שעות ספורות לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם הורה על השלמת החומה לאורך הגבול הדרומי - והצהיר כי מקסיקו תממן את הקמתה - הנשיא המקסיקני משיב אש ומבהיר: "לא נשלם על שום חומה".  

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הנשיא, אנריקה פנייה נייטו, העלה סרטון לחשבון הטוויטר שלו בו ענה להצהרותיו של טראמפ. "מקסיקו לא מאמינה בחומות", הדגיש פנייה נייטו. הנשיא הוסיף עם זאת כי בכוונתו לקבל עדכונים מאנשי ממשלו שהגיעו לוושינגטון אתמול לפני שינקוט צעדים בעקבות ההחלטה של טראמפ.

פנה נייטו אמר כי הורה לסוכנויות הממשלתיות לנקוט צעדים להגנה על המהגרים המקסיקנים. "50 קונסוליות מקסיקניות בארה"ב ידאגו לזכויותיהם של המהגרים ממקסיקו", אמר הנשיא והבהיר: "מקסיקו מציעה ומצפה לכבוד".

מוקדם יותר אתמול התראיין טראמפ לרשת ABC האמריקנית וטען שם כי הבנייה תחל להערכתו כבר בחודשים הקרובים. טראמפ חזר על הטענה שלו לפיה מקסיקו אף תשלם על בניית החומה. "אנחנו נתחיל את המשא ומתן בנושא יחסית בקרוב", טען הנשיא בריאיון. "ויהיה תשלום, אולי בצורת פיצוי, אבל יהיה תשלום. חייבים להבין שבניית החומה הוא מהלך טוב עבור ארצות הברית".

זמן קצר לאחר הריאיון חתם טראמפ על צווים נשיאותיים מיוחדים להקמת החומה, כפי שהבטיח במהלך מסע הבחירות שלו. "מדינה ללא גבולות אינה מדינה", אמר טראמפ לאחר מעמד החתימה. "ארה"ב תשיב לעצמה את השליטה בגבולותיה החל מהיום".

"זהו הצעד הראשון להבטיח את הגבולות שלנו", אמר דובר הבית הלבן בהמשך להחלטה. "זה יעצור את זרם הסמים, פשע, והמהגרים הבלתי חוקיים המגיעים לארה"ב".

יצליח לגייס תקציב לבניית החומה? ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
עבודות להשלמת החומה עם מקסיקו, היום | צילום: רויטרס, חדשות

בנייתה של החומה לאורך גבולה של ארצות הברית עם מקסיקו החלה למעשה כבר בשנת 2006, בעת כהונתו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. העבודות הופסקו בשנת 2010 בשל המחיר הגבוה של הבנייה – 2.8 מיליון דולר לכל מייל בנוי של חומה.

בתוך כך, עיתון ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי טראמפ מתכנן לחתום על צווים נשיאותיים שיסללו את הדרך לצמצום חלקה של ארה"ב באו"ם ובארגונים בינלאומיים נוספים. על פי הדיווח, יהיו קריטריונים שיגדירו באילו מקרים יקוצץ התקצוב האמריקני, למשל ארגונים הנותנים חברות מלאה לרשות הפלסטינית, ארגונים הנשלטים בידי מדינות תומכות טרור או כאלה המסייעים לעקיפת הסנקציות נגד אירן או צפון קוריאה. גם ארגונים התומכים בסיוע או מימון לביצוע הפלות ייכנסו לרשימה.

שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר כי "הפלסטינים ממשיכים לאיים בצעדים חד צדדיים נוספים נגד ישראל ואנחנו נמשיך להיאבק בצעדים האלה בכל האמצעים, אנחנו מברכים על כל מהלך שיפעל נגד צעדים חד צדדיים כאלו". דנון הוסיף כי "הקהילה הבינלאומית צריכה להבהיר אחת ולתמיד לפלסטינים שהדרך היחידה לקידום פיתרון היא באמצעות הפסקה הטרור וההסתה ועל ידי משא ומתן ישיר בין הצדדים".

"איום על כל מי שרוצה לשחק". טראמפ (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

בטיוטה לצו נשיאותי נוסף עליו עומד לחתום טראמפ, על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, יורה הנשיא לפנטגון ולמחלקת המדינה להכין תכנית ליצירת אזורים בטוחים עבור אזרחים בסוריה. התכנית אמורה להתגבש בתוך 90 יום מיום חתימתו.

הנשיא טראמפ התייחס הערב בנוסף לסוגיית העינויים ככלי להשגת מידע מודיעיני. כשנשאל על הפרקטיקה של דימוי הטבעה, פרקטיקה שהוצאה מהחוק בארצות הברית בשנת 2009 על ידי הנשיא ברק אובמה, אמר טראמפ כי "אני חושב שזה עובד", אך הוסיף כי יקיים התייעצויות בקבינט שלו בשאלה האם לעשות בכך שימוש. 

טראמפ הבהיר כי יקשיב לעצתם של ראש ה-CIA מייק פומפאו ושר ההגנה ג'יימס מאטיס בעניין. "אם הם לא רוצים להשתמש בזה, זה בסדר", אמר טראמפ. "אם הם כן רוצים, אפעל לשם כך".