אירן וישראל: ארבעה עשורים של איבה ואיומים... (צילום: סוכנות הידיעות האירנית)
נאום משלהב בטהרן | צילום: סוכנות הידיעות האירנית

הסנקציות הוסרו, אך העוינות נשארה: אחד מבכירי האייתוללות באירן נשא היום (שישי) נאום מלא שטנה כלפי ארצות הברית, והבהיר כי הסכם הגרעין שהוביל להטבה עם כלכלת אירן אינו מהווה דף חדש ביחסים - וזאת בניגוד לדבריו האופטימיים של הנשיא רוחאני. הבכיר, האייתוללה אחמד חתאמי, ניצל את דרשת יום השישי בטהרן כדי להזהיר מפני "העוינות האמריקנית שאינה יודעת סוף".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדבריו, ההסכם "לא צריך להוביל לאופטימיות כלפי האויב". הוא הוסיף, בפני קהל רב וקשוב, כי "אם אנחנו חושבים שארצות הברית עשתה לנו טובה בהסכם, זה יהיה 'לייפות את האויב'". הוא הוסיף וגינה את הסנצקיות האמריקניות החדשות, שהוטלו בעקבות הניסויים הבליסטיים שערכה אירן.

הבכיר האירני חתאני (צילום: רויטרס)
הבכיר האירני חתאני | צילום: רויטרס

"בזמן חתימת ההסכם, אובמה הטיל עיצומים חדשים - זה אומר שארצות הברית נותרה אותו שטן שהייתה לפני 30 שנה", סיכם את נאומו המשלהב, "האויב לא השתנה".

עוד קודם לכן טען בכיר אירני כי "ארצות הברית שילמה לאירן כופר בסך 1.7 מילארד דולר בתמורה לשחרור חמשת השבויים האמריקנים". לדברי הבכיר, הגנרל מוחמד רזה נקדי ממשמרות המהפכה, לתשלום לא היה כל קשר להסכם הגרעין עם אירן, שהגיע לשלביו הסופיים בסוף השבוע האחרון. הוא ציין כי מדובר בין היתר ב-400 מיליון דולר בקרנות שהוקפאו ע"י ארה"ב בשנות ה-80 והופשרו כעת.

"הפשרת הכספים האירניים המסתכמים ב-1.7 מיליארד דולר מוכיחה כי ארה"ב אינה מבינה דבר מלבד כוח", ציין נקדי. "הכסף הועבר בתמורה לשחרור האסירים ואין לו כל קשר להסרת הסנקציות". בשבת האחרונה שחררה אירן את חמשת השבויים האמריקנים, בהם עיתונאי ה"וושינגטון פוסט" ג'ייסון רזיאן - שהואשם בריגול. במקביל שוחררו ממאסר שבעה אזרחים אירנים ע"י ארה"ב.

ארה"ב ממשיכה להגן על ההסכם

המתקפה מצד הבכיר האירני מגיעה זמן קצר לאחר שארה"ב המשיכה להגן על מתווה הגרעין ולהדוף את טענות המתנגדים: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי טען היום כי אילולא היה נחתם הסכם, בידי אירן הייתה יכולת לייצר 10-12 ראשי נפץ גרעיניים.

יממה אחרי שנועד עם ראש הממשלה נתניהו ושמע ממנו על חוסר שביעות הרצון בירושלים מההסכם שנחתם, אמר קרי בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס כי אין בליבו ספק שההסכם מנע עימות צבאי שלבטח היה מגיע בהתחשב בקצב הפיתוח של הגרעין האירני.

"אירן הייתה במרחק של חודשים ספורים בלבד מהשגת כמות מספקת של אורניום מועשר כדי לבנות 10 עד 12 פצצות", הסביר קרי. "האמינו לי, הנשיא אובמה ידע שגורמים מסוימים ימתחו עליו ביקורת על כך שהוא הלך לקראת אירן. אבל הוא גם ידע שאנחנו במסלול התנגשות, ושאירן עצמה הייתה במסלול התנגשות עם הקהילה הבין-לאומית, שקרוב לודאי, ללא מהלך דיפלומטי, היה מסתיים במלחמה".