בחירות באירן - מבחן לרוחאני (צילום: רויטרס)
בחירות באירן - מבחן לרוחאני | צילום: רויטרס

ביום שישי הקרוב יתקיימו הבחירות הלאומיות באירן, בהן אזרחי הרפובליקה האסלאמית יבחרו את הנציגים שלהם לשני גופים פוליטיים מרכזיים: המג'לס - הפרלמנט האירני שכולל 290 מושבים, ו"מועצת המומחים" - הגוף האחראי לעבודה, וטכנית לפיקוח על המנהיג העליון של אירן האייתולה עלי חמנאי. למראות מראית העין הדמוקרטית מועמדים שמאיימים על האידיאולוגיה האסלמית השלטת לא מורשים להתמודד.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

כבר כמעט ארבעה עשורים שבאירן שולט משטר תיאוקרטי שפוסל מראש מועמדים רבים מלהשתתף בבחירות, במיוחד אותם מועמדים שרוצים להביא לאירן ליברלית יותר, אלו הנקראים "רפורמיסטים" או בבחירות הקודמות "הירוקים".

כמה מהמועמדים שניסו להתמודד בעבר, סיימו במעצר בית או עם עונשי מאסר. זו הסיבה שרבים טוענים שהבחירות באירן הן למעשה חותמת גומי.

תומכי הירוקים - עם שלטי מוסאווי הרפורמיס (צילום: רויטרס)
תומכי הירוקים - עם שלטי מוסאווי הרפורמיס | צילום: רויטרס

למרות הביקורת, ניתן ללמוד מהבחירות כמה דברים מעניינים על אירן של היום - הבחירות הן מבחן לדרכו של הנשיא חסאן רוחאני שנבחר ב-2013 והוביל להפשרת יחסים עם המערב ולחתימה על הסכם הגרעין. רוחאני עצמו יעמוד שוב לבחירות בשנה הבאה.

היום, בתוך המג'לס, הפרלמנט האירני, יש רוב שמרני שהביע בעבר חשש מהתקרבות אירן ל"מערב המושחת". רוב העם האירני עדיין לא מרגיש בחיי היום יום את ההקלה הכלכלית שבאה בעקבות הסרת הסנקציות הבינלאומיות.

רוחאני וחמנאי - לא עומדים לבחירה , אבל ס (צילום: חדשות 2)
רוחאני וחמנאי - לא עומדים לבחירה , אבל ס | צילום: חדשות 2

"אלו הבחירות לא לנשיאות החשובות ביותר שנערכות באירן בשני העשורים האחרונים", אומר טריטה פארסי, נשיא המועצה האמריקאית הלאומית בנושאי אירן, ארגון הדוגל בשיפור הקשרים בין ארה"ב ואירן לוושינגטון פוסט. "זה בעצם משאל עם לרוחאני ואם הוא יקבל פרלמנט פחות שמרני הוא יהיה יכול לדחוף עוד רפורמות".

בחירת מועצת המומחים תבחר בסופו של דבר את המנהיג העליון האירני - האיש שיחליף את האייתולה עלי חמנאי שעל פי דיווחים - חולה בסרטן. כמובן שלשינוי מסויים בגוף הזה,תהיה השפעה על דרכה של אירן.