"יש ניצול לרעה של מערכת הוויזות" (צילום: רויטרס)
במעמד החתימה, טראמפ | צילום: רויטרס

הבטיח וקיים: לאחר שבוע נשיאות ראשון בו חתם על מספר צווים שנוים במחלוקת, חתם הבוקר (שבת) נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על צו המונע, באופן זמני, מיותר מ-134 מיליון בני אדם להיכנס לארצות הברית. בכירים בבית הלבן מעריכים כי זהו רק הצעד הראשון, בדרך להגבלת גבולות נרחבת יותר כחלק מהמערכה שמנהל טראמפ נגד המהגרים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

באמצעות הצו הנשיאותי, מנע טראמפ מאזרחים של שבע מדינות בעלות רוב מוסלמי, להיכנס לארה"ב למשך ארבעה חודשים לפחות. בשלב זה לא ברור כמה מדינות נוספות יוספו ל"רשימה השחורה", אך גורם רשמי בממשל אמר כי המדיניות תהיה מאוד "אגרסיבית" בבואה לבחור מדינות, כאשר הקו המנחה הוא: "כיצד לשמור על אמריקה בטוחה, מבלי לקחת סיכונים".

מקשיח את הליכי המיון
מקשיח את הליכי המיון | צילום:

הצו, אותו כינה טראמפ: "הגנה על המולדת מפני טרוריסטים זרים המבקשים להיכנס למדינה", מתאים במובנים רבים לקו אותו הוביל במהלך קמפיין הבחירות.

אוסר כניסת זרים מ-7 מדינות

טראמפ אוסר על אזרחים משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי מלהיכנס לארה"ב בארבעת החודשים הקרובים ובכך כל האזרחים מעירק, סוריה, אירן, לוב, סומליה, סודן ותימן, כ-134 מיליון בני אדם, מנועים מלהגיע לארה"ב. אלו הן מדינות שתויגו בחוק ההגירה מ-2016 כ"מדינות חשודות" ואותן אף כינה הנשיא במהלך הקמפיין מדינות "מועדות לטרור.

אך הצו אומר באופן מפורש כי המדינות הללו הן רק נקודת ההתחלה, לאיסור שככל הנראה יהיה רחב יותר בהמשך. הצו מוציא מתוך הכלל הזה דיפלומטים וחברים בארגונים בינלאומיים. כמ כן מורה הצו על המשרד לביטחון פנים לבצע סקירה של 30 יום בסופה יוכרע אילו מדינות לא מספקות "מידע מספק" אודות האזרחים שלהן המבקשים לקבל ויזת כניסת לארצות הברית. אותן מדינות יתווספו ל-7 המדינות שכבר מנועות מכניסה.

השהיית תכנית הפליטים האמריקנית

טראמפ עצר את תהליך הקליטה עבור כל הפליטים המבקשים מקלט בארה"ב למשך ארבעה חודשים. בזמן הזה, המשרד לביטחון פנים יבחן את מחדש את כל שיטת הקבלה של פליטים למדינה. התהליך, נחשב ממילא כקשוח במיוחד, ולרוב לוקח לפליטים לפחות שנתיים לפני שהם מקבלים את האישור הנכסף להגר למדינה. אך טראמפ טען שהתכנית עדיין חשופה לניצול מצד טרוריסטים ועל כן יש לבחון אותה מחדש.

"מזיקים לאינטרסים", פליטים סורים (צילום: רויטרס)
"מזיקים לאינטרסים", פליטים סורים | צילום: רויטרס

בונסף, קיצץ טראמפ ביותר מחצי את מכסת הפליטים שיורשו להיכנס למדינה ב-2017. במקום 110,000 פליטים תחת החוק של אובמה, יורשו להיכנס רק 50,000 פליטים תחת ממשל טראמפ. טראמפ גם הצהיר בצו הנשיאותי כי יש להעדיף על בסיס דת כניסתם של פליטים למדינה. על פי הצו, תינתן קדימות ל"פליטים שדתם היא קבוצת מיעוט במדינה", כך תינתן העדפה ברורה לפליטים נוצרים על פני הרוב המוסלמי.

איסור על כניסת פליטים סורים

"אני מכריז בזאת כי כניסת אזרחים סורים למדינה מזיקה לאינטרסים של ארצות הברית, ועל כן מושהית", כתב טראמפ בצו על הפליטים מסוריה, אותם כינה במהלך הקמפיין "סוס טרויאני". בנוסף, דיבר הנשיא על הקמת "שטח בטוח" בסוריה, אליו יוכלו אנשים להימלט מפני זוועות המלחמה. בצו הנוכחי לא התייחס לאותו "שטח בטוח" באופן מעשי.

טרמאפ ציווה על מחלקת המדינה, המשרד לביטחון פנים, מנהל המודיעין הלאומי וה-FBI לפתח הליך מיון מהגרים חדש. במהלך הקמפיין דיבר טראמפ על כך שנחוץ הליך מיון "מחמיר במיוחד", שיאתר טרוריסטים פוטנציאליים. בין השאר, הציע לשאול את המועמדים שאלות על עמדותיהם כלפי ארה"ב, כדי לוודא שהם מתאימים לגישה הפלורליסטית האמריקנית.

"יש לוודא כי המועמדים להיכנס למדינה לא מחזיקים בדעות עוינות כלפי ארצות הברית והערכים עליהם היא בנויה", אמר טראמפ במעמד החתימה על הצו. "ארצות הברית לא יכולה ולא צריכה לקבל אליה את מי שאינם תומכים בחוקה שלה".