים את המעורבות הפולנית בפשעים נגד היהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. עם זאת, מתחולת החוק הוחרגו עבודות אקדמיות. כעת החוק דורש את אישור הסנאט והנשיא.

בישראל תקפו את הפרלמנט הפולני על אישור החוק. "אני מגנה בכל תוקף את החוק החדש שעבר בפולין המנסה להכחיש את מעורבות אזרחים פולנים רבים בשואה", צייץ יו"ר "יש עתיד" יאיר לפיד. "אף חוק פולני לא ישנה את ההיסטוריה, פולין הייתה שותפה לשואה. מאות אלפי יהודים נרצחו על אדמתה מבלי לפגוש קצין גרמני אחד".

גם ח"כ קסניה סבטלובה גינתה את החקיקה. "אסור להתעלם מההקצנה באירופה, גם לא מחוקי הכחשת מעורבות הפולנים בשואה", צייצה חברת הכנסת. "אנו יודעים למה מובילה התעלמות. ובאשר לגורמים הקיצוניים - אסור לקיים אתם קשר, לכן הגשתי הצעת חוק שתמנע כניסתם לישראל של נאו נאצים ואנטישמיים. למרות החיבוק עם הימין הישראלי, הם לא חברינו".