יממה לאחר שקוריאה הצפונית שיגרה טיל בליסטי למרחק של 500 ק"מ, מעריכים גורמים בישראל כי זוהי עליית מדרגה באיום כלפי המערב וכי ייתכן שמדובר על שיתוף פעולה טכנולוגי חדש עם סין. "נראה שהניסוי הצליח ובהחלט מראה על יכולת טכנולוגית מרשימה", מסביר גורם ישראלי ומבהיר כי מדובר ב"קריאת תיגר מול ארה"ב".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"זהו טיל חזק שלא נראה בעבר", הסביר הגורם. "דו-שלבי עם דלק מוצק לטווחים של 1500-2000 ק"מ, בניגוד להצהרות שהוא מגיע למרחק של 3000 ק"מ. הוא דומה מאוד לטיל סיני שנקרא JL1, כך שאולי מדובר על שיתוף פעולה טכנולוגי בין המדינות".

הגורם ציין כי לא קיים טיל כזה במזרח התיכון, אם כי בעבר העבירה צפון קוריאה טכנולוגיית טילים לידי האירנים. "הייחוד הפעם הוא שהטיל משוגר מכלי רכב זחלילי על שרשראות. מדובר על יכולת שיגור ניידת מאזורים עם תנאים טופוגרפיים קשים, דבר שמקשה על האיתור וההשמדה שלו בטרם שוגר טיל".

משלחת צפון קוריאנית תשתתף באולימפיאדה? (צילום: רויטרס)
מצעד צבאי בקוריאה הצפונית | צילום: רויטרס

שיגור הטיל: "הפגנת עוצמה מול טראמפ"

אתמול דיווח צבא דרום קוריאה על השיגור המוצלח של הטיל הבליסטי, שנפל בין חצי האי הקוריאני לבין המים הטריטוריאליים של יפן. הבית הלבן אישר את הדיווח ואמר כי טראמפ עודכן ותודרך בנושא וכי לא מדובר בטיל בין-יבשתי.

בפנטגון אישרו כי זיהו את השיגור של הטיל שמיועד לטווחים בינוניים והודיעו כי בשום רגע נתון לא נשקפה סכנה לארה"ב."כוחותינו ישארו דרוכים להתמודד עם הפרובוקציות של קוריאה הצפונית", נמסר בהודעה. "אנחנו מחוייבים לשיתוף פעולה עם בנות בריתנו מיפן וקוריאה הדרומית לשמירה על הביטחון".

ראש המטות המשולבים בקוריאה הדרומית הסביר כי הטיל שוגר מהאזור המערבי שבו ביצעה בעבר קוריאה הצפונית ניסוי בטיל הבליסטי לטווח הבינוני "מוסודאן", ואמר כי מדובר ב"הפגנת עוצמה מול המדיניות הנוקשה של טראמפ". לדברי אנליסט במכון לחקר המזרח הרחוק בסיאול, השיגור הלילה עשוי להיות ניסיון נוסף לבדיקת שיגור טילים שיכולים לפגוע בארה"ב.

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי ממשל טראמפ ילחץ על סין לפעול לריסון הצעדים של קוריאה הצפונית ופועל למציאת תגובה הולמת לשיגור הטיל תוך הימנעות מהסלמה. בעקבות שיגור הטיל, שוחח היועץ האמריקני לביטחון לאומי עם מקבילו בקוריאה הדרומית והשניים החליטו לבדוק את כל האפשרויות שיוכלו להגביל את ניסויי הטילים. במקביל, בקוריאה הדרומית גינו את האירוע בחריפות והודיעו על ישיבה מיוחדת של אנשי הביטחון הלאומי במדינה בשעות הבוקר. שר החוץ אף אמר כי "מדובר בפרובוקציה שמעידה על חוסר ההיגיון והאובססיה של קים ג'ונג-און בפיתוח גרעיני".