במקום השני. וילדרס (צילום: רויטרס)
שעתו של חירט ווילדרס? | צילום: רויטרס

האם ההולנדים נבהלו מכוחו של חירט וילדרס, מועמד המפלגה הלאומית ההולנדית - מפלגת החירות (PVV)? שבועיים לפני הבחירות, לראשונה סקר שנערך בהולנד מראה שבבחירות שיתקיימו ב-15 במרס מפלגתו של וילדרס לא תקבל את מספר המושבים הגבוה ביותר. ולמרות זאת, הפער קטן והמרוץ צפוי להיות צמוד במיוחד - בעוד וילדרס ממשיך לחזק את מעמדו כאחד הקולות הבולטים בימין האירופי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

על פי הסקר שפורסם היום (רביעי), מי שמובילה לראשונה מאז נובמבר היא מפלגת הימין המתון VVD (מפלגת החופש והדמוקרטיה) עם 16.3% מהקולות, ול-וילדרס יש 15.7% מהקולות. בהולנד, כמו בישראל, שיטת הממשל היא שיטה פרלמנטרית עם קואליציה שפועלת בפרלמנט של 150 מושבים.

כיום מפלגת הימין המתון ומפלגת השמאל המתון - הלייבור (PVDA) - בשלטון. בהולנד מתכוננים לשינוי דרמטי - תנועה חזקה ימינה בבחירות - וגוש השמאל ההולנדי מאבד עשרות אחוזים למפלגות מרכז או מפלגות ימין. מי שכנראה יכפיל את כוחו הפעם הוא וילדרס או מפלגתו - "מפלגת החירות". היום יש לו 15 מושבים בלבד.

ימין בעליה, פראוקה פטרי, לה פן וווילדרס (צילום: רויטרס)
ימין בעליה, פראוקה פטרי, לה פן וווילדרס | צילום: רויטרס

ביטל אירועים מחשש לחייו

מפלגת החירות ההולנדית הקיצונית תהיה הראשונה מבין מפלגות הימין הקיצוני באירופה שתעמוד למבחן הבוחר ב-2017, השנה בה ייערכו שלוש מערכות בחירות במדינות שייסדו את האיחוד - ועכשיו, שוקלות שוב את הכיוון. מפלגות שמתנגדות לאיחוד פורחות גם בצרפת ובגרמניה: הן מתרכזות בנושא ההגירה והביטחון ובשיח קיים הרבה מאוד פחד מהשינויים שאירופה עוברת. וילדרס מתרכז בנושאים האלה כבר שנים.

זמן רב לפני שהסגנון הבוטה והמעט אלים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כבש את אמריקה, חירט וילדרס בעט בכל מוסכמות הפוליטיקה והשיח ההולנדי. הדמיון לא מתבטא רק בבלורית הבלונדינית הצבועה: שני המנהיגים יודעים להפוך ולנצל מחלוקת לכוח פוליטי. וילדרס שם במרכז השיח את בלימת הגירת המוסלמים לאירופה - זו המשימה שלו.

בסוף השבוע האחרון הוא אמר "האסלאם הוא לא דת, הוא אידאולוגיה טוטליטרית", והשווה בין הקוראן המוסלמי לספר "מיין קאמפ" של היטלר. בעקבות הדברים ארגונים אסלאמיים סימנו את וילדרס כמטרה, והוא נאלץ לבטל אירועי בחירות מחשש לחייו.

רואה עצמו כידיד אמת של ישראל (צילום: רויטרס)
רואה עצמו כידיד אמת של ישראל | צילום: רויטרס

הקשר הישראלי המפתיע

וילדרס מגדיר את עצמו כ"ידיד טוב של ישראל" במשך עשרות שנים - מאז שביקר בארץ. על פי הביוגרפיה שלו, וילדרס הספיק לקטוף מלונים ופלפלים במושב בעמק הירדן במשך שנה בשנות השמונים - ומאז הוא רואה את ישראל כמדינה שמתייצבת בחזית המאבק מול מה שהוא הגדיר "ברבריות", הוא טען שבזכות צה"ל תושבי אירופה וארצות הברית יכולים לישון בשקט.

וילדרס ביקר, לדבריו, בישראל עשרות פעמים במהלך 25 השנים האחרונות - והוא דיבר פעמים רבות על "התחושה המיוחדת שלו בישראל". עבורו, פלסטין היא בעצם ירדן והוא טוען שהמלחמה נגד ישראל היא מלחמת האסלאם נגד המערב - מלחמת ג'יהאד.

בשורות מפלגת הימין, הוא אימץ את המדיניות של פים פורטיין - לאומן קיצוני שחוסל. הוא אמר שהכניסה של טורקיה לאיחוד האירופי היא הכנסת סוס טרויאני לאיחוד. אחרי חיסול הבמאי ההולנדי תיאו ואן גוך על ידי הולנדי ממוצא מרוקני, וילדרס פתח בסדרת עלבונות ששיגר לעבר האסלאם בכלל ובמהגרים המרוקנים בפרט.

מועמד מוקצה (צילום: רויטרס)
"האסלאם הוא לא דת - הוא אידאולוגיה טוטלי | צילום: רויטרס

לדעת המועמד השנוי במחלוקת, צריך לאסור פעילות של מסגדים ולאסור את הפצת הקוראן. את ההתנגדות שלו לאסלאם מלווה קריאה נחושה - לפרוש מהאיחוד האירופי: "זה בריסל או הולנד", הוא אמר בעבר, והברקסיט - כמובן - רק חיזק את דעותיו.

למרות הכוח שכנראה יצבור בבחירות, יש סיכוי נמוך שווילדרס יכהן בראשות הממשלה: רוב המפלגות ההולנדיות כבר הצהירו שלא ישבו איתו בממשלה. מפלגתו של ראש הממשלה המכהן, מארק רוטה, היא כנראה זו שתעמוד בראש קואליציה. התרחיש הסביר ביותר הוא שרוטה ינסה להקים קואליציה עם הרבה מאוד מפלגות שמתמודדות בבחירות ויקים קואליציית טלאים, אך וילדרס צפוי להמשיך להיות דמות דומיננטית בהולנד ובימין האירופי.