אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
פריצת דרך במאבק בסרטן | צילום: רויטרס

רבים בקהילה המדעית התקשו להסתיר את התרגשותם בעקבות פריצת דרך חדשה שהעשויה להוביל לנסיגה במחלת הסרטן. מדובר במחקר חדש הנוגע לאפשרות לעכב את התפתחות המחלה בקרב חולי לוקמיה ולימפומה.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הבשורה שמביא המחקר החדש נוגעת למערכת החיסונית בקרב החולים. החוקרים הצליחו "לתכנת" מחדש את תאי ה-T של המערכת החיסונית, לתקוף תאים מסוגים שונים של סרטן הדם (לוקמיה). במחקר נלקחו חלבונים קימריים מהונדסים גנטית, המשלבים גנים של בני אדם ועכברים. החלבונים הודבקו על תאי ה-T ואפשרו להם לזהות את התאים הסרטניים בקרב חולי לוקמיה ALL.

בקרב חלק מהחולים שקיבלו את העדכון הגנטי הופיעה "רמסיה", כלומר נסיגה של מחלה. בנוסף היתה גם תגובה מרשימה בקרב חולים הסובלים מלימפומה, סרטן במערכת הלימפה.

יחד עם זאת, קשה לומר שמדובר בהצלחה ממשית. בחלק מהחולים שזכו לנסיגה בהתקדמות המחלה, הופיעה מעין הרעלה קטלנית - תגובת יתר של מערכת החיסון.

"פריצת דרך שתאפשר אבחון מדויק" (צילום: רויטרס)
המטרה: זיהוי התאים הסרטניים | צילום: רויטרס

"אנחנו לוקחים מטופלים שטיפולי הכימותרפיה וההשתלה כשלו אצלם, אפילו השתלת תאי גזע", הסביר ראש צוות המחקר. "אנחנו מטפלים במטופלים הללו בטיפול אחד באמצעות תאי T, ומשמידים כמויות גדולות של גידול בגוף שלהם".

היתרון של הגילויים הוא באפשרות שהחוקרים הצליחו למעשה למצוא את "הקוד" שלפיו צריך לתכנת תאי הT במערכת החיסונית בקרב החולים, כדי שיתקפו כמו שצריך את תאי המחלה. כך למעשה התאים הסרטניים לא יוכלו להמשיך להתחבא - והמערכת החיסונית תתקוף אותם. מטרה נוספת היא לגרום למערכת החיסונית לזכור את המבנה של התאים הסרטניים - כדי שתצליח להתמודד איתם בעתיד.